i like cooking

Po prostu kuchennie

zupy

  • poniedziałek, 31 maja 2010
    • Marchwiowo-parmezanowa zupa krem

      Szukałam pomysłu na zupę i nie ukrywam, że chciałam wypróbowac coś nowego, tak oto natknęłam się na zupę krem z marchwi. Pewnie znacie ją doskonale, ja zrobiłam po raz pierwszy. Jedyną modyfikacją było dodanie przeze mnie parmezanu. Pycha :)

      Przepis pochodzi z blogu Knedlik.

       

       

      Składniki:

      3 pory

      1 kg marchwi

      2 łyżki masła

      2,5 l wywaru drobiowego lub warzywnego

      2 łyżeczki zmielonej kolendry

      sól

      pieprz

      jogurt naturalny

      6 łyżek parmezanu

       

      Wykonanie:

      Marchewkę obrać, pokroić w plastry, to samo zrobić z białą częścią pora. Warzywa podsmażyć na maśle dusić razem w garnku około 15 minut. Po tym czasie zalać warzywa bulionem, dodać kolendrę i gotować wszystko razem do czasu aż warzywa nie zmiękną. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem, za pomocą blendera dobrze zmiksować, podawać z łyżką jogurtu naturalnego. Każdą porcję posypać łyżką parmezanu.

       

        [Listonic]

      Smacznego :o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Marchwiowo-parmezanowa zupa krem”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 31 maja 2010 15:52
  • piątek, 19 lutego 2010
  • czwartek, 11 lutego 2010
    • Zupa pieczarkowa

      Bardzo ją lubimy, a jeszcze bardziej zupę krem z pieczarek, ale dzisiaj "normalna" zupka pieczarkowa.

       



      Składniki:

      2 udka kurczaka

      2 marchewki

      1 pietruszka

      1 seler

      4 spore ziemniaki

      0,5 kg pieczarek

      łyzka oleju

      łyżka masła

      śmietana/jogurt


      Udka umyć, zalać wodą i gotować ok 30 minut. Po tym czasie wyjąć mięso, wczucić umyte i pokrojone warzywa. Pieczarki pokroić, podsmażyć na łyżce oleju i łyżce masła. Kiedy warzywa będą miękkie, wrzucamy pieczarki. Zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem, śmietaną.

       


       

      Smacznego ;)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      czwartek, 11 lutego 2010 14:26
  • wtorek, 05 maja 2009
    • Zupa krem z groszku

      Ta zupka znana jest chyba wszystkim, prosta, łatwa do zrobienia, a przy tym pyszna. Nie trzeba jej specjalnie reklamować :)


      Składniki:

      2 udka

      2 marchewki

      1 pietruszka

      kawałek selera

      2 ziemniaki

      2 puszki groszku konserwowego

      chleb/bułka na grzanki

      masło


      Udka zalać wodą i gotować ok 15 minut, po tym czasie można wyjąć mięso (i przygotowac na drugie danie ;)) i wrzucić warzywa. Kiedy bedą miękkie, odlać ok 0,5l rosołu, dodać odsączony groszek i wszystko zmiksować blenderem na gęsty krem. W razie potrzeby dolać trochę rosołu. Trzeba pamiętać, że jeśli zupa wystygnie i będziemy chcieli ją podgrzać konieczne bedzie dolanie pozostałego rosołu, ponieważ zupka mocno jeszcze zgęstnieje.

      Z chleba lub bułki pokrojonej w kosteczkę przygotować na maśle grzanki. Posypać zupkę.

       

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa krem z groszku”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      wtorek, 05 maja 2009 14:19

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery