i like cooking

Po prostu kuchennie

tarty

  • środa, 24 marca 2010
    • Tarta brokułowo-serowa

      Nie miałam pomysłu na dzisiejszy obiad i tak w poszukiwaniu inspiracji natrafiłam na tę własnie tartę :)

      Przepis pochodzi z blogu Kuba pichci.

       

       

      Składniki:

      400 g mąki

      200 g masła

      6 łyżeczek zimnej wody

      szczypta soli

      średni brokuł

      150 ml gęstej śmietany

      jajko

      100 g startego żółtego sera (u mnie 150g)

      sól, pieprz (dodatkowo dodałam szczyptę gałki muszkatołowej)


      Wykonanie:

      Przesiana mąkę delikatnie ucieramy palcami z masłem i solą. Dodajemy wodę i wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Niezbyt długo, bo ciasto stracie elastyczność (tak przynajmniej twierdzą uczone książki). Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 20 minut. Można też od razu wyłożyć nim formę i dopiero teraz wstawić do lodówki – jak kto woli.
      Po schłodzeniu ciasta i nałożeniu na formę, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 175C na około 15 minut. Dobrze jest wsypać nieco fasoli lub grochu na dno tarty, aby w czasie pieczenia nie powstało wybrzuszenie.
      Brokuł dzielimy na różyczki i na krótko (2-3 min.) wrzucamy do wrzątku. Cebulę siekamy drobno i wykładamy na dno upieczonego podkładu. Następnie układamy warstwę brokuł, które zalewamy wymieszaną śmietaną z jajkiem i serem. Doprawiamy do smaku i pieczemy w 175C ok. 40 minut.

       

       

       

        [Listonic]

      Smacznego ;o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta brokułowo-serowa”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      środa, 24 marca 2010 22:31
  • środa, 17 lutego 2010
    • Tarta porowa z ciastem twarogowym

      Przepis na ciasto twarogowe znalazłam na forum CinCin i od razu zaczęłam kombinowac jaką tartę zrobić ;) Porowa to moja ulubiona, a że dawno jej nie jadłam, więc wybór był w sumie prosty :) Tarta pojawiła się u nas na wczorajszy obiad :)

       

       

      Składniki:

      Ciasto:

      250g półtłustego twarogu

      5 łyżek oleju

      5 łyżek mleka

      sól

      200g mąki

       

      Farsz:

      2 pory

      15 dag szynki (u mnie polędwica sopocka)

      3 duże plasterki salami

      masło

      3 łyżki śmietany

      2 jajka

      mozarella do posypania

       

      Wykonanie:

      Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyłożyć foremkę, ponakłuwać widelcem wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać ok 15 minut.

      Pora posiekać, szynkę i salami pokroić w kostkę, wszystko razem podsmażyć na maśle. Odstawić do ostygnięcia. Dodać śmietanę i jajka, dokładnie wymieszać.

      Farsz wyłozyć na podpieczone ciasto, posypac mozarellą, wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze 30 minut.

       

       

      Smacznego ;o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta porowa z ciastem twarogowym”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      środa, 17 lutego 2010 14:13
  • piątek, 22 stycznia 2010
    • Tarta cebulowa

      Z góry przepraszam za jakość zdjęć, światło było okropne...


      Bardzo lubię tarty różne, własciwie nie jadłam jeszcze takiej, która by mi nie smakowała :) Tym razem padło na prostą tartę cebulową. Przepis znalazłam u Liski



      Składniki:


      Ciasto:
      250 g mąki
      175 g masła
      2 żółtka

      Nadzienie:
      50 g masła
      2 łyżki oliwy z oliwek
      400 g cebuli, pokrojonej w drobne piórka
      120 ml śmietany
      2 jajka
      1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
      sól morska
      świeżo zmielony czarny pieprz

      Ciasto:
      Z podanych składników zagnieść ciasto. Zrobić z niego kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 30 minut. Piekarnik nagrzać do temp. 200 st C. Ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tart o średnicy 30 cm. Wstawić do piekarnika i piec 20 minut. Zmniejszyć temperaturę do 160 st C i piec kolejne 15 minut.

      Przygotować nadzienie: Na patelni rozgrzać masło z oliwą, wrzucić cebulę. Dusić ją na małym ogniu 30 minut.

      W misce ubić śmietanę, jajka, gałkę, sól i pieprz.

      Cebulę ułożyć na podpieczonym spodzie. Zalać masą jajeczną, wstawić do piekarnika (160 st C) i piec 25-30 minut.




      Smacznego ;)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta cebulowa”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      piątek, 22 stycznia 2010 17:14
  • niedziela, 24 maja 2009
    • Tarta z rabarbarem

      Uwielbiam rabarbar i pomimo, że kilka dni temu wklejałam tu podobny przepis, zrobiłam ponownie :)

       

       

      Składniki:

      Ciasto kruche:

      300g mąki

      150g cukru

      jajko

      220g masła

       

      Masa rabarbarowa:

      800g rabarbaru

      150g cukru

       

      Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wstawić do lodówki na min. 30 minut. Rabarabar obrać, pokroić w ok 2-3cm kawałki i zasypać cukrem (najlepiej odstawic na noc do lodówki). Rabarbar wraz z sokiem wrzucić do garnka i gotować, aż się rozpadnie, a sok odparuje. Foremkę do tarty wyłożyć ciastem. Podpiec ok 12 min w 180 st. Następnie wyłozyć mase rabarbarową i zetrzeć na nią odrobinę kruchego ciasta.

       

       

      Smacznego :o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      niedziela, 24 maja 2009 21:06
  • środa, 06 maja 2009
    • Tarta rabarbarowa z bezą

      Uwielbiam rabarbar, a w tym roku jeszcze nie jadłam, wstyd! Dzisiaj musiałam już zrobić ciacho!

       

       

      Składniki:

      Ciasto:

      350g mąki

      150g cukru

      220g masła

      2 żółtka

      2 łyzki smietany

       

      Farsz:

      800g obranego rabarbaru

      150g cukru

       

      Beza:

      2 białka

      100g cukru

       

       

      Rabarbar pokroić na ok 2-3cm kawałki zasypać cukrem, odstawić na noc do lodówki. Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, wstawić do lodówki na minimum 30 minut.  W tym czasie rabarbar wraz z sokiem wyłożyć na patelnię i na małym ogniu prażyć do momentu kiedy większość soku odparuje. Ciasto podzielić na 2 części (2/3 i 1/3). Większą częścią wyłożyć formę i zapiec ok 10-15 minut w 180st. Po wyjęciu z piekarnika na ciasto wyłozyc rabarbar. Na rabarbar bezę z 2 białek i 100g cukru. Bezę pokryć pozostałym ciastem stratym na duzych oczkach tarki. Piec ok 40 minut w 160-180st.

       

       

      Smacznego :o)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta rabarbarowa z bezą”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      środa, 06 maja 2009 17:36

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery