i like cooking

Po prostu kuchennie

mięso

  • wtorek, 18 maja 2010
    • Pierś kurczaka w placku ziemniaczanym

      Nie ukrywam, że zrobiłam je już jakiś czas temu, ale grzecznie czekały na wstawienie :) Pomysł jest świetny, smakowo rewelacja, tyle, że następnym razem (bo na pewno bedzie ;)) najpierw podsmażę mięso, bo cały czas obawiałam się, czy aby na pewno jest dosmażone w środku...

      Przepis znaleziony TUTAJ.

       

       

      Składniki na 2 porcje:

      2 małe filety z kurczaka (albo jeden duży przekrojony na pół)

      5-6 średnich ziemniaków

      1 jajko

      3-4 łyżki mąki

      ½ cebuli

      sól, pieprz, ostra mielona papryka

      olej do smażenia.

       

      Filety z kurczaka delikatnie rozbić. Oprószyć solą, pieprzem i papryką.

      Cebulę i ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jeśli mają zbyt dużo wody to część odcisnąć. Dodać jajko i mąkę, doprawić solą i pieprzem do smaku, dobrze wymieszać. Odstawić na 10 minut.

      Na dużej patelni dobrze rozgrzać olej. Wlać część ciasta ziemniaczanego, położyć na nie filet z kurczaka i przykryć drugą częścią ciasta. Smażyć na małym ogniu ok 4-6 minut minut z każdej strony, aby mięso w środku ciasta się usmażyło.

      Na dużą patelnię wchodzą od razu dwa placki. Można też pokroić filety na mniejsze części i usmażyć mniejsze placuszki.

      Podałam z sosem pieczarkowym.

        [Listonic]

      Smacznego :o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Pierś kurczaka w placku ziemniaczanym”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      wtorek, 18 maja 2010 08:16
  • czwartek, 06 maja 2010
    • Racuchy z piersią kurczaka

      Na pomysł racuchów wpadłam kilka dni temu, miałam zapas filetów, musiałam więc codziennie zrobić coś innego. Oto jedna z moich propozycji.

       

       

       Składniki:

      podwójna pierś kurczaka (ok. 500g)

      220g mąki

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      1,5 łyżeczki soli

      1/2 łyżeczki papryki

      1/2 łyżeczki majeranku

      3 jajka (osobno żółtka i białka)

      160ml zimnego mleka

      olej do głębokiego smażenia

       

      Wykonanie:

      Pierś kurczaka pokroić na drobne kawałki, ugotować.

      Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i ziołami. Żółtka ubić, dodać mleko, wmieszać mąkę. Białka ubić, połączyć z masą. Wmieszać kurczaka.

      Na gorący olej, kłaść racuszki wielkości łyżki stołowej.

       

        [Listonic]

      Smacznego ;o)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Racuchy z piersią kurczaka”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      czwartek, 06 maja 2010 17:34
  • środa, 07 kwietnia 2010
    • Schab z morelą na parze

      Schabik zrobiłam tradycyjną już u mnie metodą, czyli natarłam majerankiem i solą, nadziałam (tym razem morelki), zawinełam w rękaw do pieczenia, związałam dratwą i gotowałam na parze troszkę ponad godzinę. Ot i cały wymyślny przepis :)

       

       

      Składniki:

      kawałek ładnego schabu - u mnie ok 600g

      ok 15 moreli suszonych

      majeranek

      sól

       

        [Listonic]

      Smacznego ;o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Schab z morelą na parze”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      środa, 07 kwietnia 2010 10:01
  • niedziela, 28 marca 2010
    • Lasagne

      Bardzo lubimy i muszę powiedzieć, że bardzo, ale to bardzo rzadko je przygotowuję, sama zresztą nie wiem dlaczego... ale jedno jest pewne, właśnie dlatego, ze tak rzadko mamy przyjemność delektować się tym smakiem, jego wartość znacznie wzrasta :)

      Opierałam się na przepisie Kuby, trochę go jednak modyfikując. Przede wszystkim zamieniłam szklankę bulionu na puszkę pomidorów bez skóry oraz każdą z warstw posypywałam serem i polewałam sosem beszamelowym. Reszta bez zmian. Polecam :)

       

       

      Składniki:

      700 g mielonego mięsa (u mnie mielona szynka)

      350 g pieczarek

      350 g cebuli

      4 ząbki czosnku

      opakowanie lazanii

      ok. 100-150 g startego żółtego sera (zużyłam 200g)

      szklanka bulionu warzywnego - zastąpiłam puszką pomidorów

      suszone zioła: oregano, prowansalskie

      oliwa

      50 g masła

      sól

      pieprz



      Składniki na sos beszamelowy:

      4 łyżki masła

      4 łyżki mąki

      600 ml mleka

      3 żółtka - nie dodawałam

      4 łyżki startego żółtego sera

      gałka muszkatołowa

      sól

      pieprz

       

      Wykonanie:

      Czosnek siekamy drobno i krótko podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dokładamy obraną i posiekaną cebulę. Smażymy, aż się zeszkli. W tym czasie myjemy i obieramy pieczarki, które następnie kroimy w plasterki i wrzucamy na patelnię. W większym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy mięso, które trochę podsmażamy. Następnie zalewamy bulionem (u mnie puszka pomidorów), dodajemy zioła oraz cebulę i pieczarki z patelni. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy na wolnym ogniu aż bulion odparuje a mięso będzie całkiem gotowe.

      Przygotowujemy sos: Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy mąkę. Mieszamy całość dokładnie, aby się składniki połączyły.
      Smażymy około minutę, a następnie powoli dodajemy zimne mleko cały czas mieszając.
      Czekamy aż całość ponownie się zagotuje, cały czas mieszając. Gdy tak się stanie dodajemy połowę startego sera, sól, pieprz i odrobinę startej gałki muszkatołowej.
      Odstawiamy sos, aby nieco ostygł. Do roztrzepanych żółtek dodajemy trochę ciepłego sosu a następnie wlewamy z powrotem do rondelka (pominęłam).
      Znowu gotujemy do czasu aż wszystkie składniki się połączą.

      Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy pierwszą warstwę lazanii, na którą wykładamy część farszu (posypałam serem, polałam sosem beszamelowym), potem kolejna warstwa makaronu, farszu, sera i sosu. Ostatnia warstwa to płaty lazanii, kilka wiórków masła, ser i sos.

      Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i zapiekamy ok. 30-40 minut.

       

       

      [Listonic]

      Smacznego ;o)

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Lasagne”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      niedziela, 28 marca 2010 19:17
  • sobota, 27 marca 2010
    • Kurczak w panierce ze słonych paluszków

      Pomysł na panierkę znalazłam u Kuby, wykorzystałam jednak całe udka zamiast samych pałeczek.

       

       

      Składniki:

      9 kurczakowych podudzi (u mnie całe udka)

      500 ml maślanki

      50 ml oleju z pestek winogron (może być inny roślinny)

      3-4 ząbki czosnku

      łyżka soli morskiej

      2 łyżki miodu

      dodałam również 1 łyżkę sosu sojowego

      świeżo mielony pieprz

      100-150 g paluszków słonych (mogą być też np. z makiem lub sezamem)

      łyżka przyprawy do drobiu



      Wykonanie:

      Czosnek obrać i drobno posiekać. Wymieszać z maślanką, miodem i olejem. Doprawić solą i pieprzem.
      Do marynaty włożyć umyte i osuszone pałeczki kurczaka i zostawić na noc w lodówce.
      Następnego dnia wyjąć kurczaka na durszlak, pozwolić aby nadmiar maślanki spłynął z niego.
      W międzyczasie włożyć do woreczka paluszki, woreczek zamknąć a paluszki potraktować wałkiem do ciasta. Wałkować aż paluszki zamienią się w dość drobny proszek. Ale nie całkiem drobny, bo coś musi czasem chrupać!
      Paluszki (a raczej to co z nich zostało) wymieszać z łyżką przyprawy do drobiu w miseczce.
      Pałeczki dokładnie obtoczyć w uzyskanej panierce i ułożyć na blasze na papierze do pieczenia.
      Piec około 30 minut w temperaturze 220 st.C.

       

        [Listonic]

      Smacznego ;o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak w panierce ze słonych paluszków”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      sobota, 27 marca 2010 20:05
  • sobota, 20 marca 2010
    • Pieczone ziemniaczki na ostro i kurczak w jogurtowo-paprykowym cieście

      Oba te przepisy znalezione już jakiś czas temu czekały grzecznie na swoją kolejkę, doczekały się, a ja bardzo sie cieszę, bo na pewno zostaną z nami na dłużej... :)

      Ziemniaczki bardzo dobre, pikantne w delikatnej skorupce znalazłam u Edysi79, natomiast pomysł na kurczaka zaczerpnęłam od .AGATKI., był przepyszny!

       

       

      Oba przepisy cytuję za autorkami:

      Składniki - ziemniaczki

      1 kg ziemniaków jednakowej wielkości
      2 łyżki oleju słonecznikowego
      2 łyżki mąki
      1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
      1/2 łyżeczki mielonego kminku rzymskiego
      1 szczypta pieprzu cayenne
      1 łyżeczka suszonego tymianku
      sól i pieprz

      Wykonanie:

      Rozgrzać piekarnik do temperatury 220ºC.
      Bachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.

      Ziemniaki obrać (jeśli są młode, wyszorować dokładnie pod bieżącą wodą), wytrzeć papierowym ręcznikiem i pokroić wzdłuż na ósemki. Wsypać je do miski, wlać olej i mieszać dwoma widelcami aż olej pokryje całą powierzchnię każdego z nich.

      W małej miseczce wymieszać mąkę, mieloną paprykę, kminek, pieprz cayenne, tymianek, sól i pieprz. W tak przygotowanej panierce obtaczać kawałki ziemniaków.

      Słupki ziemniaczane układać na przygotowanej blasze, tak żeby nie były posklejane.
      Blachę wstawić do piekarnika i piec ziemniaki ok 35-45 minut, aż będą złocistobrązowe i chrupiące.
      Podawać na gorąco.

       

       

      Składniki - kurczak:

      1 duża pierś z kurczaka (ok. 230g)
      200g gęstego jogurtu naturalnego
      1 jajko
      ostra i słodka papryka w proszku
      ewentualnie przyprawa do kurczaka (np. Kamis czy Kotanyi)
      sól i świeżo zmielony czarny pieprz
      ok. 150g mąki pszennej
      olej do głębokiego smażenia

      Mięso umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem.
      Jajko dokładnie roztrzepać w misce, dodać jogurt, sól, pieprz i słodką paprykę. Wymieszać na jednolitą masę.
      Mięso pokroić w kostkę 2x2 cm (powinno być ok. 12-14 kawałków), przyprawić solą i ostrą papryką, ew. przyprawą.
      Kawałki kurczaka zanurzyć w jogurcie, odstawić na ok. 30 minut.

      Mięso wyjmować widelcem z marynaty, obtaczać w mące, odłożyć na talerz oprószony mąką.
      Olej rozgrzać w szerokim garnku (lub frytkownicy).
      Kurczaka ponownie obtaczać w mące i wkładać na rozgrzany olej. Smażyć ok. 7-8 minut na złoty kolor.
      Podawać z białym ryżem lub frytkami, z dodatkiem surówki ze świeżych warzyw.

       

       

       

        [Listonic]

      Smacznego ;o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczone ziemniaczki na ostro i kurczak w jogurtowo-paprykowym cieście”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      sobota, 20 marca 2010 16:46
  • środa, 10 lutego 2010
  • sobota, 23 stycznia 2010
    • Schab ze śliwką na parze

      Bardzo lubię schab ze śliwką, ale do niedawna jadałam go wyłącznie w formie pieczeni. Jakiś czas temu na cincin.cc znalazłam fajny sposób na zrobienie schabiku, niekoniecznie ze śliwką... Schab zrobiony w ten sposób jest bardzo, ale to bardzo soczysty, cały sok zostaje w środku...


      Składniki:


      kawałek schabu (wielkość dowolna - u mnie ok 650g)

      sól lub vegeta

      majeranek

      śliwki suszone bądź inne dodatki



      Wykonanie:


      Schab umyć, ostrym możem zrobić otwory, powciskać śliwki (lub inne wybrane dodatki - np. morele, kabanosy). Natrzeć solą lub vegetą, obtoczyć w majeranku. Mięso zapakowac w rękaw do pieczenia, ściśle obwiązać dratwą, tak żeby sok z mięsa nie mógł wypłynąć. Zagotować wodę. Schab włożyć do garnka do gotowania na parze i gotować ok 1h do 1h 30min.

      Po tym czasie wyjąć z garnka, odłożyć do ostygnięcia, po ostygnięciu wstawić na godzinę do lodówki. Dopiero po tym czasie odwiązać i wyjąć z rękawa.



      Smacznego ;)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Schab ze śliwką na parze”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      sobota, 23 stycznia 2010 09:35
  • piątek, 29 maja 2009
  • poniedziałek, 25 maja 2009
    • Hamburgery z grilla z warzywami

      Kiedy za oknem burzowo, chętnie robimy sobie domowego grilla, żeby przypomnieć sobie słoneczne chwile :)

       


       

      Składniki:

      0,5kg szynki

      jajko

      bułka tarta

      bakłażan

      papryka

      pieczarki

      przyprawy

      oliwa

       


       

      Mięso zmielić w maszynce, dodać jajko, bułkę tartą, doprawić. Uformować hamburgery. Bakłażana pokroić w 1cm plastry, posypać solą, odstawić, żeby puścił sok. Paprykę pokroić w cząstki. 

      Wytrzeć bakłażana papierowym ręcznikiem, posmarowac pędzelkiem oliwą.

      Wszystkie składniki kłaść na rozdgrzanym grillu.

       


       

      Smacznego :o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 25 maja 2009 08:46

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery