i like cooking

Po prostu kuchennie

Wpisy

  • wtorek, 13 kwietnia 2010
    • ...

      Próbuję ocknąć się z otępienia, z tego przytłaczającego poczucia pustki, smutku, żalu i chyba też złości na to co się wydarzyło.

      Jednak nie potrafię przestać myśleć, więc robię wszystko machinalnie i zajmuję sobie czas, jak najabardziej się da, żeby myśli zająć czymś innym, żeby choć przez chwilę odsunąć od siebie to wszystko...

      Tyle uczuć miesza się we mnie, tyle różnych emocji, że ciężko sobie z tym poradzić...

      Nie głosowałam na Lecha Kaczyńskiego, nie zgadzałam się z niektórymi z jego decyzji, ale jakie to ma znaczenie? Był prezydentem naszego kraju, wybranym w demokratycznych wyborach. Reprezentował nas w świecie i robił wiele dobrego.

      Maria Kaczyńska - wielka dama, kobieta z klasą, która emanowała ciepłem, uśmiechem.

      Politycy, duchowni, przedstawiciele armii, piloci, stewardesy... Po prostu Ludzie... tacy jak my wszyscy, mający rodziny, przyjaciół, bliskich...

      Pozostaje tylko zapalić świeczkę, zatrzymać się na chwilę i zadumać nad kruchością życia...

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „...”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 kwietnia 2010 10:05
  • poniedziałek, 12 kwietnia 2010
  • środa, 07 kwietnia 2010
    • Schab z morelą na parze

      Schabik zrobiłam tradycyjną już u mnie metodą, czyli natarłam majerankiem i solą, nadziałam (tym razem morelki), zawinełam w rękaw do pieczenia, związałam dratwą i gotowałam na parze troszkę ponad godzinę. Ot i cały wymyślny przepis :)

       

       

      Składniki:

      kawałek ładnego schabu - u mnie ok 600g

      ok 15 moreli suszonych

      majeranek

      sól

       

        [Listonic]

      Smacznego ;o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Schab z morelą na parze”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      środa, 07 kwietnia 2010 10:01
  • wtorek, 06 kwietnia 2010
    • Pyszny majonez, który nie ma prawa się zwarzyć :)

      Przepis na ten majonez znalazłam kilka lat temu, jest pyszny, robię go zawsze na święta, no i oczywiscie wtedy, kiedy zabraknie mi sklepowego, a nie mam jak ruszyć się z domu :)

       

       

      2 żółtka ugotowane

      2 żółtka surowe

      1 łyżeczka musztardy

      1/4 łyżeczki soli

      1 łyżeczka cukru

      conajmniej 1 łyzka soku z cytryny

      olej (nie podaję dokładnej ilości, wszystko zależy od konsystencji, jaką chcemy otrzymać)

       

      Żółtka ugotowane utrzeć z surowymi, żeby nie było grudek. Dodać musztardę, sól i cukier. Miksować na najwyższych obrotach. Po dokładnym wymieszaniu zaczynamy stopniowo dodawać olej, małą strużką, cały czas miksując. W między czasie dolewamy sok z cytryny, nie cały, po troszkę, sprawdzając smak. Zazwyczaj dodaję ok. 1/4l oleju.

       

        [Listonic]

      Smacznego ;o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszny majonez, który nie ma prawa się zwarzyć :)”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      wtorek, 06 kwietnia 2010 15:56
    • Witam po świętach

      Zniknęłam nagle i nawet nie miałam szansy złozyć Wam świątecznych życzeń, niemniej jednak mam nadzieję, że minęły w spokojnej, rodzinnej atmosferze :)

      Od czwartku zrobiłam sobie urlop od komputera, ale nie od kuchni rzecz jasna! Wpadłam w szał twórczy i gotowałam non stop :)

      Niestety nie zrobiłam ani jednego zdjęcia potraw świątecznych, więc niewiele będę mogła pokazać, ale na pewno pojawią się nowe przepisy :)

       

      Pozdrawiam Was serdecznie :)

      zebrra

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Witam po świętach”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      wtorek, 06 kwietnia 2010 15:23
  • środa, 31 marca 2010
    • Panierowana feta

      Jadłam ją kiedyś będąc u znajomych, jako przekaskę do wina :) Za winem nie przepadam, jednak tak wykonana feta utkwiła mi w pamięci :)

       

       

      Składniki:

      ser feta

      jajko

      bułka tarta

      olej

       

      Wykonanie:

      Fetę pokroić w paseczki (wyszło mi 14). Nastepnie obtaczać w rozmąconym jajku, bułce, znowu jajku i znowu bułce. Smażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju.

       

        [Listonic]

      Smacznego ;o)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Panierowana feta”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      środa, 31 marca 2010 20:47
  • wtorek, 30 marca 2010
    • Ciasto jogurtowe z kiwi

      Co na dzisiejszy deser? Ciasto, ale jakie...mhmm, pyszne ciacho jogurtowe z dodatkiem kwaśnego kiwi :) Pycha :)

      Przepis od Kuby. Zamieniłam wiśnie na kiwi :) Polecam :)

       

       

      Składniki:

      3 jajka

      1 szkl. jogurtu naturalnego

      3 szkl. mąki

      1 i 3/4 szkl. cukru

      1/2 szkl. oleju

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      2 łyżeczki cukru waniliowego

      4-5 owoców kiwi



      Wykonanie:

      Kiwi, obrać ze skórki i pokroić na cząśtki, każdą z nich przekroić na 2-3 części. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jogurt , olej i dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (ciasto powinno mieć konsystencję podobną do ciasta na muffiny). Wyłożyć do nasmarowanej tłuszczem lub wyścielonej pergaminem blachy (u mnie 23x28 cm). Poukładac kiwi, lekko wciskając w ciasto. Piec w temp. 200 st.C. przez 30-40 minut (sprawdzić patyczkiem). Po 20 minutach musiałam przykryć ciasto folią aluminiową, żeby za bardzo sie nie spiekło, po kolejnych 10 minutach wyłaczyłam dolna grzałkę. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

       

       

        [Listonic]

      Smacznego ;o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto jogurtowe z kiwi”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      wtorek, 30 marca 2010 17:38
    • Frappe

      Kocham kawę i wszystko co kawowe, dzisiejszy piekny, słoneczny poranek spowodował, że miałam ochotę na mroźną frappe :)

      Przepis znaleziony u Kuby :) Dziękuję, bo kawa jest niesamowicie pyszna i banalnie prosta w przygotowaniu! :)

       

       

       

      Składniki:

      2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
      2 łyżeczki cukru
      100 ml możliwie najzimniejszej wody
      75 ml zimnego mleka
      3 kostki lodu

      Wykonanie:


      Do shakera wsypać cukier i kawę (potrzeba matką wynalazku - użyłam słoika ;D). Zalać połową wody i mocno wstrząsnąć. Do wysokiej szklanki wrzucić lód, zalać kawą i dopełnić mlekiem i wodą.

       

       

       

        [Listonic]

      Smacznego :o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Frappe”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      wtorek, 30 marca 2010 13:37
    • Puszyste bułeczki z ziemniakiem

      Znalezione u Liski, faktycznie bardzo puszyste, jedne z najlepszych jakie przyszło mi upiec :) Pyszne, spróbujcie :)

       

       

      Składniki:

      400 g mąki pszennej
      90 g gotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę
      20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych)
      2 łyżki oliwy
      1 płaska łyżka cukru
      1 łyżeczka soli
      250 ml wody pozostałej po gotowaniu ziemniaków (można zastąpić zwykłą, letnią wodą)

      do posmarowania: żółtko wymieszane z łyżeczką wody

      Wykonanie:

      Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody, następnie dodać do mąki z pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto - można to zrobić mikserem. Ciasto będzie dosyć luźne, ale nie powinno bardzo kleić się do rąk.
      Przełożyć je do miski wysmarowanej oliwą i odstawić do wyrastania na 1 godzinę.
      Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 lub 12 kawałków - z każdego uformować bułeczkę.
      Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie posmarować oliwą i odstawić do wyrastania na 40 minut - bułki powinny zdecydowanie urosnąć.
      Piekarnik nagrzać do 200 st C.
      Bułeczki posmarować żółtkiem, posypać ulubionymi dodatkami.
      Na dno piekarnika wsypać 1/2 szklanki kostek lodu.
      Wstawić bułki i piec 20-30 minut, do czasu zrumienienia.

       

      [Listonic]

      Smacznego ;o)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Puszyste bułeczki z ziemniakiem”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      wtorek, 30 marca 2010 08:18
  • poniedziałek, 29 marca 2010
    • Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą

      Dzisiaj również zapiekanka :) Tym razem ziemniaczana z kiełbasą, inspirowana przepisem Kuby. Własciwie niewiele się różni, prócz tego, ze użyłam białej kiełbasy.

       

       

      Składniki:

      9-10 średnich ziemniaków

      6 średnich cebul

      3 ząbki czosnku

      500g dowolnej kiełbasy

      200g startego żółtego sera

      300 ml śmietany

      jajko

      olej do smażenia

      masło do posmarowania naczynia żaroodpornego - użyłam oleju

      gałka muszkatołowa

      sól

      pieprz

      Wykonanie:

      Ziemniaki ugotować w mundurkach z dodatkiem soli, a następnie obrać i pokroić w talarki o grubości około pół centymetra.
      Cebulę i czosnek drobno posiekać i z zeszklić lekko na patelni. Kiełbasę pokroić w kostkę i dorzucić do cebuli (miałam surową białą kiełbasę, więc najpierw ją ugotowałam, a potem podsmażyłam). Całość lekko podsmażyć i zdjąć z ognia.
      Ścianki naczynia żaroodpornego wysmarować masłem i ułożyć na dnie pierwszą warstwę ziemniaków, na co zużywamy 1/3 wszystkich talarków. Wykładamy na to połowę farszu cebulowo-kiełbasianego. Wykładamy drugą warstwę ziemniaków i resztę farszu. Na wierzch kładziemy ostatnią porcję ziemniaków.
      Całość zalewamy śmietaną wymieszaną z serem oraz jajkiem i doprawioną solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
      Zapiekamy w temperaturze 175 st. przez około 30 minut.

       

       

      [Listonic]

      Smacznego ;o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 29 marca 2010 16:47

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery