i like cooking

Po prostu kuchennie

desery

  • poniedziałek, 31 maja 2010
    • Suflet jabłkowy

      Dietetyczny - zawiera tylko 1,5 łyżki cukru i białka jaj. Pyszny, polecam dla odchudzających się i nie tylko :) Przepis z blogu Knedlik.

       

       

      Składniki:

      1 duże jabłko

      25 ml wody

      kropla ekstraktu migdałowego

      1,5 łyżki cukru

      2 białka dużych jajek

       

      Wykonanie:

      Wodę wlać do garnka, dodać obrane, pozbawione ogryzka i pokrojone w kostkę jabłko. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 6-8 minut pod przykryciem. Kiedy jabłko będzie miękkie, dodać cukier i ekstrakt migdałowy, zdjąć z palnika, ostudzić. W międzyczasie białka ubić na sztywną pianę, a nastepnie wymieszać z musem jablkowym. Masę przełożyć do małych kokilek i zapiekać 15 minut w temperaturze 220 stopni C. Podawać na ciepło.

       

        [Listonic]

      Smacznego :o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Suflet jabłkowy”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 31 maja 2010 20:01
    • Blok czekoladowy

      Niezapomniany smak dzieciństwa, czyż nie? W latach 80-tych prawdziwy rarytas, jako zastępstwo czekolady (chociaż jak dla mnie od czekolady lepszy :)).

      Przepis zaczerpnęłam z blogu Knedlik. Jeśli ktoś z Was nie zna tego smaku (co wydaje się nieprawdopodobne) to zdecydowanie polecam :)

       

       

      Skadniki:

      400 g pełnotłustego mleka w proszku

      1 szklanka cukru

      1 kostka margaryny

      1/2 szklanki wody

      5 łyżek kakao

      2 garście orzechów włoskich

      6-8 małych paczek herbatników maślanych

       

      Wykonanie:

      Margarynę rozpuścić, dodać wodę i cukier. Gdy cukier się rozpuści, dodać kakao, odstawić do wystygnięcia. Dodawać stopniowo mleko w proszku, mieszać do uzyskania gładkiej masy. Dodać pokruszone herbatniki i orzechy. Formę wyłożyć folią aluminiową, nałożyć masę. Wierzch wygładzić mokrą ręką. Wstawić do lodówki na ok. 4-5 godzin do zastygnięcia.

       

        [Listonic]

      Smacznego :o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Blok czekoladowy ”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 31 maja 2010 15:27
  • piątek, 28 maja 2010
    • Crumble z rabarbarem

      Któż nie lubi kruszonki? Nie znam takich... Znany wszystkim pyszny deser, do którego można wykorzystać większość owoców :) Tym razem z rabarbarem :)

      Przepis z blogu 2 smaki.

       

       

      Składniki:

      500g rabarbaru

      150 g masła

      150 g + 5 łyżek cukru

      300 g mąki

       

      Wykonanie:

      Rabarbar pokroić na 2-centymetrowe kawałki (ja rabarbaru nie obieram, bo obrany,  po ugotowaniu lub upieczeniu, zupełnie traci kolor). Rozłożyć kawałki w formie o wymiarach 25x30 cm (u mnie kokilki). Posypać 5 łyżkami cukru. Masło pokroić na kawałki i wrzucić do malaksera razem z cukrem i mąką. Zmiksować na średnich obrotach. Powinny powstać grudki ciasta. Wysypać kruszonkę na rabarbar. Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut.

       

        [Listonic]

      Smacznego :o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Crumble z rabarbarem”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      piątek, 28 maja 2010 08:14
  • środa, 12 maja 2010
    • Deser rabarbarowo-serowy z muesli

      Wczoraj kupiłam rabarbar, chciałam jednak wypróbować jakiś nowy przepis. Na pierwszy ogień poszedł deser rabarbarowo-serowy z muesli. Banalnie prosty, banalnie szybki i przy okazji pyszny. Uwielbiam to połączenie kwaśnego i słodkiego w rabarbarze... miodzio :)

      Pomysł zaczerpnęłam od Dorotus, aczkolwiek zamiast jogurtu dałam serek homogenizowany.

       



      Składniki:

      2 szklanki (220 g) obranego i pokrojonego na większe kawałki rabarbaru

      1/4 szklanki (55 g) drobnego cukru (dałam mniej)

      pół szklanki (125 ml) wody

      pół łyżeczki cynamonu

      1 szklanka jogurtu naturalnego, waniliowego lub greckiego (u mnie serek homogenizowany)

      1/3 szklanki podpieczonego muesli


      Wykonanie:

      W niedużym garnuszku umieścić rabarbar, cukier, wodę, cynamon. Zagotować i pogotować około 10 minut, aż rabarbar będzie mięciutki, mieszając od czasu do czasu. Przestudzić, schłodzić w lodówce.

      Rabarbar podzielić włożyć do szklanek (mi wystarczyło na dwie 250ml szklanki), na wierzch wyłożyć jogurt, posypać muesli.

       



      [Listonic]

      Smacznego :o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Deser rabarbarowo-serowy z muesli”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      środa, 12 maja 2010 16:34
  • środa, 24 marca 2010
    • Crumble z truskawkami

      Uwielbiam truskawki, mogę z całą pewnością stwiedzić, ze obok mango i liczi, są to moje ulubione owoce :)

      Dzisiaj robiąc przegląd zapasów rzucił mi się w oczy słoiczek tych cudownych owoców przygotowanych w zeszłe lato :) Nie mogąc im się oprzeć, stwierdziłam, że dzisiejszym deserem będzie crumble.

       

       

       

      Składniki:

      słoiczek całych truskawek w niewielkiej ilości syropu

      płatki migdałowe - 3 garście

      kruszonka przygotowana z:

      4 łyżek mąki

      4 łyżek cukru

      4 łyżek płatków owsianych

      2 czubatych łyżek masła

       

      Wykonanie:

      Truskawki wykładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy płatkami migdałowymi i na wierzchu kruszonką. Pieczemy ok 20-30 minut w 180 stopniach.

       

       

       

      [Listonic]

      Smacznego ;o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Crumble z truskawkami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      środa, 24 marca 2010 08:10
  • wtorek, 09 marca 2010
    • Tiramisu

      Dostałam od znajomej do wypróbowania serek do tiramisu Dr. Oetkera. Powiem szczerze, że nie widziałam go wcześniej, więc albo jest to nowość albo nigdy nie zwróciłam na niego uwagi. Postanowiłam dzisiaj zrobić tiramisu z przepisu podanego na opakowaniu... no, oczywiście nieco go zmodyfikowałam ;)

      Mąż się zajada, córa też, a ja? Mnie brakuje mascarpone... ;)

       

       

      Składniki:

      250g kremówki (dałam 400g)

      150g cukru pudru (dałam 200g)

      50ml mleka

      10g żelatyny (dałam 15g)

      opakowanie serka do tiramisu Dr. Oetkera - 450g

      podłużne biszkopty (zużyłam 300g)

       

      do nasączenia biszkoptów:

      2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

      1 łyżeczka cukru

      4 łyzeczki likieru Amaretto

       

      Wykonanie:

      Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, połączyć z łyżką serka. Wymieszać z pozostałym serkiem i śmietaną.

      Kawę rozpuścić 2 3/4 szklanki gorącej wody, dodać cukier oraz likier. Biszkopty nasączać schłodzonym naparem kawy. Ułozyć 1 warstwę w tortownicy o srednicy 22-24cm lub blaszce 28X24cm (u mnie naczynie 22x17cm)

      Na biszkoptach rozsmarować połowę masy, ułożyć drugą warstwę ciastek i ponownie rozsmarować masę. Wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem posypać kakao.

       

       

      Smacznego ;o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      wtorek, 09 marca 2010 19:58
  • środa, 03 marca 2010
    • Blok waniliowy

      Skorzystałam z przepisu Dorotus, blok wyszedł bardzo dobry, chociaż chyba trochę za słodki, a własciwie nie, blok musi być słodki, taki jego urok :)

       

       

      Składniki:

      200 g mleka w proszku (można dodać trochę więcej, by blok nie był zbyt luźny)

      100 g cukru

      1 opakowanie cukru waniliowego - 16 g

      75 g masła pół szklanki wody

      200 g mieszanki bakaliowej (migdały, rodzynki, orzechy) - dodałam tylko rodzynki chilijskie

      50 g suszonego ananasa - dodałam 150g

      50 g suszonej papaji - nie dodałam

      dodatkowo dodałam żelki - ok 50g


      Wykonanie:

      W garnuszku na niewielkim gazie rozpuścić masło, cukier, wodę, pod koniec dodając cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać i odstawić do lekkiego przestudzenia. W osobnym naczyniu wymieszać mleko w proszku i bakalie, po czym powoli, mieszając, wlać rozpuszczoną zawartość garnuszka. Bardzo dokładnie wymieszać, wyłożyć do małej keksówki (wyłożonej uprzednio folią aluminiową). Przykryć folią od góry (by nie chłonęło zapachów) i wstawić do lodówki, najlepiej na 24 h.


      Smacznego ;o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      środa, 03 marca 2010 09:09
  • piątek, 29 stycznia 2010
    • Z braku laku i galaretka dobra ;)

      Dzisiaj tylko deserowo, bo obiad wczorajszy i jakiś taki bez fajerwerków. Z braku pomysłu i raczej pustej lodówki zrodził się prosty deserek z galaretki...

       



      Składniki:

      2 galaretki w różnych kolorach

      2 serki homogenizowane po 150g (u mnie 2 smaki: straciatella i pieczone jabłko)

      1 łyżeczka żelatyny

      1 banan

      1 śnieżka

      posypka cukrowa/wiórki czekoladowe


      Wykonanie:

      1 galaretkę rozpuścić w 350ml gorącej wody, ostudzić (najlepiej na balkonie ;), wlać do 3 wysokich szklanek. Szklanki ustawić w lodówce po skosie, opierając o ściankę lodówki. Kiedy galaretka dobrze zastygnie przygotowac serek. Wymieszać w miseczce oba serki z łyżeczką rozpuszczonej w małej ilości wrzącej wody i ostudzonej żelatyny. Ułozyć na galaretce. Po stężeniu serka układamy banana pociętego na plasterki i zalewamy drugą galaretką rozpuszczoną w 350ml gorącej wody. Po zastygnięciu dekorujemy ubitą śnieżką lub bitą smietaną i posypujemy posypką cukrową.


      Smacznego ;)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Z braku laku i galaretka dobra ;)”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      piątek, 29 stycznia 2010 19:04
  • wtorek, 26 stycznia 2010
    • Kokosowe krówki

      Szukałam dzisiaj pomysłu na zużycie 0,5 puszki mleka skondensowanego niesłodzonego, które zostało mi z jakiejś innej potrawy... No i znalazłam przepis na krówki :) Przepis pochodzi z blogu Szarlotka. Oczywiście nieco go zmodyfikowałam...

       



      Z racji tego, że miałam tylko pół puszki mleka porcja wyszła mała, taka na spróbowanie dla czteroosobowej rodziny ;)


      Składniki:

      1/2 puszki mleka skondensowanego niesłodzonego

      2 czubate łyżki jogurtu bałkańskiego

      1/2 szklanki cukru

      1 czubata łyżka glukozy

      50g masła

      aromat kokosowy

      50g wiórków kokosowych


      Wykonanie:

      Mleko, jogurt, cukier, glukozę, masło wrzucić do rondelka i gotować ok 20-30 min na niewielkim ogniu, aż masa zrobi się gęsta. Będzie ona miała kolor zbliżony do karmelu. Odstawić z ognia, przestudzić, po ostudzeniu wlać trochę aromatu kokosowego o wrzucić wiórki. Wymieszać.

      Masę rozwałkować pomiędzy folią spozywczą i odstawić do lodówki na ok 2h. Następnie pokroić na prostokąty.

       



      Smacznego ;)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Kokosowe krówki”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      wtorek, 26 stycznia 2010 13:49
  • środa, 01 lipca 2009

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery