i like cooking

Po prostu kuchennie

chleby

  • środa, 21 kwietnia 2010
    • Chleb pionierów

      Urzekł mnie swoim kolorem, piękny, żółty i nie ukrywam, że ciekawa byłam jego smaku. Według mnie, mimo, ze wyglada jak chleb, jego smak przypomina raczej bułkę (ciasto?). Nas nie zachwycił, ale może Wam zasmakuje :)

      Znalazłam go u Gosiii99

       

       

      Składniki:

      1 paczka suszonych drożdży

      1/3 szklanki cukru

      1 szklanka ciepłej wody

      2 jajka

      1 łyżeczka soli

      1/2 szklanki stopionego masła

      2/3 szklanki mąki kukurydzianej

      3 i 1/2 - 4 szklanki mąki pszennej chlebowej lub zwykłej

       

      Wykonanie:

      Drożdże wymieszaj z wodą w dużej misce, odstaw na 5 minut, aż się spienią. Dodaj jaja, sól, masło i mąkę kukurydzianą. Wsypuj niewielkimi porcjami mąkę chlebową, aż ciasto będzie sztywne i gładkie. Odstaw na kwadrans. Wyłóż ciasto na stolnicę  i wyrabiaj przez około 10 minut, aż będzie gładkie i jednolite. Czystą miskę spryskaj tłuszczem, włóż ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na  godzinę( lub do czasu aż podwoi objętość).  Ciasto podziel na dwie części i uformuj okrągłe bochenki (można też użyć keksówki) i ułóż w okrągłych formach lub koszyczkach . Odstaw do wyrośnięcia na 45 - 60minut. Nagrzej piekarnik do 190*C. Piecz przez około 25 - 30 minut. (piekłam inną metodą, zrobiłam 1 duży bochen, odstawiłam do wyrośnięcia, naczynie żaroodporne wstawiłam do zimnego piekarnika i nagrzałam do 200 stopni, włozyłam chleb, przykryłam pokrywką, po ok. 20 minutach zdjęłam pokrywkę, żeby chlebek się zrumienił, dopiekałam ok. 10-15 minut).

      Według przepisu gorące bochenki należy posmarować z wierzchu masłem, ja tego nie robiłam.

       

        [Listonic]

      Smacznego ;o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb pionierów”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      środa, 21 kwietnia 2010 07:36
  • poniedziałek, 15 marca 2010
    • Chleb z rozmarynem i rodzynkami

      Chodził za mną od jakiegoś czasu, moze dlatego, że zawiera mój ukochany rozmaryn, a połączenie z rodzynkami wcale nie jest takie oczywiste :)

      Przepis z Gotuję bo lubię.

      Polecam :)

       

       

      Składniki:

      500 g mąki pszennej

      275 ml letniej wody

      14g suszonych drożdży (2 paczki) - użyłam drożdży świeżych

      120g dużych rodzynek królewskich lub greckich - u mnie ok 80g

      1 pełna łyżeczka suszonego rozmarynu

      1 łyżka soli

      2 łyżki cukru

      Wykonanie:

      Rodzynki moczymy we wrzątku ok. 30 min. Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy sól, cukier, odcedzone rodzynki i rozmaryn. Mieszamy suche składniki i dolewamy wodę. Od chwili wlania wody składniki mieszamy energicznie łyżką ok. 5 sekund (składniki mają się tylko połączyć, bardzo ważne jest by nie mieszać zbyt długo i dokładnie). Ciasto przykrywamy folią aby nie wyschło i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 12 – 15 godzin (najlepiej zostawić je na noc). Ciasto bardzo nie wyrośnie, a po tym czasie należy przy pomocy odrobiny mąki przełożyć ciasto do formy i zostawić jeszcze na godzinę do wyrośnięcia (choć to zbyt mocno powiedziane :) ). Chleb najlepiej piec w tortownicy wyłożonej folią lub w ceramicznym naczyniu na zapiekanki oprószonym mąką. Po upieczeniu, kiedy chleb odrobinę przestygnie bez problemu wyjdzie z naczynia. Pieczemy go w temperaturze 250 stopni ok. 35 – 40 min (piekłam w naczyniu żaroodpornym, które nagrzewało się razem z piekarnikiem do 250 stopni, następnie włożyłam chleb, przykryłam pokrywką i zmniejszyłam temperaturę do 230 stopni, po 30 minutach zdjęłam pokrywkę i dopiekłam do uzyskania zrumienionej skórki)

       

      Smacznego ;o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb z rozmarynem i rodzynkami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 marca 2010 07:14
  • czwartek, 11 marca 2010
    • Chleb serowy

      Chleb znalazałam w Pracowni Wypieków, a że jestem zadeklarowaną wielbicielką serów, nie trzeba mnie było długo przekonywać :)

       

       

      Składniki:

      400 g mąki pszennej (dowolnej)

      200 g sera (ja użyłam Rokpola, Goudy, Pecorino) - trzeba ser pokroić na 1 cm kostkę

      1 łyżeczka soli

      3/4 łyżeczki suchych drożdży

      300 g wody

       

      Wykonanie:

      Wszystkie składniki wymieszać w misce i zostawić na 12-16 godzin.
      Następnego dnia na ściereczkę wysypaną grubą warstwą mąki przełożyć ciasto i chwytając ścierkę po obu stronach, uformować luźny bochenek, obtoczyć go w mące ze ściereczki. Przełożyć ze ściereczką do miski lub durszlaka, przykryć i odstawić do wyrastania na ok. 30-60 minut.
      Garnek żeliwny z przykrywką (używałam o średnicy 22 cm) wstawić do piekarnika i nagrzać do 230 st C (u mnie zajmuje to ok. 30 minut) - garnek musi być naprawdę dobrze nagrzany.
      Wyrośnięty chleb przerzucić do garnka (jeśli opadnie - nie przejmujemy się, wyrośnie ponownie). Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Następnie zdejmujemy przykrywkę i dopiekamy kolejne 15-20 minut.
      Studzimy na kuchennej kratce.

       

       

      Smacznego o;)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb serowy”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      czwartek, 11 marca 2010 10:30
  • wtorek, 16 lutego 2010
  • piątek, 12 lutego 2010
    • No i jest - mój pierwszy chleb na zakwasie

      Zrobiłam, odetchnęłam, bo świat się nie zawalił ;) Chlebek studzi się na kratce, a ja mogę opisac Wam swoje zmagania... ;)

      W kromki pokroję go dopiero jutro (jednak strach jeszcze mnie nie opuścił ;)) Przypuszczam, że gdybym miała zostać w domu wieczorem, pewnie bym nie wytrzymała, ale że szykuje mi się wyjście na noc, więc poczekam do jutra :)

      Moje wątpliwości pojawiły się w momencie wyjęcia chlebka z piekarnika, nie mogłam oderwać od niego papieru do pieczenia... W jednym miejscu uszkodziłam skórkę. Może powinnam posmarować czymś papier przed pieczeniem, a może poczekać ze zdejmowaniem papieru? Ale przecież miał się studzić na kratce, więc zdjęłam na siłę...

      Mam nadzieję, że rozwiejecie moje wątpliwości :)

      Korzystałam z tego przepisu. Za który (oraz cały opis procedury bardzo dziękuję :))

       

      Dodaję zdjęcie kromki :)

       



      Składniki:

      500g zakwaru żytniego

      500g mąki żytniej typ 2000

      15g soli

      200g wody (nie zużyłam całej)


      Wykoanie:

      Wszystkie składniki zagnieść, odstawić na 20 minut, żeby odpoczęło. Po tym czasie piekarnik nagrzać do 50 stopni i wyłączyć grzanie. Wstawić do niego zagniecione ponownie ciasto w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić włączoną lampkę. Cisto ma rosnąć ok 4-5h. W między czasie kilka razy smarować wierzch wodą, zeby skórka nie była za sucha.

      Po upływie 4-5h wyjąć ciasto. Nagrzać piekarnik do 230-220 stopni, naciąć i posmarować wodą wierzch ciasta i wstawić chlebek wraz z naczyniem z wodą, w celu wytworzenia się pary.

      Piec 10 minut w 230-220 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni, piec kolejne 10 minut, po tym czasie zmniejszyć teperaturę do 180 stopni i piec 40 minut.

       



      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „No i jest - mój pierwszy chleb na zakwasie”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      piątek, 12 lutego 2010 17:03
  • czwartek, 23 kwietnia 2009
    • Bułgarski chlebek - słonecznik

       
      Na ten przepis natknęłam się na "GP", nie byłabym jednak sobą, gdybym czegoś nie zmodyfikowała ;) Mimo, że pracochłonny, rezultat jest wart każdej spędzonej przy nim minuty... Smak nie przypomina chleba, to raczej bułka, ale rewelacyjna bułka :)

       
       

       

       

       

        

        

        

        

        

        

        

      Składniki:

      0,5 kg mąki

      2  jajka

      1 łyżka soku z cytryny

      2 łyżki oleju słonecznikowego

      3 łyzki cukru

      1 łyżeczka soli

      1 szklanka letniego mleka

      150 g rozpuszczonego masła + 10g oregano, 5g bazyliii 1 kosteczka "smażona cebula" knorr

      25 g drożdży


      1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka. Odstawić do
      wyrosnięcia.

      2. Roztrzepać jajka, dodać sol, mleko, cukier, olej. Powoli wsypywać mąkę,
      sok z cytryny i wyrośnięte drożdże. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki.

      3. Kiedy wszystkie składniki będą wymieszane, wyłożyć ciasto na stół i
      wyrabiać, podsypując dodatkowo mąką. Wyrabiać i wyrabiać, aż ciasto zacznie
      odstawać od rąk.

      4. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do miski. Przykryć lekko folią
      przezroczystą, ale tak żeby ciasto dalej mogło swobodnie rosnąć. Ustawić w
      ciepłym miejscu, bez przeciągów do wyrośnięcia. Rośnie mniej więcej 30–60 minut.

      5. Kiedy ciasto podwoi objętość podzielić je na 4 kulki i, dodatkowo, każdą z
      tych czterech kulek też na 4.

      6. Mamy 16 kulek ciasta. Rozwałkować 4 kulki na placki
      wielkości talerza i każdą posmarować roztopionym masłem z dodatkiem ziół. Ułożyć 4 placki jeden na drugim
      i zwinąć w rulonik. Trochę rozciągnąć rulonik wzdłuż.

      7. Otrzymamy 4 ruloniki – każdy rulonik składa się z 4
      rozwałkowanych placków posmarowanych masłem.

      8. Ruloniki trzeba teraz pociac ukośnie otrzymując trójkąciki. Końcówki ruloników
      odłożyć.

      9. Brytfankę posmarować masłem i układać trójkąciki, ostrą czescią do
      środka. Koncówki ruloników ułożyć w samym środku.

      10. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Posmarować słonecznik pozostałym masłem ziołowym. Nagrzać piekarnik do 170ºC. Piec ok 25 minut

       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Bułgarski chlebek - słonecznik”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 kwietnia 2009 15:04

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery