i like cooking

Po prostu kuchennie

Wpisy

  • poniedziałek, 31 maja 2010
    • Suflet jabłkowy

      Dietetyczny - zawiera tylko 1,5 łyżki cukru i białka jaj. Pyszny, polecam dla odchudzających się i nie tylko :) Przepis z blogu Knedlik.

       

       

      Składniki:

      1 duże jabłko

      25 ml wody

      kropla ekstraktu migdałowego

      1,5 łyżki cukru

      2 białka dużych jajek

       

      Wykonanie:

      Wodę wlać do garnka, dodać obrane, pozbawione ogryzka i pokrojone w kostkę jabłko. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 6-8 minut pod przykryciem. Kiedy jabłko będzie miękkie, dodać cukier i ekstrakt migdałowy, zdjąć z palnika, ostudzić. W międzyczasie białka ubić na sztywną pianę, a nastepnie wymieszać z musem jablkowym. Masę przełożyć do małych kokilek i zapiekać 15 minut w temperaturze 220 stopni C. Podawać na ciepło.

       

        [Listonic]

      Smacznego :o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Suflet jabłkowy”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 31 maja 2010 20:01
    • Ciasto pomarańczowo-makowe

      Wykorzystałam przepis na muffiny, pochodzący z blogu Knedlik. Upiekłam natomiast zamiast w formie muffinowej w keksówce. Ciasto jest bardzo fajne, wilgotne z posmakiem pomarańczy. Polecam :)

       

       

      Składniki:

      skórka z 1 pomarańczy

      50 ml świeżo wyciskanego soku z pomarańczy

      75 g maku

      100 g cukru

      250 ml mleka

      2 jajka

      80 g oleju

      350 g mąki tortowej

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      szczypta soli

       

      Wykonanie:

      Mleko podgrzać, dodać mak, gotować razem kilka minut, odstawić do ostygnięcia. Kiedy mleko będzie chłodne, dodać roztrzepane jajka, olej, sok z pomarańczy i skórkę pomarańczową, wszystko razem wymieszać. Osobno wymieszać wszystkie suche składniki i połączyć z mokrymi, niezbyt starannie mieszając.

      Przygotowaną masę nałożyć do 3/4 wysokości foremki na muffinki (u mnie forma keksowa - ciasto przed wstawieniem do piekarnika nacięłam ostrym nożem), wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec około 25 minut (u mnie 50 minut, po 40 minutach nakryłam folią aluminiową), do tzw. suchego patyczka.

       

        [Listonic]

      Smacznego :o)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto pomarańczowo-makowe”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 31 maja 2010 19:03
    • Marchwiowo-parmezanowa zupa krem

      Szukałam pomysłu na zupę i nie ukrywam, że chciałam wypróbowac coś nowego, tak oto natknęłam się na zupę krem z marchwi. Pewnie znacie ją doskonale, ja zrobiłam po raz pierwszy. Jedyną modyfikacją było dodanie przeze mnie parmezanu. Pycha :)

      Przepis pochodzi z blogu Knedlik.

       

       

      Składniki:

      3 pory

      1 kg marchwi

      2 łyżki masła

      2,5 l wywaru drobiowego lub warzywnego

      2 łyżeczki zmielonej kolendry

      sól

      pieprz

      jogurt naturalny

      6 łyżek parmezanu

       

      Wykonanie:

      Marchewkę obrać, pokroić w plastry, to samo zrobić z białą częścią pora. Warzywa podsmażyć na maśle dusić razem w garnku około 15 minut. Po tym czasie zalać warzywa bulionem, dodać kolendrę i gotować wszystko razem do czasu aż warzywa nie zmiękną. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem, za pomocą blendera dobrze zmiksować, podawać z łyżką jogurtu naturalnego. Każdą porcję posypać łyżką parmezanu.

       

        [Listonic]

      Smacznego :o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Marchwiowo-parmezanowa zupa krem”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 31 maja 2010 15:52
    • Blok czekoladowy

      Niezapomniany smak dzieciństwa, czyż nie? W latach 80-tych prawdziwy rarytas, jako zastępstwo czekolady (chociaż jak dla mnie od czekolady lepszy :)).

      Przepis zaczerpnęłam z blogu Knedlik. Jeśli ktoś z Was nie zna tego smaku (co wydaje się nieprawdopodobne) to zdecydowanie polecam :)

       

       

      Skadniki:

      400 g pełnotłustego mleka w proszku

      1 szklanka cukru

      1 kostka margaryny

      1/2 szklanki wody

      5 łyżek kakao

      2 garście orzechów włoskich

      6-8 małych paczek herbatników maślanych

       

      Wykonanie:

      Margarynę rozpuścić, dodać wodę i cukier. Gdy cukier się rozpuści, dodać kakao, odstawić do wystygnięcia. Dodawać stopniowo mleko w proszku, mieszać do uzyskania gładkiej masy. Dodać pokruszone herbatniki i orzechy. Formę wyłożyć folią aluminiową, nałożyć masę. Wierzch wygładzić mokrą ręką. Wstawić do lodówki na ok. 4-5 godzin do zastygnięcia.

       

        [Listonic]

      Smacznego :o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Blok czekoladowy ”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 31 maja 2010 15:27
  • piątek, 28 maja 2010
    • Crumble z rabarbarem

      Któż nie lubi kruszonki? Nie znam takich... Znany wszystkim pyszny deser, do którego można wykorzystać większość owoców :) Tym razem z rabarbarem :)

      Przepis z blogu 2 smaki.

       

       

      Składniki:

      500g rabarbaru

      150 g masła

      150 g + 5 łyżek cukru

      300 g mąki

       

      Wykonanie:

      Rabarbar pokroić na 2-centymetrowe kawałki (ja rabarbaru nie obieram, bo obrany,  po ugotowaniu lub upieczeniu, zupełnie traci kolor). Rozłożyć kawałki w formie o wymiarach 25x30 cm (u mnie kokilki). Posypać 5 łyżkami cukru. Masło pokroić na kawałki i wrzucić do malaksera razem z cukrem i mąką. Zmiksować na średnich obrotach. Powinny powstać grudki ciasta. Wysypać kruszonkę na rabarbar. Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut.

       

        [Listonic]

      Smacznego :o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Crumble z rabarbarem”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      piątek, 28 maja 2010 08:14
  • czwartek, 27 maja 2010
    • Obwarzanki puszczane na wodę

      Obwarzanki znalazłam na blogu Oli.Cruz, musiałam je zrobić, bo sposób wykonania bardzo mnie zaskoczył :) Bardzo smaczne, polecam, zróbcie :)

       

       

      Składniki:

      250g mąki

      2dag świeżych drożdży

      1/3 szklanki letniej wody

      płaska łyżeczka soli 

      płaska łyżeczka cukru

      łyżka oliwy

      do posypania: sól gruboziarnista, kminek, czarnuszka, cukier, zmielone karmelizowane orzeszki

       

      Wykonanie:

      Wymieszać drożdże, cukier i połowę wody. Wlać ciepłą masę do mąki wysypanej na stolnicę, dodać sól. Wyrobić ciasto. Jeśli wyjdzie za gęste, dodać ciepłą wodę. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i nie przyklejać się do rąk. Podzielić ciasto na 3-4 części i uformować na stolnicy wałeczki grubości 1 cm. Podzielić je na kawałki o długości około 15 cm i posklejać w obwarzanki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i pozostawić w cieple na 20-30 minut. Na wrzącą wodę wrzucać po kilka obwarzanków. Wyjąć płaską łyżką durszlakową, gdy wypłyną (moje nie chciały się wcale zatopić, więc obgotowałam z każdej strony przez 1 minutę). Ułożyć obwarzanki na blasze i posypać solą, czarnuszką lub innymi dodatkami. Upiec w temperaturze 200°C na złoty kolor (około 10-15 minut z termoobiegiem, bez termoobiegu dłużej). Podawać od razu.

       

        [Listonic]

      Smacznego :o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Obwarzanki puszczane na wodę ”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      czwartek, 27 maja 2010 14:07
  • środa, 26 maja 2010
    • Chutney z rabarbaru

      Uwielbiam rabarbar, dlatego staram się korzystać póki jeszcze jest. Tym razem postanowiłam spróbować chutney'u z rabarbarem. Tak jak sądziłam smakuje bardzo fajnie, trochę jak dżem z cebuli.

      Polecam :)

       

       

      Składniki:

      600 g rabarbaru, pokrojonego w małe kawałki
      400 g posiekanej czerwonej cebuli
      800 g cukru
      100 ml octu balsamicznego
      2 łyżeczki cynamonu
      2 łyżeczki imbiru w proszku
      sól

       

      Wzkonanie:

      Wszystkie składniki sosu dobrze wymieszać w szerokim garnku i gotować na małym ogniu około godziny często mieszając. Gdy sos zgęstnieje, napełniamy nim słoiki i dobrze zakręcamy. Można odstawić do ostygnięcia na pokrywce, żeby mieć pewność, że się zassała.

        [Listonic]

      Smacznego :o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Chutney z rabarbaru”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      środa, 26 maja 2010 18:59
  • sobota, 22 maja 2010
    • Ciasto makowe z kaszą manną

      Bardzo smaczne ciasto, które znalazłam zupełnie przypadkiem. Naprawdę bardzo udane :) Mimo, że po przepisowych 45 minutach pieczenia wydawało mi się, że nie jest jeszcze gotowe, po ostygnięciu okazało się, że wszystko jest w porządku.

      Polecam!

      Ciacho znalazłam TUTAJ.

       

       

      Składniki:

      Kruche ciasto:
      3 szklanki mąki pszennej
      15 dag cukru pudru
      25 dag margaryny
      1 jajo
      2 żółtka
      3 łyżki kwaśnej śmietany
      2 łyżeczki proszku do pieczenia


      Masa makowa:
      1 litr mleka
      15 dag kaszy manny
      9 łyżek cukru
      4 jajka
      25 dag maku
      5 dag rodzynek
      5 dag orzechów włoskich
      aromat migdałowy


      Ponadto:
      1 słoik powideł np. śliwkowych (ok. 30 dag) (u mnie z czarnej porzeczki)

       

      Wykonanie:

      Do mąki wsypać cukier puder, dodać miękką margarynę, jajko, żółtka, kwaśną śmietanę i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać i zagnieść ciasto. Następnie podzielić je na 2 części (2/3 i 1/3) i włożyć do lodówki na około 30 minut. 

      Z 1 litra mleka odlać 1 szklankę mleka i wymieszać w niej kaszę mannę. Do pozostałego mleka dodać 4 łyżki cukru i całość zagotować. Następnie do gotującego się mleka wlać rozmieszaną w mleku kaszę mannę i ponownie zagotować. Ostudzić i dodać żółtka rozmącone w 3 łyżkach wody, suchy mak, rodzynki, pokrojone orzechy włoskie i aromat migdałowy. Całość dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek, usztywnioną 5 łyżkami cukru i delikatnie połączyć z masą makową.

      Jedną część kruchego ciasta rozwałkować (ja wylepiłam blaszkę) i rozłożyć na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Na kruche ciasto wyłożyć powidła, a na powidła masę makową. Drugą część ciasta rozwałkować, radełkiem zrobić paski i udekorować nimi wierzch ciasta.

      Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w temperaturze 160-170 °C. Po ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

       

        [Listonic]

      Smacznego :o)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto makowe z kaszą manną”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      sobota, 22 maja 2010 08:29
  • piątek, 21 maja 2010
    • Pizza góralska

      Moja córka przywiozła nam z gór oscypki, a że jest to jeden z naszych ukochanych przysmaków, szybciutko zrobiłam pizzę góralską :)

       

       

      Ciasto:

      250g mąki

      15g drożdży

      1 łyżeczka cukru

      1/2 łyżeczki soli

      1/2 szklanki mleka

      3 łyżki oliwy

       

      Na wierzch:

      3 łyżki koncentratu pomidorowego

      ½ łyżeczki cukru

      szczypta soli

      3 łyżki oregano

      20 dag bekonu

      15 dag oscypka

      1 cebula

      3 łyżki tartego grana padano

      kilka łyżek żurawiny

       

      Wykonanie: 

      Z mąki, mleka, oliwy, soli i przygotowanego wcześniej rozczynu zagnieść gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia.

      Ciasto rozwałkować na wielkość blachy z piekarnika. Posmarować koncentratem wymieszanym z solą, cukrem i oregano, ułożyć pokrojony w plastry bekon, posiekaną cebulę i pokrojony w plasterki oscypek. Posypać grana padano. Piec ok 15-20 minut w 180 stopniach. Podawać z żurawiną.

       

        [Listonic]

      Smacznego :o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza góralska”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      piątek, 21 maja 2010 08:01
  • czwartek, 20 maja 2010

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery