i like cooking

Po prostu kuchennie

przekąski

  • piątek, 14 maja 2010
    • Krucho-drożdżowe grzebienie z pieczarkami

      Ostatnio jestem zafascynowana ciastem krucho-drożdżowym, uważam że jest pyszne, no i oczywiście dłużej zachowuje świeżość niż drożdżowe.

      Tym razem grzebienie, które znalazłam u OliSz

       



      Składniki:

      60 g drożdży
      2 łyżki cukru
      250 ml kwaśnej śmietany/maślanki

      4 szkl. mąki
      1-2 łyżki soli
      150 g margaryny/masła
      150 g smalcu

      + 1 jajko do smarowania przed pieczeniem

       

      Nadzienie:

      500g startych na tarce pieczarek

      2 posiekane cebule


      Wykonanie:

      Drożdże rozgnieść z cukrem. Mąkę wymieszać z solą i jak najdokładniej posiekać z tłuszczem.

      Drożdże wymieszać ze śmietaną/maślanką i dodać do mąki posiekanej z tłuszczem. Całość dokładnie wymieszać, tylko żeby składniki dokładnie się połączyły, wyrabiać ciasta nie trzeba.

      Przykryte odstawić do wyrośnięcia.

      Składniki nadzienia podsmażyć, doprawić solą i pieprzem.

      Podzielić ciasto i nadzienie na 3 części - w ten sposób będzie wygodniej z nimi pracować. Część ciasta wyjąć na dobrze obsypaną mąką stolnicę, oprószyć mąką i delikatnie zagnieść w kulę. Rozwałkować prostokąt gruboSci ok. 0,5 cm, wykładać nadzienie mniej więcej po środku prostokąta, składać na pół dokładnie dociskając brzegi ciasta, zlepione brzegi naciąć co ok. 1cm, w ten sposób powstanie grezbień.

      Układać na delikatnie otłuszczonej blasze, smarować rozmąconym jajkiem.

      Piec do zrumienienia w temperaturze ok. 180°C. Do dłuższego przechowywania studzić na kratce, albo podawać gorące, do barszczu lub zup-kremów.

       



      [Listonic]

      Smacznego ;o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      piątek, 14 maja 2010 20:20
  • piątek, 23 kwietnia 2010
    • Popcorn według Nigelli

      Zaskakujący w smaku, intrygujący przepis ze względu na dobór przypraw, gościom bardzo smakował ;)

       

       

      Składniki:

      2 łyżki oleju

      200g popcornu

      4 łyżki masła

      2 łyżeczki cynamonu

      2 łyżeczki kminu

      2 łyżeczki papryki

      4 łyżeczki soli

      4 łyżeczki cukru

       

      Wykonanie:

      Do garnka wlać olej i rozgrzać go odrobinę, następnie wsypać popcorn i przykryć garnek pokrywką. Do rondelka włożyć masło, przyprawy, lekko podgrzać do rozpuszczenia masła i dokładnie wymieszać.
      Do gotowego popcornu wlać rozpuszczone masło z przyprawami, wymieszać.
      [Listonic]

      Smacznego ;o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Popcorn według Nigelli ”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      piątek, 23 kwietnia 2010 11:27
  • środa, 14 kwietnia 2010
    • Jajka faszerowane na gorąco

      Takie jajka znam z rodzinnego domu, uwielbiam je jeść, przygotowywać mniej, ale jak mus to mus ;)

       

       

      Składniki:

      10 jaj

      500g pieczarek

      natka pietruszki

      bułka tarta

      masło

      sól

      pieprz

       

      Wykonanie:

      Jajka ugotowac na twardo, ostrożnie przeciąć na pół w skurupkach, starając się jak najmniej je uszkodzić. Wyjąć jajka, skorupki odłozyć.

      Pieczarki posiekać w jak najdrobniejszą kostkę, podsmażyć na maśle. Dodać drobno posiekane jajka oraz natkę. Doskładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

      Farsz włożyć do skorupek lekko dociskając. Posypać bułką tartą, docisnąć. Smażyć na maśle.

       

        [Listonic]

      Smacznego ;o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Jajka faszerowane na gorąco”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      środa, 14 kwietnia 2010 16:53
  • środa, 31 marca 2010
    • Panierowana feta

      Jadłam ją kiedyś będąc u znajomych, jako przekaskę do wina :) Za winem nie przepadam, jednak tak wykonana feta utkwiła mi w pamięci :)

       

       

      Składniki:

      ser feta

      jajko

      bułka tarta

      olej

       

      Wykonanie:

      Fetę pokroić w paseczki (wyszło mi 14). Nastepnie obtaczać w rozmąconym jajku, bułce, znowu jajku i znowu bułce. Smażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju.

       

        [Listonic]

      Smacznego ;o)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Panierowana feta”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      środa, 31 marca 2010 20:47
  • poniedziałek, 22 marca 2010
    • Pasztet pieczarkowo-jajeczny

      Spory zapas pieczarek zgromadził się w mojej lodówce, a że połączenie jajek i pieczarek jest jednym z moich ulubionych, powstał pomysł na pasztet.

       

       

      Składniki:

      60dag pieczarek

      7 jajek na twardo

      2 jaja surowe

      dymka (cebulka i szczypior)

      1 kajzerka

      1 czubata łyżka majonezu

      3 czubate łyżki kaszy manny

      3 czubate łyżki bułki tartej

      sól, pieprz

      3 duże łyżki majeranku

       

      Wykonanie:

      Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulki siekamy. Wrzucamy na patelnię i dobrze odparowyjemy z wody. Jajka na twardo kroimy w drobną kostkę. Szczypior siekamy. Do dużej miski wrzucamy pieczarki, pokrojone jajka, szczypior, surowe jajka, majonez, kajzerkę uprzednio namoczoną w mleku/rosole/wodzie, kaszę, bułkę tartą oraz przyprawy. Masę przez chwilę miksujemy blenderem, tylko do połaczenia składników. Wykładamy do keksówki, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 190-200 stopniach ok. 60 minut.

      Wyjmujemy z blaszki po ostudzeniu.

       

       

       

        [Listonic]

      Smacznego ;o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Pasztet pieczarkowo-jajeczny”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 marca 2010 14:54
  • poniedziałek, 01 marca 2010
    • Batoniki Bounty

      Kusiły mnie od dawna, ale muszę powiedzieć, że wykonanie ich wcale nie było proste... Smak jednak w 100% zrekompensował włożoną pracę :)

       

       

      Składniki - podaję za Dorotus:

      200 g wiórków kokosowych

       100 ml kremówki

      70 g cukru pudru

      70 g masła

      opcjonalnie: kilka kropli aromatu rumowego

      200 g mlecznej czekolady (u mnie gorzka)

       

      Wykonanie:

      W naczyniu wymieszać wiórki z cukrem pudrem. W małym garnuszku podgrzać kremówkę i masło, aż masło się rozpuści. Rozpuszczoną miksturę wlać na wiórki, dodać aromatu, wymieszać.

      Z mikstury uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (będzie ciężko, ale raczej ściskając wiórki w dłoni). Układać je na papierze do pieczenia, przykryć folią aluminiową, schłodzić przez minimum godzinę.

      Rozpuścić mleczną czekoladę (w kąpieli wodnej lub mikrofali). Każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie (można sobie pomóc wykałaczką), wyłożyć na papier, by czekolada stwardniała (trwa to dość długo, można włożyć do lodówki, będzie szybciej; ja po prostu odstawiłam na noc w chłodniejsze miejsce).

      Przechowywać w lodówce (jeśli dłuższy czas, ja trzymałam na stole w kuchni przez 1 dzień, konsystencja była idealna).

      Smacznego :o)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Batoniki Bounty”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 01 marca 2010 23:25
  • piątek, 26 lutego 2010
  • sobota, 20 lutego 2010
    • Małe kukurydziane hot-dogi

      Znalazłam je wczoraj i pokazałam mężowi... no i już byłam stracona ;) Zamówienie na śniadanie :)

      Podaję przepis na całą porcję, ja robiłam z połowy. 

       

       

      Składniki:

      8 dużych parówek

      8 drewnianych szpikulców

      mąka kukurydziana do posypania

      olej do głębokiego smażenia

      sos pomidorowy jako dip

       

      Panierka:

      220g (1 i 3/4 szklanki) mąki pszennej

      7g proszku do pieczenia

      35g (1/4 szklanki) mąki kukurydzianej

      1 jajo roztrzepane

      1 łyżka oleju

       

      Wykonanie:

      Parówki przekroić na połowy (u mnie na 4). Przełamać szpkulce na pół i nadziać na nie parówki tak, aby końce szpikulców wystawały. Oprószyć je mąką kukurydzianą.

      Aby przygotowac panierkę, należy przesiać mąkę pszenną, dodać kukurydzianą, w środku zrobić zagłębienie. Stopniowo dodawać połączone jajo, olej i 1 i 1/2 szklanki wody, ubijając aby powstało gładkie ciasto.

      W rondelku z grubym dnem rozgrzać  olej do temp 180 stopni. Jest gotowy kiedy wrzucona kostka białego chleba zrumieni się w ciągu 15 sekund. Parówki zanurzać w panierce i kłaść na olej. Smażyć ok 1-2 minuty do zrumienienia ciasta. Osączyć z oleju na papierowym ręczniku.

      Do panierki mozna dodać szczyptę chili (u mnie łyżeczka słodkiej papryki).

       

       

       

      Przepis pochodzi z książki

      Smacznego ;o)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Małe kukurydziane hot-dogi”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      sobota, 20 lutego 2010 09:34
  • czwartek, 11 lutego 2010
    • Galaretka z kurczaka

      Produktem ubocznym zupy pieczarkowej została galaretka z kurczaka. Mój mąż szaleje na jej punkcie, a nie robiłam chyba z rok (jak nie więcej...)

       



      Składniki na 8 porcji:

      2 udka kurczaka, obrane ze skóry i rozdrobnione

      puszka groszku

      2 marchewki -  z rosołu

      4 duże jajka ugotowane na twardo

      1,5l rosołu

      20g żelatyny


      Wykonanie:

      W szklaneczkach układamy łyżkę groszku, jajko, pokrojoną w plasterki marchewkę, kurczaka i znowu jajko i marchewkę.

      W gorącym rosole rozpuszczamy żelatynę.

      Delikatnie nalewamy do szklameczek, odstawiamy do ostygnięcia, po czy wstawiamy do lodówki.


      Podawać z cytryną bądź octem.

       



      Smacznego ;)

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      czwartek, 11 lutego 2010 15:46
  • niedziela, 31 stycznia 2010

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery