i like cooking

Po prostu kuchennie

ciastka/ciasteczka

  • środa, 12 maja 2010
    • Anzac Biscuits

      Ciasteczka zrobiłam już jakiś czas temu, ale dopiero dzisiaj przyszła ich kolej na wstawienie :) Są pyszne, chyba najlepsze ciasteczka owsiane jakie miałam okazję upiec.

      Znalazłam je u Dorotus, oczywiście gorąco polecam.

       



      Składniki:

      85 g płatków owsianych

      85 g wiórków kokosowych 100 g mąki

      70 g cukru pudru

      100 g rozpuszczonego masła

      1 łyżka golden syrup'u (można zastąpić płynnym miodem)

      1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej


      Wykonanie:

      Do naczynia wsypać płatki, wiórki, mąkę i cukier, wymieszać. W małym rondelku roztopić masło i wlać golden syrup, wymieszać (nie gotować). Sodę wymieszać w szklance z 2 łyżkami wrzącej wody, wlać do rondelka z masłem i syrupem, wymieszać. Połączyć zawartość rondelka z suchymi składnikami, wymieszać.

      Z ciasta robić kulki wielkości większego orzecha włoskiego, kłaść na blachę, spłaszczać (zachowując odstepy, ciastka się sporo rozleją na boki). Ja dodatkowo spłaszczałam je jeszcze po 2 minutach pieczenia.

      Piec w temperaturze 180ºC około 8 - 10 minut (uwaga: szybko 'łapią' kolor).

      Odczekać chwilę (będą bardzo miękkie), po kilku minutach przenieść na drucianą siatkę, by wystygły.

       



      [Listonic]

      Smacznego :o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Anzac Biscuits”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      środa, 12 maja 2010 07:55
  • wtorek, 11 maja 2010
    • Rogaliki krucho-drożdżowe

      To jeden z tych przepisów, które musiałam wypróbować natychmiast ;) Wyszły mi 64 małe rogaliki, przy czym dzieci zjadły od razu połowę :) Musiałam schować je przed nimi, żeby tata też miał szansę :)

      Są pyszne! Polecam.

      Znalezione u Evenki.

       

       

       

      Składniki:

      1/2 kg mąki

      25 dag margaryny lub masła

      5 dag drożdży

      łyżeczka cukru

      szczypta soli

      2 jaja (+1 jajo do smarowania)

      2 łyżki kwaśnej śmietany

      cukier waniliowy

      dżem (u mnie porzeczkowy)

       

      Wykonanie:

      Drożdże, cukier , śmietanę rozmieszać i zostawić na parę minut , żeby rozczyn "ruszył". Z mąki, margaryny (masła), 2 jaj, soli i wyrośniętych drożdży wyrobić ciasto (najpierw mąkę posiekać nożem z margaryną , potem dodać resztę składników). Włożyć do woreczka foliowego i schłodzić w lodówce ok. 1,5 godz., aż podwoi swoją objętość. Wyjąć, pokroić na 8 równych kawałków. Każdy kawałek rozwałkować na kształt koła i podzielić na 8 trójkątów. Na każdym układać niewielką ilość dżemu z brzegu ciasta i zawijać rogaliki. Maczać je w rozmąconym jajku i cukrze wymieszanym z cukrem waniliowym (smarowałam rozmączonym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka, a po ostygnięciu polukrowałam). Piec ok.30 min. w temp.180 st.C (u mnie ok 15 minut

       

        [Listonic]

      Smacznego ;o)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Rogaliki krucho-drożdżowe”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      wtorek, 11 maja 2010 09:37
  • niedziela, 28 marca 2010
    • Muffinki marchewkowe

      Bardzo lubię ciacho marchewkowe, zawsze robię z jednego przepisu - Magdy Gessler, jest pyszne :)

      Dzisiaj postanowiłam wypróbować muffiny marchewkowe z przepisu Kuby.

       

       

      Składniki na 24 muffiny:

      6 startych marchewek

      500 g mąki pszennej (1/4 mąki zastąpiłam zmielonymi karmelizowanymi orzeszkami ziemnymi)

      400 g drobnego cukru

      400 ml oleju (użyłam ok. 150ml)

       4 jajka

      rodzynki (jak zwykle nie wiem ile – wsypuję tyle ile akurat mam ochotę, tym razem było tyle co na zdjęciu)

      2 łyżeczki cynamonu

      3 łyżeczki proszku do pieczenia

      łyżeczka sody oczyszczonej

      łyżeczka soli (dałam pół łyżeczki)

       

      Wykonanie:

      Mąkę przesiać do miski i dodać proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon. W drugiej misce utrzeć jajka z cukrem, następnie dodać olej, marchewkę i rodzynki. Gdy składniki się połączą z olejem, dodać zawartość pierwszej miski i delikatnie wymieszać.
      Ponakładać ciasto do foremek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piec 20 minut po czym sprawdzić muffinki patyczkiem. Gdy patyczek będzie już suchy wyjąć piekarnika foremkę i odstawić na kwadrans. Po tym czasie można wyjmować gotowe muffinki.
       
       
       
       
       
        [Listonic]
      Smacznego ;o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Muffinki marchewkowe”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      niedziela, 28 marca 2010 13:37
  • czwartek, 25 marca 2010
    • Hamantasze

      Kolejna propozycja zaczerpnięta od Kuby to hamantasze z jabłkiem.

      Ciasteczka bardzo nam zasmakowały :)

       

       

      Składniki:

      100g miękkiego masła
       
      ¼ szklanki cukru
       
      2 łyżki mleka
       
      1 jajko
       
      200g mąki
       
      szczypta soli
       
      ok. szklanka prażonych jabłek (u mnie 4 jabłka, starte na tarce, uprażone z 1/3 szklanki cukru, po zdjęciu z ognia dodałam 1/2 opakowania galaretki agrestowej)
       
      Wykonanie:
       
      Masło utrzeć z cukrem. Dodać 1/3 mąki i wymieszać. Mleko wymieszać z jajkiem i dodawać na zmianę z resztą mąki i solą ucierając aż składniki się połączą.
      Przygotowane ciasto trzeba wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.
      Po tym czasie można zacząć robić ciasteczka.
      Ciasto rozwałkować na dość cienki placek i wyciąć  niego kółka o średnicy ok. 7-8 cm. W środek nałożyć nadzienie i ulepić zgrabne trójkąciki.
      Piec ok. 15 minut w 180 stopniach.
       
      Z podanego przepisu wyszło mi 18 ciasteczek.
       
       
       
       
       
        [Listonic]
      Smacznego ;o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Hamantasze”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      czwartek, 25 marca 2010 12:17
  • poniedziałek, 22 marca 2010
    • Ciasteczka z kaszy manny

      Przepis znaleziony na forum CinCin w sam raz na poniedziałkowy (niezbyt słoneczny) poranek :)

       

       

      Składniki:

      120g kaszy manny

      120g cukru

      120g mąki

      1 jajko

      30g masła

      30g smalcu

      1-2 łyżki śmietany

      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      konfitura pomarańczowa

       

      Z wszystkich składników (oprócz konfitury) zagnieść ciasto. Formować kuleczki. W każdej zrobić niewielkie zagłębienie, w które włożyć pół łyżeczki konfitury. Piec na blasze wyłożonej papierem w 180 stpniach ok 15 minut.

       

       

       

        [Listonic]

      Smacznego ;o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasteczka z kaszy manny”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 marca 2010 10:00
  • piątek, 19 marca 2010
    • Ciasteczka z musli

      Mój synek jest ostatnio fanem wszelkich ciasteczkek, więc próbuję, eksperymentuję i wymyślam, ważne, żeby było w nich coś zdrowego :)

       

       

      Składniki:

      100g musli (u mnie z rodzynkami)

      80g brązowego cukru

      80g mąki pszennej

      20g zmielonych karmelizowanych orzechów ziemnych

      2 łyżki rodzynek

      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      szczypta soli

      1 duże jajko

      100g rozpuszczonego masła

       

      Wykonanie:

      Wymieszać suche składniki, dodać jajko, masło i dokładnie połączyć masę. Wykładać łyżką na papier do pieczenia. Piec ok 20 minut w 180 stopnich.

       

       

        [Listonic]

      Smacznego ;o) 

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasteczka z musli”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      piątek, 19 marca 2010 11:27
  • czwartek, 04 marca 2010
    • Bajaderki

      Zostało mi trochę ciast ostatnio, a że jedzenia wyrzucać nie można, musiałam je jakoś zagospodarować.

      Generalnie wzorowałam się na przepisie Dorotus, musiałam go jednak trochę zmodyfikować, bo masa była zbyt rzadka.

       

       

      Składniki:

      45 dag pokruszonych ciastek, ciast, muffinek, itp. (bez masy kremowej, bez żelatyny, bez owoców, mogą być z bakaliami)
      u mnie oprócz suchych ciast trafił się jeden kawałek bounty i 2 batoniki bounty, pół rogala marcińskiego, oprócz tego suchy biszkopt czekoladowy, ok 150g ciasteczek czekoladowych

      1/4 szklanki mleka

      1/4 szklanki cukru (jeśli ciasta były słodkie - pominąć)

      pół szklanki rodzynek, wcześniej namoczonych (można zastąpić innymi bakaliami) - nie dodawałam

      1 słoik dżemu, marmolady, powideł (powinien być gęsty), około 200g (u mnie 2 czubate łyżki)

      1/4 kostki masła (60 g)

      olejek lub ekstrakt rumowy, migdałowy - do smaku (można dodać odrobinę alkoholu) - u mnie olejek pomarańczowy + kilka kropli (dosłownie 4) spirytusu

      4 łyżki kremu 

      orzechowego lub czekoladowego (typu Nutella) - nie dodawałam

       

      3 - 4 łyżki kakao (jeśli użyliście dużo ciemnych /czekoladowych resztek ciast można dać mniej) - nie dodałam, praktycznie wszystkie ciasta były czekoladowe

      dodatkowo u mnie: 2 łyżki maku, 2 łyżki golden syrupu

       

      Wykonanie:

      Ciastka, ciasta drobno pokruszyć, część można zostawić w większych kawałkach; wszystko wsypać do naczynia (ja wrzuciłam do robota z nożykiem). Jeśli bajaderka robiona jest tylko z resztek ciast warto dodać do niej trochę suchych herbatników.

      Zagotować razem mleko, cukier, masło i kakao. Lekko przestudzić i wymieszać z pokruszonymi ciastami, dżemem, kremem orzechowym, olejkiem, ewentualnie z alkoholem. Dodać rodzynki bądź inne ulubione bakalie. Wszystko ugnieść na jednolitą masę.

      Z przygotowanej masy formować kulki, obtoczyć je w polewie czekoladowej a następnie w orzechach lub wiórkach (musiałam odstawić masę do lodówki na ok. godzinę do stężenia, formowałam mokrymi rękami i obtoczyłam w kakao, bez polewy czekoladowej).

       

      Z podanego przepisu wyszło mi 16 sporych bajaderek.

       

       

      Smacznego ;o) 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Bajaderki”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      czwartek, 04 marca 2010 07:33
  • czwartek, 25 lutego 2010
    • Kokosanki

      Synek od rana wierci mi dziurę w brzuchu o ciasteczka, padło na kokosanki, chociaż nie miałam pojęcia czy mu zasmakują... Zasmakowały i to bardzo :) Nie tylko 2,5 latkowi, ale również 9 latce :) Obawiam się, ze do powrotu męża nie pozostanie ani jedno ciasteczko... ;)

      Przepis znalazłam u Dorotus.

       

       

      Składniki:

      1 jajko

      70g cukru pudru

      100g wiórków kokosowych

       

      Białko ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, dodać żółtko, na koniec wsypać wiórki i dokładnie wymieszać. Formować kulki, kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 15 minut w 170 stopniach (piekłam 7 minut góra-dół, potem jeszcze 5 minut sama góra, nie chciałam, żeby za bardzo się wysuszyły)

      Z podanych składników wyszło mi 14 kokosanek (formowałam kulki wielkości rafaello, ale bardzo urosły).

       

       

      Smacznego ;o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kokosanki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      czwartek, 25 lutego 2010 09:29
  • sobota, 20 lutego 2010
  • czwartek, 18 lutego 2010

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery