i like cooking

Po prostu kuchennie

przetwory

  • wtorek, 15 czerwca 2010
    • Dżem truskawkowy z wanilią i octem balsamicznym

      Znaleziony wczoraj na blogu Ucztując... od razu wiedziałam, że to jest to! Uwielbiam dodatek octu balsamicznego do przetworów i tak jak zawsze był to strzał w 10! ;) Polecam :)

       



      Składniki:

      2kg truskawek,

      1/2 kg cukru,

      kawałek laski wanilii,

      skórka i sok z jednej cytryny,

      2 łyżki octu balsamicznego


      Wykonanie:

      Truskawki umyć, usunąć szypułki i wrzucić do dużego garnka. Zasypać je cukrem, potrząsnąć i odstawić na minimum godzinę, żeby truskawki puściły sok. Po tym czasie dodać sok i skórkę z cytryny i podgrzewać na małym ogniu. Wanilię przekroić, zeskrobać ziarenka i dodać do gotującego się dżemu. Resztę wanilii też wrzucić. Dżem powinien się gotować na małym ogniu kilka godzin (3-5h), co jakiś czas można potrząsnać garnkiem, a gdy sok wyparuje wymieszać drewnianą łyżką. Pod sam koniec gotwania doadać ocet balsamiczny. Gdy dżem porządnie zgęstnieje przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić wieczkiem do dołu.

       



      [Listonic]

      Smacznego :o)

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Dżem truskawkowy z wanilią i octem balsamicznym”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 czerwca 2010 09:38
  • środa, 26 maja 2010
    • Chutney z rabarbaru

      Uwielbiam rabarbar, dlatego staram się korzystać póki jeszcze jest. Tym razem postanowiłam spróbować chutney'u z rabarbarem. Tak jak sądziłam smakuje bardzo fajnie, trochę jak dżem z cebuli.

      Polecam :)

       

       

      Składniki:

      600 g rabarbaru, pokrojonego w małe kawałki
      400 g posiekanej czerwonej cebuli
      800 g cukru
      100 ml octu balsamicznego
      2 łyżeczki cynamonu
      2 łyżeczki imbiru w proszku
      sól

       

      Wzkonanie:

      Wszystkie składniki sosu dobrze wymieszać w szerokim garnku i gotować na małym ogniu około godziny często mieszając. Gdy sos zgęstnieje, napełniamy nim słoiki i dobrze zakręcamy. Można odstawić do ostygnięcia na pokrywce, żeby mieć pewność, że się zassała.

        [Listonic]

      Smacznego :o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Chutney z rabarbaru”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      środa, 26 maja 2010 18:59
  • czwartek, 25 marca 2010
    • Dżem z pomarańczy i kiwi

      To już czwarty przepis z blogu Kuba pichci, tym razem pyszny dżem z pomarańczy i kiwi. Dodatek przypraw korzennych powoduje, że jego smak jest niesamowity :)

       

       

      Składniki:

      4 spore pomarańcze

      8 owoców kiwi

      600 g cukru

      100 ml wody

      po pół łyżeczki mielonej kolendry, kardamonu, cynamonu

      2-3 cm świeżego imbiru, drobno posiekanego

      Wykonanie:

      Jedną pomarańczę wyszorować i zetrzeć jej pomarańczową skórkę a następnie obrać z białego albedo. Pozostałe obrać, również tak aby białego miąższu było jak najmniej.
      Obrane cytrusy pokroić w małe kawałki. W zasadzie powinno się usunąć wszystko, tak aby pozostał sam miąższ, ale ja nie byłem aż tak drobiazgowy.
      Obieramy i kroimy w ćwiartki a następnie w plasterki cztery owoce kiwi.
      Podgrzewamy wodę i poprzez dodanie cukru robimy syrop. Wrzucamy do niego owoce i mieszając od czasu do czasu czekamy aż się zagotuje. Gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, około 30 minut. Po tym czasie odstawiamy na noc do wystudzenia i przegryzienia.
      Następnego dnia znowu zagotowujemy całość i dodajemy przyprawy. Gotujemy aż syrop odparuje, a całość zgęstnieje. Na koniec dodajemy pozostałe 4 kiwi, również pokrojone w ćwiartki i plasterki.
      Nakładamy do wyparzonych słoików twist-off, zakręcamy i odwracamy na pół godziny.

       

      [Listonic]


      Smacznego ;o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Dżem z pomarańczy i kiwi”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      czwartek, 25 marca 2010 19:59
  • środa, 17 lutego 2010
  • poniedziałek, 15 lutego 2010
    • Winko czosnkowe

      Od dłuższego czasu interesuję się naturalnymi środkami wspomagającymi odporność. Głównie z powodu tego, że moje młodsze dziecko - astmatyk - ciągle łapało infekcje górnych i dolnych dróg oddechowych. Stąd właśnie pomysł na podawanie dzieciom winka czosnkowego.

       

      Składniki:

      12 ząbków czosnku

      sok z 1 cytryny

      1/2l ciepłej przegotowanej wody

      3-4 łyżki płynnego miodu


      Wykonanie:

      Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, zalać sokiem z cytryny i wodą. Odstawić na dobę w ciemne miejsce. Następnie przecedzić i dodać 3-4 łyżki płynnego miodu.

      Przechowywać w ciemnym miejscu.


      Jesli chodzi o smak, wiadomo, że nie należy do rarytasów, niemniej jednak smacznego... chociaż może lepiej - na zdrowie! ;o)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 lutego 2010 13:07

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery