i like cooking

Po prostu kuchennie

pizza

  • piątek, 21 maja 2010
    • Pizza góralska

      Moja córka przywiozła nam z gór oscypki, a że jest to jeden z naszych ukochanych przysmaków, szybciutko zrobiłam pizzę góralską :)

       

       

      Ciasto:

      250g mąki

      15g drożdży

      1 łyżeczka cukru

      1/2 łyżeczki soli

      1/2 szklanki mleka

      3 łyżki oliwy

       

      Na wierzch:

      3 łyżki koncentratu pomidorowego

      ½ łyżeczki cukru

      szczypta soli

      3 łyżki oregano

      20 dag bekonu

      15 dag oscypka

      1 cebula

      3 łyżki tartego grana padano

      kilka łyżek żurawiny

       

      Wykonanie: 

      Z mąki, mleka, oliwy, soli i przygotowanego wcześniej rozczynu zagnieść gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia.

      Ciasto rozwałkować na wielkość blachy z piekarnika. Posmarować koncentratem wymieszanym z solą, cukrem i oregano, ułożyć pokrojony w plastry bekon, posiekaną cebulę i pokrojony w plasterki oscypek. Posypać grana padano. Piec ok 15-20 minut w 180 stopniach. Podawać z żurawiną.

       

        [Listonic]

      Smacznego :o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza góralska”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      piątek, 21 maja 2010 08:01
  • niedziela, 16 maja 2010
    • Pizza z bakłażanem

      Jak już pisałam, zaopatrzyłam się ostatnio w bakłażana i mimo, że jak się okazało, mój mąż nie jest jego fanem, nie przeszkadzało mu to wpałaszować 3/4 blachy pizzy :)

       

       

      Składniki:

      Ciasto:

      250g mąki

      15g drożdży

      1 łyżeczka cukru

      1/2 łyżeczki soli

      1/2 szklanki mleka

      3 łyżki oliwy

       

      Na wierzch:

      2 czubate łyżki gęstej śmietany

      1 łyżka majonezu

      2 ząbki czosnku

      szczypta soli

      1 bakłażan

      1 cebula

      3 łyżki oregano

      50g tartego grana padano

      100g startego sera żółtego

       

      Z mąki, mleka, oliwy, soli i przygotowanego wcześniej rozczynu zagnieść gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia.

      Bakłażana pokroić w plastry ok. 5mm, obsypać solą, odstawić na 15 minut. Po tym czasie usmażyć z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu.

      Ciasto rozwałkować na wielkość blachy z piekarnika. Posmarować śmietaną wymieszaną z majonezem, solą i zmiażdżonym czosnkiem, ułożyć bakłażana, posypać posiekaną cebulą i oregano, obsypać serami. Piec ok 15-20 minut w 180 stopniach.

       

        [Listonic]

      Smacznego :o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza z bakłażanem”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      niedziela, 16 maja 2010 19:09
  • sobota, 06 marca 2010
    • Pieczarki, cebula i cztery sery...

      Oczywiście mowa o pizzy...

      Zdania sa podzielone, ja twierdzę, że cebula pasowała jak najbardziej, a mąż wręcz przeciwnie (tzn. mąż pasował, ale według niego cebula nie ;))

       

       

      Składniki - na blachę z piekarnika:

      Ciasto:

      250g mąki

      15g drożdży

      1 łyżeczka cukru

      1/2 łyżeczki soli

      1/2 szklanki mleka

      3 łyżki oliwy

       

      Na wierzch:

      15 dag pieczarek

      1 mała cebulka

      150g sera gouda

      150g sera mozarella

      100g sera lazur

      125g sera camembert

      1 łyżka śmietany

       

      Wykonanie:

      Z mąki, mleka, oliwy, soli i przygorowanego wczesniej rozczynu. zagnieść gładkie ciasto, odstawić do wyrosnięcia. Ciasto rozwałkować na wielkość blachy z piekarnika. Posmarować łyżką śmietany, ułozyć pokrojone w plasterki pieczarki i posiekaną cebulę. Ułożyć sery (goudę, mozarellę, camembert) pokrojone w plasterki, posypać rozkruszonym lazurem. Piec ok 15-20 minut w 180 stopniach.

       

        [Listonic]

      Smacznego ;o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczarki, cebula i cztery sery...”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      sobota, 06 marca 2010 06:58
  • piątek, 19 lutego 2010
    • Pizza calzone

      Miałam kurczaka, który został mi z gotowania zupy, ostatnio była u nas pizza tradycyjna, więc nie chciałam znowu robić, stąd właśnie pomysł na calzone.

      Przepraszam za jakość zdjęć, musiałam się bardzo spieszyć :)

       

       

      Składniki:

      Ciasto:

      500g mąki

      30g drożdży

      1 łyzeczka cukru

      1/2 łyżeczki soli

      1 szklanka mleka

      5 łyżek oliwy

      3 ząbki czosnku

       

      Nadzienie:

      mięso z 2 ugotowanych udek kurczaka, bez skóry

      20dag pieczarek

      pół czerwonej papryki

      2 małe cebule

      kilka plasterków salami

      koncentrat pomidorowy lub ketchup (według uznania)

      10dag sera mozarella

      10dag goudy

       

      mleko do posmarowania


      Wykonanie:

      Przygotować rozczyn z drożdży, cukru, odrobiny mleka i łyżki mąki. Zagnieść ciasto, kiedy rozczyn "ruszy". Odstawić do wyrośnięcia na ok 1h.

      W tym czasie, wszystkie składniki nadzienia pokroić na kawałki, wrzucić na patelnię i razem podsmażyć. Pod koniec dodać koncentrat lub ketchup i jeszcze raz wymieszać.

      Ponownie zagnieść ciasto, podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na okrądłe placki. Na jednej połowie, układać nadzienie, zostawiając ok 1cm wolnego brzegu, do sklejenia. Posypać startym serem mozarellą i goudą. Brzeg posmarować wodą, składać na pół jak pieroga, dobrze zlepić. Posmarować mlekiem.

      Piec ok 20-25 minut w 180 stopniach.

       

       

       

      Smacznego :o)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza calzone”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      piątek, 19 lutego 2010 12:04
  • sobota, 06 lutego 2010
    • Pizza mocno czosnkowa

      Dzisiaj obiad, który pojawia się u nas kiedy nie mam pomysłu, co moglibyśmy zjeść :) A przy okazji pozbywam się z lodówki rzeczy, które niebawem wyszłyby same  ;)

      Zawsze korzystam z tego samego przepisu na ciasto, jednak nigdy nie udało mi się przygotować cieniusieńkiego placka, takiego, który najbardziej lubię. Do dzisiaj...

      Uparłam się i z ciasta, z którego zazwyczaj robię pizzę na całą blachę z piekarnika, dzisiaj zrobiłam dwie, tego samego rozmiaru :) Nareszcie! :)

       



      Składniki:

      500g mąki

      30g drożdży

      1 łyzeczka cukru

      1/2 łyżeczki soli

      1 szklanka mleka

      5 łyżek oliwy

      3 ząbki czosnku


      Wykonanie:

      Przygotować rozczyn z drożdży, cukru, odrobiny mleka i łyżki mąki. Zagnieść ciasto, kiedy rozczyn "ruszy", dodając przeciśniety przez praskę czosnek. Odstawić do wyrośnięcia na ok 1h.

      Ponownie zagnieść ciasto, rozwałkować, do oczekiwanej grubości ciasta (biorąc pod uwagę, że oczywiście w piekarniku urośnie)

      Po upieczeniu placek grubości 1,5cm - całe ciasto rozwałkować na wielkość blaszki z piekarnika.

      Po upieczeniu placek grubości 0,5cm - ciasto podzielić na pół i rozwielwałkować na wielkość blaszki z piekarnika.


      Pizzę smarujemy sosem pomidorowym przygotowanym z:

      1/2 słoiczka przecieru pomidorowego

      3 łyżek wody

      1/2 łyżeczki cukru

      odrobiny soli

      2 łyżek oregano


      Na wierzch kładziemy oczywiście nasze ulubione produkty, u mnie dzisiaj:

      surowa cebula - pokrojona w półksiężyce

      pieczarki surowe - pokrojone w plasterki

      1/3 puszki kukurydzy

      3 kabanosy

      4 duże plastry szynki

      ser żółty starty na tarce


      Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czas pieczenia:

      Placek gruby 20 minut, wyciagamy, obsypujemy serem i pieczemy jeszcze 3 do 5 minut

      Placek cienki ok 12 minut, wyciągamy, obsypujemy serem i pieczemy jeszcze 3 do 5 minut.

       



      Moja pizza zawsze podawana jest z sosem czosnkowym"

      3 łyżki jogurtu naturalnego

      3 łyżki majonezu

      3 ząbki czosnku

      oregano sól

      Jogurt mieszamy z majonezem, czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy wszystko razem dodając oregano i sól.


      Smacznego ;)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza mocno czosnkowa”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      sobota, 06 lutego 2010 16:25
  • sobota, 09 maja 2009
    • Po prostu pizza...

      To taki nasz obiad, kiedy nie mam na nic pomysłu, szybko i smacznie, czyli tak jak lubię... :)

       

       

      Składniki:

      500g mąki

      33g drożdży

      250ml ciepłej wody

      płaska łyżeczka soli

      łyżeczka cukru

      3 łyżki oliwy

      koncentrat pomidorowy

      oregano

      szynka

      pieczarki

      cebula

      kukurydza

      ser żółty

       

      Drożdże rozetrzeć z cukrem, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z solą, wlać rozczyn, dodać wodę i oliwę. Zagnieść gładkie ciasto i odstawić na pół godziny. 

      Koncentrat pomidorowy wymieszać z solą o oregano. Mozna dodać odrobinę wody.

      Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w piórka, ser zetrzeć na tarce. 

      Rozwałkowac wyrośnięte ciasto na blasze pokrytej papierem. Posmarować koncentratem, ułozyć plastry szynki, pieczarki, cebulę i osączoną kukurydzę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na 15 minut. Po tym czasie posypać startym serem i ponownie włozyć do piekarnika na 5 minut.

       

       

      Smacznego :o)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Po prostu pizza...”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      sobota, 09 maja 2009 11:34

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery