i like cooking

Po prostu kuchennie

pralinki

  • wtorek, 16 marca 2010
    • Trufle kawowo-wiśniowe

      Z potrzeby chwili wymyśliłam trufelki, właściwie wszystko toczyło się na tyle spontanicznie, że składniki trafiały do masy naprawdę trochę przypadkowo, żeby w końcowym efekcie okazać się naprawdę dobrym połączeniem :)

       

       

      Składniki:

      4 łyżki smietany 18%

      2 łyżki golden syrupu

      1 łyżka kawy rozpuszczalnej

      50g gorzkiej czekolady

      4 łyżki granulowanego mleka w proszku

      4 łyżki nalewki wiśniowej

      75g miękkiego masła

       

      Wykonanie:

      Śmietanę, golden syrup, kawę wrzucić do rondelka, zagotować. Zestawić z ognia, dodać połamaną czekoladę, mleko i nalewkę, mieszać do otrzymania gładkiej masy. Dodać masło i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na ok. 3-4h (ja zostawiłam na noc). Następnie nabierać trochę masy, kszałtować kuleczki i obtaczać w kakao.

      Z podanego przepisu wyszło mi 18 trufli.

       

        [Listonic]

      Smacznego ;o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Trufle kawowo-wiśniowe”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      wtorek, 16 marca 2010 17:36
  • sobota, 13 marca 2010
    • A miały być marcepany z ziemniaków...

      ...ale poniosła mnie fantazja :)

      Przepis znalazłam u Kuchareczki, ale tak, jak mówiłam, trochę pozmieniałam :)

       

       

      Składniki:

      250g ugotowanych  ziemniaków

      1/3 szklanki cukru

      45 g masła

      1 opakowanie aromatu migdałowego + odrobinę aromatu pomarańczowego

      ok. 125g kaszki mannej błyskawicznej (dałam 150g)

      2 łyżki kakao

      ok. 100g orzeszków ziemnych + 80g cukru - do obtoczenia


      W zależności od upodobań do podstawowej masy można dodać mielone migdały lub orzechy.


      Wykonanie: 

      Ugotowane ziemniaki zmielić przez maszynkę.
      Do rozpuszczonego masła dodać cukier. Mieszająć doprowadzić do płynnej jednolitej masy, a następnie mocno podgrzać, ale nie gotować.
      Dodać ziemniaki, wlać olejki migdałowe i mieszając, dosypywać kaszkę do takiej gęstości, która pozwoli uformować kulki.
      Zostawić do ostygnięcia i zgęstnienia masy.
      Z zimnej masy uformować kulki.
      Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni, zasypać cukrem. Na małym ogniu rozpuścić cukier, dokładnie mieszając, żeby obtoczyć orzeszki. Ostudzić, zmielić np. w blenderze. Obsypać pralinki.


      Przechowywać w lodówce.

       

       



      Smacznego :o)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „A miały być marcepany z ziemniaków...”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      sobota, 13 marca 2010 17:04

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery