i like cooking

Po prostu kuchennie

kotlety/kotleciki

  • środa, 03 marca 2010
  • poniedziałek, 22 lutego 2010
  • piątek, 29 maja 2009
  • środa, 06 maja 2009
    • Kotleciki a'la ruskie

      Zimno i jakoś tak szaro buro, nie miałam ochoty wychodzić po jakieś większe zakupy, więc pełna improwizacja :)

       

       

      Składniki:

      700g ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków

      350g zmielonego twarogu

      50g rokpola

      6 małych cebul

      pół pęczka natki pietruszki

      sól

      pieprz

      2 jajka

      bułka tarta

       

      Cebulę podsmażyć, wymieszać z ziemniakami i twarogiem, dodać pokruszony ser rokpol i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Po przestudzeniu dodać surowe jajko i ponownie wymieszać. Formować kotlecik, obtaczać w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z ulubioną surówką. 

       

       

      Smacznego :o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      środa, 06 maja 2009 17:22
  • sobota, 25 kwietnia 2009
    • Gołąbki leniwe

       

      Nigdy nie podjęłam się jeszcze (chociaż oczywiście wszystko przede mną) zrobienia tradycyjnych gołąbków. Właściwie nie wiem dlaczego, może dlatego, że trochę preraża mnie zawijanie ;) A może dlatego, ze najlepsze gołąbki na swiecie jem u mojej tesciowej... Postanowiłam więc dzisiaj wypróbować przepis na gołąbki leniwe, który znalazłam na blogu ARABESKI zamieszczony wcześniej przez Edysię

      A oto efekty ;)

      Muszę powiedzieć, że smak tych gołąbkowych kotlecików, bardzo pozytywnie mnie zaskoczył, myślę, że zagoszczą u nas jeszcze wielokrotnie, jako alternatywa do zwykłych mielonych i pulpetów ;)

       

      Składniki:

      - 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
      - 50 dag białej kapusty
      - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
      - 2 jajka
      - pieprz i sól
      - bułka tarta

      - 1/2 szklanki śmietany 18% (u mnie 12%)
      - 2 łyżki przecieru pomidorowego
      - 1 łyżeczka mąki pszennej

      Kapustę drobno poszatkować, posolić, wymieszać i odstawić. Gdy puści sok odcisnąć, a następnie wymieszać z mięsem, mąką i jajkami, przyprawić. Jeśli masa jest za rzadka, dosypać jeszcze trochę mąki.
      Z masy uformować podłużne kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Podlać niewielką ilością wrzątku, przykryć i dusić do miękkości.
      Kotlety wyjąć na talerz, do wody pozostałej z duszenia wlać śmietanę wymieszaną z przecierem i mąką. Wymieszać, zagotować, włożyć kotleciki i podgrzać. Jeśli sos będzie za kwaśny, można go doprawić cukrem do smaku.
      Podawać z ziemniakami lub ryżem.

      Smacznego ;o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      sobota, 25 kwietnia 2009 14:42

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery