i like cooking

Po prostu kuchennie

Wpisy

  • piątek, 29 maja 2009
  • poniedziałek, 25 maja 2009
    • Hamburgery z grilla z warzywami

      Kiedy za oknem burzowo, chętnie robimy sobie domowego grilla, żeby przypomnieć sobie słoneczne chwile :)

       


       

      Składniki:

      0,5kg szynki

      jajko

      bułka tarta

      bakłażan

      papryka

      pieczarki

      przyprawy

      oliwa

       


       

      Mięso zmielić w maszynce, dodać jajko, bułkę tartą, doprawić. Uformować hamburgery. Bakłażana pokroić w 1cm plastry, posypać solą, odstawić, żeby puścił sok. Paprykę pokroić w cząstki. 

      Wytrzeć bakłażana papierowym ręcznikiem, posmarowac pędzelkiem oliwą.

      Wszystkie składniki kłaść na rozdgrzanym grillu.

       


       

      Smacznego :o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 25 maja 2009 08:46
  • niedziela, 24 maja 2009
  • piątek, 22 maja 2009
  • środa, 13 maja 2009
    • Debiut z masą cukrową

      Zrobiłam próbny torcik na szybko, żeby sprawdzić, czy w ogóle potrafię obchodzić się z tą masą. Tort właściwy będę robić w sobotę. Będzie zupełnie inaczej ozdobiony, bo ten był tylko próbą ;)

       

       

      Składniki:

      Biszkopt (mój próbny malutki)

      3 jaja

      3/4 szkl. cukru

      3/4 szkl mąki pszennej

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      łyżeczka proszku do pieczenia

       

      Krem:

      tym razem z torebki Delecta krem ajerkoniakowy

       

      Masa cukrowa z przepisu Dorotyxx

      350 g cukru pudru

      50 g glukozy ( w płynie lub w proszku)

      2 łyżeczki żelatyny

      35 ml wody

       

       

      Białka ubić na sztywną pianę, dodawać po łyżce cukru, potem po 1 żółtku i po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej z proszkiem do pieczenia. Piec 30 minut w 170-180st.

      Wystudzony i przekrojony biszkopt przełozyć przygotowanym według przepisu kremem. Wstawić do lodówki.

      Przygotować masę cukrową (cytuję za Dorotaxx):

      -wsypać do małego garnka żelatyne

      -zalać ją zimną wodą i odstawić na ok 5-10 minut

      -przygotować w tym czasie cukier ( nalezy go przesiac do większej miski , lepiej jest przesiac więcej w razie gdyby miało braknąć )

      -postawić naczynie z zelatyną nad kąpielą wodną , odczekać chwile do momentu aż  zelatyna zacznie sie rozluźniać , od tego momentu mieszać najlepiej samą koncówką od miksera

      -kiedy zelatyna sie rozpusci wsypać glukoze ,dobrze mieszać przez ok minute ( papka ma być ciepła ale należy pamiętać,żeby jej NIE ZAGOTOWAĆ! jesli sie zagotuje wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz)

      -zdjąć  z kąpieli wodnej i wlać  olejek ( najlepiej migdałowy) ,

      -od razu po wymieszaniu papki z olejkiem wsyp kilka garści cukru pudru, wymieszać całosc . Powinna powstac gęsta papka

      -wylać ją na blat ,stopniowo  dosypywać  cukier puder i ciągle wyrabiać

      -jeśli masa bedzie miała odpowiednią  konsystencje oczyscić blat z cukru pudru, posypać go mąką ziemniaczaną i wałkować .Nalezy pamiętać  o podsypywaniu mąką ziemniaczaną bo ona podczas wałkowania tej masy sprawdza sie rewelacyjnie . nadbiar mąki  mozna łatwo usunac  za pomocą pedzelka.

      Rozwałkować masę, przykryć biszkopt, przyciąć masę odpowiednio do wielkości tortu, przygotować ozdoby.

      Smacznego :o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Debiut z masą cukrową”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      środa, 13 maja 2009 09:31
    • Zawijaski z lemon curd

      Zawijaski to fajna przekąska, tym razem na słodko ;) Jak je zrobić pokazywałam TUTAJ

       


       

      Składniki:

      1 ciasto francuskie

      lemon curd

       

      Płat ciasta smarujemy lemon curd'em zwijamy jak roladę i kroimy w ok 1cm plastry. Układamy na blasze wyłozonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 12 minut w 200st.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Zawijaski z lemon curd”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      środa, 13 maja 2009 07:14
  • sobota, 09 maja 2009
    • Lemon Curd

      Nigdy wczesniej nie jadłam tego specjału, więc nie mam pojęcia, jak powinien smakować, ale przyznam szczerze, że ta gryząca w gardło słodycz ma swój urok i na pewno jeszcze powtórzę :) Przepis znalazłam u Glimmer

       

       

      Składniki:

      3 cytryny (skórka i sok)

      1 1/2 szklanki cukru

      3 jajka

      100g miękkiego masła

      Cytryny sparzyć, zetrzeć z nich skórkę(bez białej części). Zmieszać skórkę z cukrem za pomocą moksera, dodac masł, ubijać do połączenia składników, następnie wbijać jajka(po jednym), wlać sok cytrynowyi wymieszać dokładnie.

      Przelać do rondelka, postawić na małym ogniu i gotować ciągle mieszając, aż zgęstnieje (jeśli mieszamy drewniana łyzką, to po pociągnięciu palcem na odwrocie łyżki powinna powstać linia, która się nie zasklepia-wtedy jest gotowy).

      Przelać do wyparzonych słoiczków, postawić do góry dnem i zostawić do ostudzenia.

      Mnie wyszedł jeden wiekszy słoiczek po dżemie.

       

       

      Smacznego :o) 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Lemon Curd”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      sobota, 09 maja 2009 17:20
    • Tort urodzinowy

      W dekorowaniu tortów jestem niestety beznadziejna, ale pracuję nad tym, mam nadzieję, ze z czasem nabiorę wprawy zarówno w kwestii technicznej, jak i doboru kolorów na przykład ;)

      Tort robiłam na urodziny mojego męża. Smakował bardzo dobrze, a wygląd... No cóż, uczę się ;)

       

       

      Składniki:

      Biszkopt:

      • 5 jaj
      • szklanka cukru
      • 3/4 szklanki mąki
      • 2 łyzki mąki ziemniaczanej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Krem:

      • 1 masło
      • 2 budynie śmietankowe (u mnie duzy budyń na 750ml mleka każdy)
      • 1l mleka
      • 6 łyżek cukru (jesli budyń go nie zawiera)
      • 2 białe czekolady
      • 500ml śmietany 30%

      Masa do ozdabiania:

      • 1/4 kostki masła
      • 1/2 szklanki wody
      • 125g mąki
      • 250g cukru pudru
      • barwniki spozywcze

      Dodatkowo:

      • kawa rozpuszczalna + cukier do nasączenia biszkoptu
      • dżem z czarnej porzeczki




      Białka oddzielić od żółtek. Ubić, dodając pod koniec ubijania po łyżce cukru. Na koniec dodawac po 1 żółtku i po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Piec 30 minut w 180st. Po wyjęciu z piekarnika puścić blaszkę z wysokości ok 10cm na stół (wtedy biszkopt nie opadnie). Ostudzić i przekroić na 3 blaty.

      Odlać trochę mleka wymieszać w nim proszek budyniowy i cukier. Czekoladę pokroić na małe kawałki, rozpuścić w reszcie mleka na małym ogniu. Po zagotowaniu dodać mleko z budyniem, wymieszać, ostudzić i schłodzić. Mocno schłodzoną kremówkę ubić. Budyń, kremówka i masło muszą mieć tą samą temperaturę. Masło zmiksować na puch, nastepnie dodawać po 1 łyżce budyniu, na koniec po łyżce kremówki. 

      Masło zagotować w wodzie, Dodać mąkę i prażyć ok 3 minut ciągle mieszając. Na koniec wkręcić cukier puder, podzielić na części i dodać barwniki spozywcze. Jesli jest taka potrzeba dodać jeszcze cukru pudru. Schłodzić. Wykonać ozdoby. 

      Biszkopt nasączyć naparem kawy, spodni blat przełozyć kremem, środkowy posmarować dżemem porzeczkowym i kremem, kremem pokryć również wierzch i boki, udekorować.

       

       

      Smacznego :o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Tort urodzinowy”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      sobota, 09 maja 2009 13:26

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery