i like cooking

Po prostu kuchennie

Wpisy

  • czwartek, 20 maja 2010
  • środa, 19 maja 2010
    • Bezy ziemniaczane

      Robiłam je juz kilka razy,zawsze wychodzą i są świetnym dodatkiem do obiadu. Niestety moja szpryca zawiodała, więc wyciskałam z woreczka...

      Znalezione u Edysi79, polecam :)

       


      Składniki:

      1 kg ugotowanych ziemniaków

      3 jajka

      1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%

      50 g startego żółtego sera

      2 łyżki masła

      sól i pieprz


      Wykonanie:

      Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić. Masło, żółtka, śmietanę i ser utrzeć w misce (można zrobić to mikserem). Dodać ziemniaki, sól i pieprz, dobrze utrzeć (też mikserem).
      Z białek ubić sztywną pianę i wmieszać łyżką do masy ziemniaczanej.

      Powstałe puree przełożyć do szprycy i wyciskać niewielkie rozetki na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Mogą być blisko siebie, bo nie rosną w trakcie pieczenia.

      Piec w 220 st.C przez około 10 minut.

       


      Smacznego :o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Bezy ziemniaczane”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      środa, 19 maja 2010 16:39
  • wtorek, 18 maja 2010
    • Sałatka makaronowa z kurczakiem

      Kilka dni temu zrobiłam ją korzystając z przepisu Evenki, mojemu mężowi bardzo smakowała, więc z czystym sumieniem polcam :)

       

       

      Składniki:

      200 g makaronu  świderki

      1 łyżka oleju

      300 g gotowanego lub pieczonego mięsa z kurczaka

      2-3 papryki świeże lub konserwowe

      2-3 jabłka

      1/2 szkl. śmietany

      2 łyżki musztardy

      majonez (mały słoiczek)

      mielona papryka

      pieprz

      sól

       

      Wykonanie:

      Makaron ugotować , wlać olej , odcedzić , polać zimną wodą i ponownie odcedzić.
      Paprykę , jabłka i mięso pokroić w drobną kostkę. Wszystko razem wymieszać z makaronem , przyprawić solą , pieprzem i papryką. Śmietanę wymieszać z musztardą i majonezem , dodać do sałatki.

       

        [Listonic]

      Smacznego :o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka makaronowa z kurczakiem”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      wtorek, 18 maja 2010 19:55
    • Pierś kurczaka w placku ziemniaczanym

      Nie ukrywam, że zrobiłam je już jakiś czas temu, ale grzecznie czekały na wstawienie :) Pomysł jest świetny, smakowo rewelacja, tyle, że następnym razem (bo na pewno bedzie ;)) najpierw podsmażę mięso, bo cały czas obawiałam się, czy aby na pewno jest dosmażone w środku...

      Przepis znaleziony TUTAJ.

       

       

      Składniki na 2 porcje:

      2 małe filety z kurczaka (albo jeden duży przekrojony na pół)

      5-6 średnich ziemniaków

      1 jajko

      3-4 łyżki mąki

      ½ cebuli

      sól, pieprz, ostra mielona papryka

      olej do smażenia.

       

      Filety z kurczaka delikatnie rozbić. Oprószyć solą, pieprzem i papryką.

      Cebulę i ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jeśli mają zbyt dużo wody to część odcisnąć. Dodać jajko i mąkę, doprawić solą i pieprzem do smaku, dobrze wymieszać. Odstawić na 10 minut.

      Na dużej patelni dobrze rozgrzać olej. Wlać część ciasta ziemniaczanego, położyć na nie filet z kurczaka i przykryć drugą częścią ciasta. Smażyć na małym ogniu ok 4-6 minut minut z każdej strony, aby mięso w środku ciasta się usmażyło.

      Na dużą patelnię wchodzą od razu dwa placki. Można też pokroić filety na mniejsze części i usmażyć mniejsze placuszki.

      Podałam z sosem pieczarkowym.

        [Listonic]

      Smacznego :o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Pierś kurczaka w placku ziemniaczanym”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      wtorek, 18 maja 2010 08:16
  • poniedziałek, 17 maja 2010
    • Konkursy, nagrody :)

      Maj był dla mnie szczęśliwy, a jeszcze się przecież nie skończył...

      Zaczęło się od wygranej w jednym z konkursów. Zdobyłam:

      ale to nie koniec...

      Na początku maja wzięłam udział w konkursie firmy Łabimex i własnie dzisiaj otrzymałam nagrodę niespodziankę, oto ona:

      No i oczywiście kamień do pieczenia pizzy i chleba, który dotrze do mnie najprawdopodobniej jutro :)

      Tak tylko miałam ochotę się pochwalić :)

       

      Przy okazji zapraszam do mojego blogowego konkursu, w którym do wygrania są 2 kamienie do pieczenia pizzy i chleba. Konkurs znajdziecie TUTAJ.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Konkursy, nagrody :)”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 17 maja 2010 18:45
    • Litewska pasta z drobiu

      Znaleziona u Evenki od dawna chodziła mi po głowie. Generalnie bardzo lubię wszelkie smarowidła do chleba, więc i to zyskało moje uznanie :) Tym bardziej, że daje nieograniczoną liczbę możliwości kompozycji.

       

       



      Składniki:

      15 dag ugotowanego mięsa z kurczaka

      1 łyżka masła

      1 łyżka soku z cytryny

      2 łyżki ostrego keczupu

      1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu

      3-4 łyżki majonezu

      2 jajka ugotowane na twardo

      sól

      pieprz


      Wykonanie:

      Mięso i jajka przpuścić przez maszynkę, zmiksować z keczupem, masłem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ziarenkami zielonego pieprzu. Masę wymieszać z majonezem, schłodzić, ew. udekorować.


      [Listonic]

      Smacznego :o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Litewska pasta z drobiu”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 17 maja 2010 11:31
  • niedziela, 16 maja 2010
    • Pizza z bakłażanem

      Jak już pisałam, zaopatrzyłam się ostatnio w bakłażana i mimo, że jak się okazało, mój mąż nie jest jego fanem, nie przeszkadzało mu to wpałaszować 3/4 blachy pizzy :)

       

       

      Składniki:

      Ciasto:

      250g mąki

      15g drożdży

      1 łyżeczka cukru

      1/2 łyżeczki soli

      1/2 szklanki mleka

      3 łyżki oliwy

       

      Na wierzch:

      2 czubate łyżki gęstej śmietany

      1 łyżka majonezu

      2 ząbki czosnku

      szczypta soli

      1 bakłażan

      1 cebula

      3 łyżki oregano

      50g tartego grana padano

      100g startego sera żółtego

       

      Z mąki, mleka, oliwy, soli i przygotowanego wcześniej rozczynu zagnieść gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia.

      Bakłażana pokroić w plastry ok. 5mm, obsypać solą, odstawić na 15 minut. Po tym czasie usmażyć z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu.

      Ciasto rozwałkować na wielkość blachy z piekarnika. Posmarować śmietaną wymieszaną z majonezem, solą i zmiażdżonym czosnkiem, ułożyć bakłażana, posypać posiekaną cebulą i oregano, obsypać serami. Piec ok 15-20 minut w 180 stopniach.

       

        [Listonic]

      Smacznego :o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza z bakłażanem”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      niedziela, 16 maja 2010 19:09
  • sobota, 15 maja 2010
    • Ciasto budyniowe z rabarbarem

      Znalezione u Dorotus bardzo szybko zyskało zwolenników :) Jest pyszne, wiem to z relacji innych, bo sama postanowiłam odstawić na jakiś czas słodkości :) Ale znam ich, możecie im zaufać :)

       

       

       

      Składniki i wykonanie cytuję za Dorotą :)

      Składniki:

      200 g miękkiego masła

      110 g (pół szklanki) drobnego cukru do wypieków

      2 jajka

      185 g mąki pszennej

      1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

      3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

      40 g proszku budyniowego, waniliowego lub śmietankowego

      350 g obranego i pokrojonego na kawałki rabarbaru

      kilka łyżek cukru demerara - do posypania

      cukier puder - niekoniecznie - do oprószenia ciasta po upieczeniu

       

      Składniki na budyń:

      2 płaskie łyżki* proszku budyniowego, waniliowego lub śmietankowego

      2 - 3 łyżki cukru

      250 ml mleka (1 szklanka)

      1 łyżka masła

      2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

       

      Wykonanie:

      Na początku przygotować budyń - musi bowiem wystygnąć. Ze szklanki mleka (250 ml) odlać około 70 ml. Większą część mleka zagotować, z pozostałymi 70 ml rozrobić proszek budyniowy i cukier (czyli przygotowujemy jak zwykly budyń); rozrobione wlać do wrzącego mleka, zmniejszyć gaz, zagotować, mieszając by nie zrobiły się grudki. Zdjąć z palnika, natychmiast dodać masło i ekstrakt, wymieszać. Budyń przykryć folią spożywczą, by nie zrobił się kożuch, odstawić do wystudzenia.

      Przygotować ciasto. Miękkie masło umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodać cukier i nadal ucierać. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując cały czas (ciasto na tym etapie lubi się warzyć, ale nie ma to wpływu na wypiek; choć bardzo ważne jest, by jajka dodawać stopniowo).  Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i proszek budyniowy przesiać, dodać do masy maślanej, krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie części.

      Formę tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć połowę ciasta, wyrównać. Następnie równo wyłożyć ostudzony budyń. Na niego łyżeczką wyłożyć drugą połowę ciasta, wyrównać.  Ciasto powinno całkowicie pokryć budyń. Na górę poukładać rabarbar, posypać kilkoma łyżkami cukru demerara.

      Piec w temperaturze 170ºC przez 1 godzinę i 15 minut. Przestudzić, można podawać jeszcze ciepłe np. z kulką lodów waniliowych.

       

        [Listonic]

      Smacznego :o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto budyniowe z rabarbarem”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      sobota, 15 maja 2010 16:16
  • piątek, 14 maja 2010
    • Krucho-drożdżowe grzebienie z pieczarkami

      Ostatnio jestem zafascynowana ciastem krucho-drożdżowym, uważam że jest pyszne, no i oczywiście dłużej zachowuje świeżość niż drożdżowe.

      Tym razem grzebienie, które znalazłam u OliSz

       



      Składniki:

      60 g drożdży
      2 łyżki cukru
      250 ml kwaśnej śmietany/maślanki

      4 szkl. mąki
      1-2 łyżki soli
      150 g margaryny/masła
      150 g smalcu

      + 1 jajko do smarowania przed pieczeniem

       

      Nadzienie:

      500g startych na tarce pieczarek

      2 posiekane cebule


      Wykonanie:

      Drożdże rozgnieść z cukrem. Mąkę wymieszać z solą i jak najdokładniej posiekać z tłuszczem.

      Drożdże wymieszać ze śmietaną/maślanką i dodać do mąki posiekanej z tłuszczem. Całość dokładnie wymieszać, tylko żeby składniki dokładnie się połączyły, wyrabiać ciasta nie trzeba.

      Przykryte odstawić do wyrośnięcia.

      Składniki nadzienia podsmażyć, doprawić solą i pieprzem.

      Podzielić ciasto i nadzienie na 3 części - w ten sposób będzie wygodniej z nimi pracować. Część ciasta wyjąć na dobrze obsypaną mąką stolnicę, oprószyć mąką i delikatnie zagnieść w kulę. Rozwałkować prostokąt gruboSci ok. 0,5 cm, wykładać nadzienie mniej więcej po środku prostokąta, składać na pół dokładnie dociskając brzegi ciasta, zlepione brzegi naciąć co ok. 1cm, w ten sposób powstanie grezbień.

      Układać na delikatnie otłuszczonej blasze, smarować rozmąconym jajkiem.

      Piec do zrumienienia w temperaturze ok. 180°C. Do dłuższego przechowywania studzić na kratce, albo podawać gorące, do barszczu lub zup-kremów.

       



      [Listonic]

      Smacznego ;o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      piątek, 14 maja 2010 20:20

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery