i like cooking

Po prostu kuchennie

Wpisy

  • środa, 31 marca 2010
    • Panierowana feta

      Jadłam ją kiedyś będąc u znajomych, jako przekaskę do wina :) Za winem nie przepadam, jednak tak wykonana feta utkwiła mi w pamięci :)

       

       

      Składniki:

      ser feta

      jajko

      bułka tarta

      olej

       

      Wykonanie:

      Fetę pokroić w paseczki (wyszło mi 14). Nastepnie obtaczać w rozmąconym jajku, bułce, znowu jajku i znowu bułce. Smażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju.

       

        [Listonic]

      Smacznego ;o)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Panierowana feta”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      środa, 31 marca 2010 20:47
  • wtorek, 30 marca 2010
    • Ciasto jogurtowe z kiwi

      Co na dzisiejszy deser? Ciasto, ale jakie...mhmm, pyszne ciacho jogurtowe z dodatkiem kwaśnego kiwi :) Pycha :)

      Przepis od Kuby. Zamieniłam wiśnie na kiwi :) Polecam :)

       

       

      Składniki:

      3 jajka

      1 szkl. jogurtu naturalnego

      3 szkl. mąki

      1 i 3/4 szkl. cukru

      1/2 szkl. oleju

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      2 łyżeczki cukru waniliowego

      4-5 owoców kiwi



      Wykonanie:

      Kiwi, obrać ze skórki i pokroić na cząśtki, każdą z nich przekroić na 2-3 części. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jogurt , olej i dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (ciasto powinno mieć konsystencję podobną do ciasta na muffiny). Wyłożyć do nasmarowanej tłuszczem lub wyścielonej pergaminem blachy (u mnie 23x28 cm). Poukładac kiwi, lekko wciskając w ciasto. Piec w temp. 200 st.C. przez 30-40 minut (sprawdzić patyczkiem). Po 20 minutach musiałam przykryć ciasto folią aluminiową, żeby za bardzo sie nie spiekło, po kolejnych 10 minutach wyłaczyłam dolna grzałkę. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

       

       

        [Listonic]

      Smacznego ;o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto jogurtowe z kiwi”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      wtorek, 30 marca 2010 17:38
    • Frappe

      Kocham kawę i wszystko co kawowe, dzisiejszy piekny, słoneczny poranek spowodował, że miałam ochotę na mroźną frappe :)

      Przepis znaleziony u Kuby :) Dziękuję, bo kawa jest niesamowicie pyszna i banalnie prosta w przygotowaniu! :)

       

       

       

      Składniki:

      2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
      2 łyżeczki cukru
      100 ml możliwie najzimniejszej wody
      75 ml zimnego mleka
      3 kostki lodu

      Wykonanie:


      Do shakera wsypać cukier i kawę (potrzeba matką wynalazku - użyłam słoika ;D). Zalać połową wody i mocno wstrząsnąć. Do wysokiej szklanki wrzucić lód, zalać kawą i dopełnić mlekiem i wodą.

       

       

       

        [Listonic]

      Smacznego :o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Frappe”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      wtorek, 30 marca 2010 13:37
    • Puszyste bułeczki z ziemniakiem

      Znalezione u Liski, faktycznie bardzo puszyste, jedne z najlepszych jakie przyszło mi upiec :) Pyszne, spróbujcie :)

       

       

      Składniki:

      400 g mąki pszennej
      90 g gotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę
      20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych)
      2 łyżki oliwy
      1 płaska łyżka cukru
      1 łyżeczka soli
      250 ml wody pozostałej po gotowaniu ziemniaków (można zastąpić zwykłą, letnią wodą)

      do posmarowania: żółtko wymieszane z łyżeczką wody

      Wykonanie:

      Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody, następnie dodać do mąki z pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto - można to zrobić mikserem. Ciasto będzie dosyć luźne, ale nie powinno bardzo kleić się do rąk.
      Przełożyć je do miski wysmarowanej oliwą i odstawić do wyrastania na 1 godzinę.
      Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 lub 12 kawałków - z każdego uformować bułeczkę.
      Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie posmarować oliwą i odstawić do wyrastania na 40 minut - bułki powinny zdecydowanie urosnąć.
      Piekarnik nagrzać do 200 st C.
      Bułeczki posmarować żółtkiem, posypać ulubionymi dodatkami.
      Na dno piekarnika wsypać 1/2 szklanki kostek lodu.
      Wstawić bułki i piec 20-30 minut, do czasu zrumienienia.

       

      [Listonic]

      Smacznego ;o)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Puszyste bułeczki z ziemniakiem”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      wtorek, 30 marca 2010 08:18
  • poniedziałek, 29 marca 2010
    • Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą

      Dzisiaj również zapiekanka :) Tym razem ziemniaczana z kiełbasą, inspirowana przepisem Kuby. Własciwie niewiele się różni, prócz tego, ze użyłam białej kiełbasy.

       

       

      Składniki:

      9-10 średnich ziemniaków

      6 średnich cebul

      3 ząbki czosnku

      500g dowolnej kiełbasy

      200g startego żółtego sera

      300 ml śmietany

      jajko

      olej do smażenia

      masło do posmarowania naczynia żaroodpornego - użyłam oleju

      gałka muszkatołowa

      sól

      pieprz

      Wykonanie:

      Ziemniaki ugotować w mundurkach z dodatkiem soli, a następnie obrać i pokroić w talarki o grubości około pół centymetra.
      Cebulę i czosnek drobno posiekać i z zeszklić lekko na patelni. Kiełbasę pokroić w kostkę i dorzucić do cebuli (miałam surową białą kiełbasę, więc najpierw ją ugotowałam, a potem podsmażyłam). Całość lekko podsmażyć i zdjąć z ognia.
      Ścianki naczynia żaroodpornego wysmarować masłem i ułożyć na dnie pierwszą warstwę ziemniaków, na co zużywamy 1/3 wszystkich talarków. Wykładamy na to połowę farszu cebulowo-kiełbasianego. Wykładamy drugą warstwę ziemniaków i resztę farszu. Na wierzch kładziemy ostatnią porcję ziemniaków.
      Całość zalewamy śmietaną wymieszaną z serem oraz jajkiem i doprawioną solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
      Zapiekamy w temperaturze 175 st. przez około 30 minut.

       

       

      [Listonic]

      Smacznego ;o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 29 marca 2010 16:47
    • Chrupiące bagietki Liski

      Już od dawna zabierałam się za zrobienie moich pierwszych bagietek, co prawda specjalnej formy do pieczenia nie posiadam, ale i tak upiekłam :)

      Jak w tytule, znalezione u Liski, którą pozdrawiam i dziękuję za przepis :)

       

       

      Składniki:

      zaczyn:

      110 g mąki pszennej
      75 g wody
      0,5 łyżeczki soli
      1/4 łyżeczki drożdży suszonych

      Wszystkie składniki mieszamy w misce. Przykrywamy folią i odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej.

      Rano dodajemy:

      335 g mąki
      225 g wody
      1 łyżeczka soli
      1 łyżeczka drożdży instant
      2 łyżki oliwy lub oleju

      Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Jeśli jest zbyt luźne, można dać trochę więcej mąki. Ciasto jednak powinno być dosyć luźne.
      Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 h do wyrośniecia.

      Następnie dzielimy ciasto na 2 części, z każdej formujemy długą bułkę. Spryskujemy z wierzchu olejem. Układamy na dużej blasze na papierze do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut. Wyrośnięte bagietki nacinamy ostrym nożykiem lub żyletką.

      Piekarnik nagrzewamy do 220 st C. Kiedy osiągnie pożądaną temperaturę, na dnie umieścić kostki lodu lub podczas pierwszych 15 minut pieczenia, spryskujemy piekarnik czystą wodą (można użyć spryskiwacza do kwiatów - dzięki odpowiedniej wilgotności, bagietki będą miały rumianą skórkę). Wstawiamy bagietki i pieczemy ok. 20-25 minut.

       

       

        [Listonic]

      Smacznego ;o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Chrupiące bagietki Liski”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 29 marca 2010 07:42
  • niedziela, 28 marca 2010
    • Lasagne

      Bardzo lubimy i muszę powiedzieć, że bardzo, ale to bardzo rzadko je przygotowuję, sama zresztą nie wiem dlaczego... ale jedno jest pewne, właśnie dlatego, ze tak rzadko mamy przyjemność delektować się tym smakiem, jego wartość znacznie wzrasta :)

      Opierałam się na przepisie Kuby, trochę go jednak modyfikując. Przede wszystkim zamieniłam szklankę bulionu na puszkę pomidorów bez skóry oraz każdą z warstw posypywałam serem i polewałam sosem beszamelowym. Reszta bez zmian. Polecam :)

       

       

      Składniki:

      700 g mielonego mięsa (u mnie mielona szynka)

      350 g pieczarek

      350 g cebuli

      4 ząbki czosnku

      opakowanie lazanii

      ok. 100-150 g startego żółtego sera (zużyłam 200g)

      szklanka bulionu warzywnego - zastąpiłam puszką pomidorów

      suszone zioła: oregano, prowansalskie

      oliwa

      50 g masła

      sól

      pieprz



      Składniki na sos beszamelowy:

      4 łyżki masła

      4 łyżki mąki

      600 ml mleka

      3 żółtka - nie dodawałam

      4 łyżki startego żółtego sera

      gałka muszkatołowa

      sól

      pieprz

       

      Wykonanie:

      Czosnek siekamy drobno i krótko podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dokładamy obraną i posiekaną cebulę. Smażymy, aż się zeszkli. W tym czasie myjemy i obieramy pieczarki, które następnie kroimy w plasterki i wrzucamy na patelnię. W większym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy mięso, które trochę podsmażamy. Następnie zalewamy bulionem (u mnie puszka pomidorów), dodajemy zioła oraz cebulę i pieczarki z patelni. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy na wolnym ogniu aż bulion odparuje a mięso będzie całkiem gotowe.

      Przygotowujemy sos: Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy mąkę. Mieszamy całość dokładnie, aby się składniki połączyły.
      Smażymy około minutę, a następnie powoli dodajemy zimne mleko cały czas mieszając.
      Czekamy aż całość ponownie się zagotuje, cały czas mieszając. Gdy tak się stanie dodajemy połowę startego sera, sól, pieprz i odrobinę startej gałki muszkatołowej.
      Odstawiamy sos, aby nieco ostygł. Do roztrzepanych żółtek dodajemy trochę ciepłego sosu a następnie wlewamy z powrotem do rondelka (pominęłam).
      Znowu gotujemy do czasu aż wszystkie składniki się połączą.

      Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy pierwszą warstwę lazanii, na którą wykładamy część farszu (posypałam serem, polałam sosem beszamelowym), potem kolejna warstwa makaronu, farszu, sera i sosu. Ostatnia warstwa to płaty lazanii, kilka wiórków masła, ser i sos.

      Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i zapiekamy ok. 30-40 minut.

       

       

      [Listonic]

      Smacznego ;o)

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Lasagne”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      niedziela, 28 marca 2010 19:17
    • Muffinki marchewkowe

      Bardzo lubię ciacho marchewkowe, zawsze robię z jednego przepisu - Magdy Gessler, jest pyszne :)

      Dzisiaj postanowiłam wypróbować muffiny marchewkowe z przepisu Kuby.

       

       

      Składniki na 24 muffiny:

      6 startych marchewek

      500 g mąki pszennej (1/4 mąki zastąpiłam zmielonymi karmelizowanymi orzeszkami ziemnymi)

      400 g drobnego cukru

      400 ml oleju (użyłam ok. 150ml)

       4 jajka

      rodzynki (jak zwykle nie wiem ile – wsypuję tyle ile akurat mam ochotę, tym razem było tyle co na zdjęciu)

      2 łyżeczki cynamonu

      3 łyżeczki proszku do pieczenia

      łyżeczka sody oczyszczonej

      łyżeczka soli (dałam pół łyżeczki)

       

      Wykonanie:

      Mąkę przesiać do miski i dodać proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon. W drugiej misce utrzeć jajka z cukrem, następnie dodać olej, marchewkę i rodzynki. Gdy składniki się połączą z olejem, dodać zawartość pierwszej miski i delikatnie wymieszać.
      Ponakładać ciasto do foremek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piec 20 minut po czym sprawdzić muffinki patyczkiem. Gdy patyczek będzie już suchy wyjąć piekarnika foremkę i odstawić na kwadrans. Po tym czasie można wyjmować gotowe muffinki.
       
       
       
       
       
        [Listonic]
      Smacznego ;o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Muffinki marchewkowe”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      niedziela, 28 marca 2010 13:37
    • Amerykańskie pancakes

      Pankejki goszczą u nas często, jesli nie na śniadanie, to przyrządzam je między posiłkami i każdy łapie jednego w rękę :)

      Tym razem pancakes znalezione u Kuby.

       

       

       

      Składniki:

      szklanka mąki

      ½ szklanki cukru pudru

      ½ łyżeczki soli

      ½ łyżeczki proszku do pieczenia

      ½ łyżeczki sody oczyszczonej

      1 jajko

      szklanka maślanki

      ½ szklanki oleju roślinnego


      Wykonanie:

      Składniki suche łączymy z suchymi, a mokre z mokrymi. Następnie dokładnie łączymy obie mieszanki, żeby nie było grudek. Smażymy na suchej patelni z obu stron.

       

       

        [Listonic]

      Smacznego ;o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Amerykańskie pancakes”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      niedziela, 28 marca 2010 08:24
  • sobota, 27 marca 2010
    • Kurczak w panierce ze słonych paluszków

      Pomysł na panierkę znalazłam u Kuby, wykorzystałam jednak całe udka zamiast samych pałeczek.

       

       

      Składniki:

      9 kurczakowych podudzi (u mnie całe udka)

      500 ml maślanki

      50 ml oleju z pestek winogron (może być inny roślinny)

      3-4 ząbki czosnku

      łyżka soli morskiej

      2 łyżki miodu

      dodałam również 1 łyżkę sosu sojowego

      świeżo mielony pieprz

      100-150 g paluszków słonych (mogą być też np. z makiem lub sezamem)

      łyżka przyprawy do drobiu



      Wykonanie:

      Czosnek obrać i drobno posiekać. Wymieszać z maślanką, miodem i olejem. Doprawić solą i pieprzem.
      Do marynaty włożyć umyte i osuszone pałeczki kurczaka i zostawić na noc w lodówce.
      Następnego dnia wyjąć kurczaka na durszlak, pozwolić aby nadmiar maślanki spłynął z niego.
      W międzyczasie włożyć do woreczka paluszki, woreczek zamknąć a paluszki potraktować wałkiem do ciasta. Wałkować aż paluszki zamienią się w dość drobny proszek. Ale nie całkiem drobny, bo coś musi czasem chrupać!
      Paluszki (a raczej to co z nich zostało) wymieszać z łyżką przyprawy do drobiu w miseczce.
      Pałeczki dokładnie obtoczyć w uzyskanej panierce i ułożyć na blasze na papierze do pieczenia.
      Piec około 30 minut w temperaturze 220 st.C.

       

        [Listonic]

      Smacznego ;o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak w panierce ze słonych paluszków”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      sobota, 27 marca 2010 20:05

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery