i like cooking

Po prostu kuchennie

Wpisy

  • czwartek, 13 maja 2010
    • Konkurs! Zapraszam :)

      Z wielką przyjemnością zapraszam Was do udziału w konkursie, w którym do wygrania są 2 kamienie do wypieku pizzy i chleba.


      Nagrody ufundowane zostały przez portal Na 1000 sposobów

      Zasady konkursu są proste:

      1. Należy przygotować jedną z potraw zamieszczonych na moim blogu

      2. Zamieścić ją na swoim blogu (wpisy archiwalne nie będą brane pod uwagę)

      3. Link zamieścić w komentarzu do tej notki

      4. Nagrody zostaną przyznane w drodze losowania, więc im więcej przepisów wykorzystacie tym większe macie szanse (każdy przepis to 1 los)

      5. Jeden uczestnik może wygrać tylko 1 nagrodę

      6. Konkurs trwa do środy 19/05/2010 do godziny 23:59


      EDIT: Do udziału w konkursie zapraszam również osoby nie prowadzące bloga, przepis wraz ze zdjęciem proszę o przesłanie na adres zebrra@wp.pl



      Pozdrawiam i życzę powodzenia!
      zebrra

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (53) Pokaż komentarze do wpisu „Konkurs! Zapraszam :)”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 maja 2010 13:50
    • Bakłażan w sosie śmietanowym

      Uwielbiam bakłażana, do dzisiaj myślałam, że mój mąż również, niemniej jednak przy stole uświadomił mnie, że niekoniecznie ;) Tak czy inaczej nie zamierzam z nigo rezygnować , tym bardziej, że tak wykonany jest po prostu boski :)

       



      Składniki:

      bakłażan

      sól

      oliwa do smażenia

      2 ząbki czosnku

      1 łyżeczka octu balsamicznego

      3 czubate łyżki śmietany


      Wykonanie:

      Bakłażany umyć, odciąć końce, pokroić w centymetrowe plastry. Posypać solidnie solą, wyłożyć na sitko i odstawić na pół godziny, aby pozbyć się goryczy. Opłukać, usmażyć z obu stron, aż będą miękkie. Pokroić w kostkę, wrzucić do miseczki. Śmietanę wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem i octem, wymieszać z bakłażanem.

       


      [Listonic]

      Smacznego ;o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Bakłażan w sosie śmietanowym”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 maja 2010 12:56
  • środa, 12 maja 2010
    • Deser rabarbarowo-serowy z muesli

      Wczoraj kupiłam rabarbar, chciałam jednak wypróbować jakiś nowy przepis. Na pierwszy ogień poszedł deser rabarbarowo-serowy z muesli. Banalnie prosty, banalnie szybki i przy okazji pyszny. Uwielbiam to połączenie kwaśnego i słodkiego w rabarbarze... miodzio :)

      Pomysł zaczerpnęłam od Dorotus, aczkolwiek zamiast jogurtu dałam serek homogenizowany.

       



      Składniki:

      2 szklanki (220 g) obranego i pokrojonego na większe kawałki rabarbaru

      1/4 szklanki (55 g) drobnego cukru (dałam mniej)

      pół szklanki (125 ml) wody

      pół łyżeczki cynamonu

      1 szklanka jogurtu naturalnego, waniliowego lub greckiego (u mnie serek homogenizowany)

      1/3 szklanki podpieczonego muesli


      Wykonanie:

      W niedużym garnuszku umieścić rabarbar, cukier, wodę, cynamon. Zagotować i pogotować około 10 minut, aż rabarbar będzie mięciutki, mieszając od czasu do czasu. Przestudzić, schłodzić w lodówce.

      Rabarbar podzielić włożyć do szklanek (mi wystarczyło na dwie 250ml szklanki), na wierzch wyłożyć jogurt, posypać muesli.

       



      [Listonic]

      Smacznego :o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Deser rabarbarowo-serowy z muesli”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      środa, 12 maja 2010 16:34
    • Anzac Biscuits

      Ciasteczka zrobiłam już jakiś czas temu, ale dopiero dzisiaj przyszła ich kolej na wstawienie :) Są pyszne, chyba najlepsze ciasteczka owsiane jakie miałam okazję upiec.

      Znalazłam je u Dorotus, oczywiście gorąco polecam.

       



      Składniki:

      85 g płatków owsianych

      85 g wiórków kokosowych 100 g mąki

      70 g cukru pudru

      100 g rozpuszczonego masła

      1 łyżka golden syrup'u (można zastąpić płynnym miodem)

      1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej


      Wykonanie:

      Do naczynia wsypać płatki, wiórki, mąkę i cukier, wymieszać. W małym rondelku roztopić masło i wlać golden syrup, wymieszać (nie gotować). Sodę wymieszać w szklance z 2 łyżkami wrzącej wody, wlać do rondelka z masłem i syrupem, wymieszać. Połączyć zawartość rondelka z suchymi składnikami, wymieszać.

      Z ciasta robić kulki wielkości większego orzecha włoskiego, kłaść na blachę, spłaszczać (zachowując odstepy, ciastka się sporo rozleją na boki). Ja dodatkowo spłaszczałam je jeszcze po 2 minutach pieczenia.

      Piec w temperaturze 180ºC około 8 - 10 minut (uwaga: szybko 'łapią' kolor).

      Odczekać chwilę (będą bardzo miękkie), po kilku minutach przenieść na drucianą siatkę, by wystygły.

       



      [Listonic]

      Smacznego :o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Anzac Biscuits”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      środa, 12 maja 2010 07:55
  • wtorek, 11 maja 2010
    • Rogaliki krucho-drożdżowe

      To jeden z tych przepisów, które musiałam wypróbować natychmiast ;) Wyszły mi 64 małe rogaliki, przy czym dzieci zjadły od razu połowę :) Musiałam schować je przed nimi, żeby tata też miał szansę :)

      Są pyszne! Polecam.

      Znalezione u Evenki.

       

       

       

      Składniki:

      1/2 kg mąki

      25 dag margaryny lub masła

      5 dag drożdży

      łyżeczka cukru

      szczypta soli

      2 jaja (+1 jajo do smarowania)

      2 łyżki kwaśnej śmietany

      cukier waniliowy

      dżem (u mnie porzeczkowy)

       

      Wykonanie:

      Drożdże, cukier , śmietanę rozmieszać i zostawić na parę minut , żeby rozczyn "ruszył". Z mąki, margaryny (masła), 2 jaj, soli i wyrośniętych drożdży wyrobić ciasto (najpierw mąkę posiekać nożem z margaryną , potem dodać resztę składników). Włożyć do woreczka foliowego i schłodzić w lodówce ok. 1,5 godz., aż podwoi swoją objętość. Wyjąć, pokroić na 8 równych kawałków. Każdy kawałek rozwałkować na kształt koła i podzielić na 8 trójkątów. Na każdym układać niewielką ilość dżemu z brzegu ciasta i zawijać rogaliki. Maczać je w rozmąconym jajku i cukrze wymieszanym z cukrem waniliowym (smarowałam rozmączonym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka, a po ostygnięciu polukrowałam). Piec ok.30 min. w temp.180 st.C (u mnie ok 15 minut

       

        [Listonic]

      Smacznego ;o)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Rogaliki krucho-drożdżowe”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      wtorek, 11 maja 2010 09:37
  • piątek, 07 maja 2010
    • Ciasto migdałowo-cytrynowe

      Zrobiłam je niedawno na babski wieczór :) Pyszne, bardzo migdałowe z nutą cytryny, mocno wilgotne, ale nie zakalcowate! Boskie!

      Znalazłam je u Dorotus, polecam :)

       

       

      Składniki:

      225 g miękkiego masła

      140 g drobnego cukru

      4 duże jajka

      50 g mąki pszennej

      225 g zmielonych migdałów

      pół łyżeczki ekstraktu migdałowego

      otarta skórka i sok z 2 cytryn

       

      Wykonanie:

      Zmiksować masło i cukier razem, aż do białości. Wbijać jajka, jedno po drugim, nadal miksując; po każym jajku dodawać 1/4 mąki, aż cała zostanie zużyta. Potem dodać migdały, ekstrakt z migdałów, skórkę z cytryny i sok, delikatnie zmiksować (na wolnych obrotach) lub wymieszać.

      Wlać ciasto do okrągłej formy 21-23 cm (sugerowane przez Nigellę), ja piekłam w blaszce o wymiarach 23x28cm.

      Piec około 50 - 70 minut, choć ja piekłam około 40 minut w temperaturze 180ºC. Piec należy do tzw. suchego patyczka, wtedy ciasto jest gotowe. Wystudzić i udekorować przed podaniem (u mnie lukier cytrynowy).

       

      Smacznego :o)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto migdałowo-cytrynowe”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      piątek, 07 maja 2010 10:04
  • czwartek, 06 maja 2010
    • Racuchy z piersią kurczaka

      Na pomysł racuchów wpadłam kilka dni temu, miałam zapas filetów, musiałam więc codziennie zrobić coś innego. Oto jedna z moich propozycji.

       

       

       Składniki:

      podwójna pierś kurczaka (ok. 500g)

      220g mąki

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      1,5 łyżeczki soli

      1/2 łyżeczki papryki

      1/2 łyżeczki majeranku

      3 jajka (osobno żółtka i białka)

      160ml zimnego mleka

      olej do głębokiego smażenia

       

      Wykonanie:

      Pierś kurczaka pokroić na drobne kawałki, ugotować.

      Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i ziołami. Żółtka ubić, dodać mleko, wmieszać mąkę. Białka ubić, połączyć z masą. Wmieszać kurczaka.

      Na gorący olej, kłaść racuszki wielkości łyżki stołowej.

       

        [Listonic]

      Smacznego ;o)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Racuchy z piersią kurczaka”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      czwartek, 06 maja 2010 17:34
  • wtorek, 04 maja 2010
    • Mango Bread

      Jestem ostatnio fanką owocowych chlebków, ten plasuje się zaraz po bananowym :)

      Znalazłam go u Kasiiii24, polecam :)

       

       

      Skadniki:

      3 duże jajka 

       3/4 szklanki oleju 

      100 ml mleka 

      2 i 1/2 szklanki mąki 

      2/3 szklanki cukru 

       1/2 szklanki brązowego cukru 

      1 łyżeczka sody 

      1 łyżeczka proszku 

      1 łyżeczka tartego świeżego imbiru 

      1 łyżeczka cynamonu 

      1/4 łyżeczki soli 

      2 pokrojone w kostkę mango 

      3/4 szklanki rodzynek 

       zest z 1 cytryny

       

      Wykonanie:

      Jajka łączymy z olejem i mlekiem w jednej misce. W drugiej misce łączymy mąkę, cukry, sodę, proszek, sól i cynamon. Do składników suchych dodajemy składniki mokre i mieszamy łyżką do chwili połączenia się składników. Do ciasta dodajemy rodzynki, zest, imbir i pokrojone w kostkę, obrane mango. Mieszamy. Ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy w 180 stopniach ok 60 - 70 minut. Po ok 30 minutach góra ciasta się przyrumieni i wtedy przykrywamy papierem do pieczenia lub folią. Ostatnie 15 minut pieczemy tylko od spodu.

       

       

      [Listonic]

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Mango Bread”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      wtorek, 04 maja 2010 12:12
  • środa, 28 kwietnia 2010
    • Bułeczki cytrynowe

      Bułeczki znalazłam u Liski, ale dosyć mocno zmodyfikowałam przepis. Bułeczki są mocno cytrynowe, zarówno jeśli chodzi o aromat, jak i smak :) Polecam.

       

       

      Składniki:

      400g mąki

      10g drożdży

      100ml mleka

      1 duże jajko

      60g rozpuszczonego masła

      50ml soku z cytryny

      skórka otarta z cytryny

      80g cukru

      3/4 łyżeczki soli

      do posmarowania:

      roztrzepane jajko + łyżka mleka

      do posypania:

      zmielone karmelizowane orzeszki

       

      Z drożdży, cukru i odrobiny mleka przygotować rozczyn. Mąkę wymieszać z cukrem, solą, mlekiem, jajkiem, masłem, sokiem i skórką z cytryny. Dodać rozczyn, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić do podwojenia objętości.

      Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć w tortownicy o średnicy 20cm, odstawić do podrośnięcia. Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem, posypać orzeszkami. Piec ok 25 minut w 180 stopniach.

       

       

      Smacznego ;o)

      [Listonic]

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Bułeczki cytrynowe”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      środa, 28 kwietnia 2010 10:45
  • wtorek, 27 kwietnia 2010
    • Tort bezowy z wiśniami

      Kilka dni temu moja babcia obchodziła 97 urodziny, mimo, że od kilku lat niestety nie ma z nią kontaktu, jest osobą leżącą, oczywiście chcieliśmy uczcić ten dzień. Stąd właśnie tort bezowy...

       

       

      Składniki:

      Beza:

      5 białek

      szklanka cukru

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      1 łyżeczka ekstraktu wanilii

       

      Krem:

      400ml kremówki

      2 łyżki cukru pudru

       

      dodatkowo:

      1 opakowanie wiśni w żelu

      100g mlecznej czekolady

       

      Wykonanie:

      Białka ubić na sztywną pianę, nie przerywając miksowania, dodawać po łyżce cukru. Na koniec dodać łyżkę mąki i ekstrakt.

      Na papierze do pieczenia narysować 2 okręgi o srenicy 20-23cm. Wyłożyć masę z białek. Jeśli masa zostanie można zrobić kilka małych bezików (do udekorowania wiarzchu). Piec ok 45 minut w 150 stopniach.

      Kremówkę ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier.

      Ostudzone blaty bezowe przełożyć połową kremówki, na kremówce ułożyć połowe wiśni i posypać połową startej czekolady. Wierzch również posmarować śmietaną, wiśniami i posypać czekoladą. Dodatkowo posypać rozkruszonymi bezikami.

       

        [Listonic]

      Smacznego ;o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Tort bezowy z wiśniami”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 kwietnia 2010 10:51

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery