i like cooking

Po prostu kuchennie

Wpisy

  • środa, 28 kwietnia 2010
    • Bułeczki cytrynowe

      Bułeczki znalazłam u Liski, ale dosyć mocno zmodyfikowałam przepis. Bułeczki są mocno cytrynowe, zarówno jeśli chodzi o aromat, jak i smak :) Polecam.

       

       

      Składniki:

      400g mąki

      10g drożdży

      100ml mleka

      1 duże jajko

      60g rozpuszczonego masła

      50ml soku z cytryny

      skórka otarta z cytryny

      80g cukru

      3/4 łyżeczki soli

      do posmarowania:

      roztrzepane jajko + łyżka mleka

      do posypania:

      zmielone karmelizowane orzeszki

       

      Z drożdży, cukru i odrobiny mleka przygotować rozczyn. Mąkę wymieszać z cukrem, solą, mlekiem, jajkiem, masłem, sokiem i skórką z cytryny. Dodać rozczyn, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić do podwojenia objętości.

      Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć w tortownicy o średnicy 20cm, odstawić do podrośnięcia. Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem, posypać orzeszkami. Piec ok 25 minut w 180 stopniach.

       

       

      Smacznego ;o)

      [Listonic]

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Bułeczki cytrynowe”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      środa, 28 kwietnia 2010 10:45
  • wtorek, 27 kwietnia 2010
    • Tort bezowy z wiśniami

      Kilka dni temu moja babcia obchodziła 97 urodziny, mimo, że od kilku lat niestety nie ma z nią kontaktu, jest osobą leżącą, oczywiście chcieliśmy uczcić ten dzień. Stąd właśnie tort bezowy...

       

       

      Składniki:

      Beza:

      5 białek

      szklanka cukru

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      1 łyżeczka ekstraktu wanilii

       

      Krem:

      400ml kremówki

      2 łyżki cukru pudru

       

      dodatkowo:

      1 opakowanie wiśni w żelu

      100g mlecznej czekolady

       

      Wykonanie:

      Białka ubić na sztywną pianę, nie przerywając miksowania, dodawać po łyżce cukru. Na koniec dodać łyżkę mąki i ekstrakt.

      Na papierze do pieczenia narysować 2 okręgi o srenicy 20-23cm. Wyłożyć masę z białek. Jeśli masa zostanie można zrobić kilka małych bezików (do udekorowania wiarzchu). Piec ok 45 minut w 150 stopniach.

      Kremówkę ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier.

      Ostudzone blaty bezowe przełożyć połową kremówki, na kremówce ułożyć połowe wiśni i posypać połową startej czekolady. Wierzch również posmarować śmietaną, wiśniami i posypać czekoladą. Dodatkowo posypać rozkruszonymi bezikami.

       

        [Listonic]

      Smacznego ;o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Tort bezowy z wiśniami”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 kwietnia 2010 10:51
  • piątek, 23 kwietnia 2010
    • Popcorn według Nigelli

      Zaskakujący w smaku, intrygujący przepis ze względu na dobór przypraw, gościom bardzo smakował ;)

       

       

      Składniki:

      2 łyżki oleju

      200g popcornu

      4 łyżki masła

      2 łyżeczki cynamonu

      2 łyżeczki kminu

      2 łyżeczki papryki

      4 łyżeczki soli

      4 łyżeczki cukru

       

      Wykonanie:

      Do garnka wlać olej i rozgrzać go odrobinę, następnie wsypać popcorn i przykryć garnek pokrywką. Do rondelka włożyć masło, przyprawy, lekko podgrzać do rozpuszczenia masła i dokładnie wymieszać.
      Do gotowego popcornu wlać rozpuszczone masło z przyprawami, wymieszać.
      [Listonic]

      Smacznego ;o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Popcorn według Nigelli ”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      piątek, 23 kwietnia 2010 11:27
  • środa, 21 kwietnia 2010
    • Chleb pionierów

      Urzekł mnie swoim kolorem, piękny, żółty i nie ukrywam, że ciekawa byłam jego smaku. Według mnie, mimo, ze wyglada jak chleb, jego smak przypomina raczej bułkę (ciasto?). Nas nie zachwycił, ale może Wam zasmakuje :)

      Znalazłam go u Gosiii99

       

       

      Składniki:

      1 paczka suszonych drożdży

      1/3 szklanki cukru

      1 szklanka ciepłej wody

      2 jajka

      1 łyżeczka soli

      1/2 szklanki stopionego masła

      2/3 szklanki mąki kukurydzianej

      3 i 1/2 - 4 szklanki mąki pszennej chlebowej lub zwykłej

       

      Wykonanie:

      Drożdże wymieszaj z wodą w dużej misce, odstaw na 5 minut, aż się spienią. Dodaj jaja, sól, masło i mąkę kukurydzianą. Wsypuj niewielkimi porcjami mąkę chlebową, aż ciasto będzie sztywne i gładkie. Odstaw na kwadrans. Wyłóż ciasto na stolnicę  i wyrabiaj przez około 10 minut, aż będzie gładkie i jednolite. Czystą miskę spryskaj tłuszczem, włóż ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na  godzinę( lub do czasu aż podwoi objętość).  Ciasto podziel na dwie części i uformuj okrągłe bochenki (można też użyć keksówki) i ułóż w okrągłych formach lub koszyczkach . Odstaw do wyrośnięcia na 45 - 60minut. Nagrzej piekarnik do 190*C. Piecz przez około 25 - 30 minut. (piekłam inną metodą, zrobiłam 1 duży bochen, odstawiłam do wyrośnięcia, naczynie żaroodporne wstawiłam do zimnego piekarnika i nagrzałam do 200 stopni, włozyłam chleb, przykryłam pokrywką, po ok. 20 minutach zdjęłam pokrywkę, żeby chlebek się zrumienił, dopiekałam ok. 10-15 minut).

      Według przepisu gorące bochenki należy posmarować z wierzchu masłem, ja tego nie robiłam.

       

        [Listonic]

      Smacznego ;o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb pionierów”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      środa, 21 kwietnia 2010 07:36
  • wtorek, 20 kwietnia 2010
    • Bułeczki czosnkowo-bazyliowe

      Miały być wczoraj, przyłączyłam się bowiem do akcji z okazji dnia czosnku, ale niestety nie zdążyłam... Cieszę się jednak, że je zrobiłam, bo aromat wypełnił nie tylko moje mieszkanie, ale i przyciągnął sąsiadkę ;) Rewelacja!

      Przepis znalazłam na blogu Przy stole - bardzo dziękuję! :)

       

       

      Ciasto:
      400 g mąki pszennej chlebowej
      20 g drobnego cukru

      pół łyżeczki soli

      1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych

      260 g mleka

      30 g masła, roztopionego

      Nadzienie:
      60 g miękkiego masła
      6-7 ząbków czosnku
      2-3 łyżeczki sosu pesto (nie miałam pesto,wzięłam ok. 25 dużych listków świeżej bazylii)

      1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

       

      Wykonanie:

      Wszystkie składniki na ciasto wrzucić na stolnicę lub do miski i wyrobić (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn). Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Umieścić w misce, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości (1,5 h lub dłużej, w zależności od temperatury otoczenia). Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę (tak, jak lepicie pierożki), układając złączeniem do blachy. Przykryć, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

      W międzyczasie składniki nadzienia rozetrzeć ze sobą łyżką, tak, żeby się połączyły (użyłam blendera). Wyrośnięte bułki posmarować jajkiem z mlekiem i ostrym nożem naciąć wzdłuż. W rowek nakładać nadzienie (można przełożyć do rękawa cukierniczego, ale ja z powodzeniem używałam łyżeczki).

      Piec w 180 st. przez 15 minut. Najlepsze na ciepło.

       

       

        [Listonic]

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Bułeczki czosnkowo-bazyliowe”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      wtorek, 20 kwietnia 2010 10:58
  • poniedziałek, 19 kwietnia 2010
    • Bułeczki maślane z rodzynkami

      Znalezione u Dorotus, świetnie sprawdziły się na śniadanie :) Pyszne, słodkie, miękkie, mniam :)

       

       

      Składniki:

      150 g masła (margaryna nie daje takiego dobrego smaku)

      500 ml mleka

      50 g świeżych drożdży

      1/2 łyżeczki soli

      100 - 150 g cukru

      około 1 kg mąki pszennej

      200 g rodzynek

      1 jajko - do posmarowania

       

      Wykonanie:

      Masło roztopić w garnku, dodać mleko i podgrzać do temperatury około 37 stopni. Trochę płynu odlać do oddzielnego naczynia i rozpuścić w nim drożdże. Dodać resztę tłuszczu z mlekiem, sól, cukier i około 3/4 przygotowanej mąki. Wyrobić ciasto, dodać resztę mąki. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy łatwo odchodzi od ścianek naczynia. Zostawić do wyrośnięcia. Ma podwoić objętość. Wyrobić jeszcze raz przez kilka minut, dodając rodzynki.

      Uformować gładkie i równe kulki (około 70 g każda). Ułożyć na blaszce, odstawić do napuszenia na około 20 - 30 minut. Kiedy podrosną posmarować roztrzepanym jajkiem.

       Piec około 10 minut w temperaturze 220ºC.

       

        [Listonic]

      Smacznego ;o)

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Bułeczki maślane z rodzynkami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 kwietnia 2010 12:03
  • niedziela, 18 kwietnia 2010
    • Styropian

      Kusiło, kusiło, aż skusiło :) Ciacho łatwe do zrobienia, taki niby sernik. Bardzo dobre w smaku, zaskakujące... ;)

       

       

      Składniki:

      Ciasto:

      3 szkl. mąki

      1/2 szkl. cukru pudru

      5 żółtek

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      25 dag. masła lub margaryny


       

      Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. 1 część wyłożyć na spód blaszki i posmarować powidłem śliwkowym lub inną konfiturą. Drugą włożyć do zamrażarki.

      Masa śmietanowa:

      1 litr śmietany 18 %

      20 dag wiórków kokosowych

      5 białek

      1 szkl. cukru

      1 budyń śmietankowy duży

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


       

      Białka ubić z cukrem, dodać śmietanę i pozostałe składniki. Wymieszać. Wyłożyć to na ciasto posmarowane powidłem. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok. 50 min. W temperaturze 180 °C. Studzić ciasto ok. 3 godzin.

       

        [Listonic]

      Smacznego ;o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Styropian”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      niedziela, 18 kwietnia 2010 11:24
  • sobota, 17 kwietnia 2010
  • piątek, 16 kwietnia 2010
    • Sernik londyński

      Zrobiłam na święta, skorzystałam z przepisu znalezionego u Dorotus. Sernik okazał się pyszny, bardzo wilgotny (nie lubimy suchych). Pyszny!

       

       

      Składniki:

      Spód:

      150 g ciastek digestive

       75 g masła, roztopionego

       

      Masa serowa:

      600 g kremowego twarożku (może być 3-krotnie mielony)

      150 g cukru pudru

      3 duże jajka

      3 duże żółtka jajek

      1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można dać cukier waniliowy)

      1,5 łyżki soku z cytryny

       

      Polewa:

      145 ml kwaśnej śmietany

      1 łyżka cukru pudru

      pół łyżeczki ekstraktu z wanilii (może być kilka kropel aromatu waniliowego)

       

      Wykonanie:

      Zmielić (lub rozgnieść) ciasteczka na okruchy, dodać masło i wyrobić. Wyłożyć ciasteczkową masą spód formy (o średnicy 20 cm), przyciskając palcami lub łyżką. Schłodzić formę w lodówce, do momentu przygotowania masy serowej. 

      Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

      Ubić serek aż stanie się gładki, dodać cukier. Wbijać jajka i żółtka jajek, dodać wanilię i sok z cytryny.

      Sernik będziemy piec w kąpieli wodnej. Zagotować wodę w czajniku. Owinąć formę podwójnie złożoną folią, włożyć do większej formy. To uchroni sernik od wody, w trakcie pieczenia w kąpieli wodnej. Wlać masę serową do formy z ciasteczkowym spodem, i wlać gorącą wodę do większej formy, mniej więcej do połowy wysokości. Wstawić do piekarnika i piec 50 minut (piekłam około 1 godziny i 15 minut, ale to chyba zależy od piekarnika). Powierzchnia sernika powinna być ścięta i "sztywna" na tyle, że polewa nie wsiąknie. Ubić śmietanę z cukrem i wanilią, rozsmarować na powierzchni sernika. Wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut. Uwaga: ten rodzaj sernika nie pieczemy do tzw. "suchego patyczka" :), zawsze po włożeniu patyczek bedzie wilgotny...

      Ostrożnie wyjąć, odpakować formę z folii i ostudzić. Najlepiej włożyć na kilka godzin do lodówki, lub nawet na całą noc.

        [Listonic]

      Smacznego ;o)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik londyński”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      piątek, 16 kwietnia 2010 08:19
  • czwartek, 15 kwietnia 2010
    • Tort adwokatowy

      Ten tort rzucił mi się w oczy juz jakiś czas temu, czekałam tylko na odpowiednią okazję, a że taka nadarzyła się kilka dni temu, postanowiłam go zrobić :) I chociaż zrobienie go, odbyło się nie bez przeszkód (krem się zwarzył, co widać na zdjęciu), wszystkim smakował :)

       

      Zdjęcie niestety nie oddaje jego uroku, ponieważ robione było już po imprezie...

       

      Składniki:

      ciemny spod biszkoptowy (na tortownice 26cm) - u mnie biszkopt z 3 jaj, z dodatkiem kakao

      wafelki (Bahlsena lub z Lidla)



      Krem

      500ml kremówki

      200ml adwokata

      100g masła

      100g cukru pudru

      3 łyzeczki żelatyny



      Polewa

      150ml adwokata

      1,5 łyzeczki żelatyny

       

      Wykonanie:

      Na gotowym biszkopcie układamy naprzemiennie wafelki tak jak pokazane na zdjęciu. Miękkie masło zmiksowac dokładnie z cukrem, na końcu wmieszać adwokat. Ubić śmietane w osobnym naczyniu. Rozpuścic żelatyne w niewielkiej ilości wody, wlać do masła i calośc powoli wmiksowywać w ubitą śmietanę. Przelać do tortownicy, pozwolić na zastygnięcie (okolo 2-3h)

      Rozpuścic żelatynę w małej ilości ciepłej wody, wymieszać z adwokatem i zalać tym ciasto. Odstawić znów na conajmniej godzinę.

        [Listonic]

      Smacznego ;o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Tort adwokatowy”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      czwartek, 15 kwietnia 2010 07:10

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery