i like cooking

Po prostu kuchennie

Wpisy

  • wtorek, 17 maja 2011
  • sobota, 14 maja 2011
    • Wyniki konkursu Knorr!!!

      Od ponad 3 tygodni przebywam w szpitalu położniczym, w związku z czym - Jury składające się z pacjentek oddziału patologii ciąży, w niezależnym głosowaniu, wyłoniło 3 zwyciężczynie!

      Doceńcie, ponieważ większość z nas jest na diecie (cukrzycowej lub wątrobowej), więc było nam bardzo ciężko oglądać zdjęcia z tymi pysznościami!

       

      A teraz przejdę do konkretów...

      W konkursie, polegającym na najoryginalniejszym wykorzystaniu bulionetki pieczeniowej, w którym do wygrania były 3 blendery, ufundowane przez firmę Knorr, zwyciężczyniami zostały:

      1. Olka101 - Zupa chlebowa

      2. Monika Sobiś - Duszone mięsa z rozmarynem

      3. AnnaL - Leczo

       

      A teraz fotki Waszych potraw:

       

       

      Gratuluję i czekam na maile z danymi (imię i nazwisko, adres, numer telefonu).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Wyniki konkursu Knorr!!!”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      sobota, 14 maja 2011 12:10
  • piątek, 13 maja 2011
  • piątek, 29 kwietnia 2011
  • czwartek, 21 kwietnia 2011
  • wtorek, 15 czerwca 2010
    • Ciasto truskawkowe z pianką

      W oryginale z malinami, ja poszłam w truskawki... Ciasto pyszne, chociaż spód był dla mnie trochę za bardzo zwarty (albo inaczej, za mało puszysty). Następnym razem zmodyfikuję przepis na spód.


      Przepis znaleziony u Evenki.

       



      Składniki:

      Ciasto:

      4 żółtka

      125 g masła lub dobrej margaryny

      150 g mąki tortowej

      50 g mąki ziemniaczanej

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      4 łyżki cukru pudru

      4 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki

      cukier waniliowy



      Piana:

      4 białka

      150 g drobnego cukru

      1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

      1 i 1/2 łyżeczki octu winnego lub soku cytrynowego

      szczypta soli



      Ponadto:

      ok. 300 g malin (u mnie ponad 500g truskawek)


      Wykonanie:

      Miękki tłuszcz utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Obydwie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać po trochu do masy maślanej na zmianę z żółtkami i mlekiem (po 1 łyżce na raz) ciągle ucierając. Ciasto powinno być dosyć gęste. Wyłożyć do tortownicy (o średnicy ok. 26 cm) i piec wstępnie 20-25 minut w temp. 180 st.C. Około 5 minut przed końcem pieczenia ubić białka z odrobiną soli. Stopniowo dodawać cukier , wciąż ubijając , aż piana będzie sztywna. Kiedy cukier się rozpuści , dodać przesianą mąkę ziemniaczaną. Na koniec wlać ocet winny (sok cytrynowy) i delikatnie wymieszać.
      Na gorące podpieczone ciasto wyłożyć maliny , a na wierzchu rozsmarować pianę. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 20-25 minut.

       


       


      [Listonic]

      Smacznego :o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto truskawkowe z pianką ”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 czerwca 2010 18:53
    • Dżem truskawkowy z wanilią i octem balsamicznym

      Znaleziony wczoraj na blogu Ucztując... od razu wiedziałam, że to jest to! Uwielbiam dodatek octu balsamicznego do przetworów i tak jak zawsze był to strzał w 10! ;) Polecam :)

       



      Składniki:

      2kg truskawek,

      1/2 kg cukru,

      kawałek laski wanilii,

      skórka i sok z jednej cytryny,

      2 łyżki octu balsamicznego


      Wykonanie:

      Truskawki umyć, usunąć szypułki i wrzucić do dużego garnka. Zasypać je cukrem, potrząsnąć i odstawić na minimum godzinę, żeby truskawki puściły sok. Po tym czasie dodać sok i skórkę z cytryny i podgrzewać na małym ogniu. Wanilię przekroić, zeskrobać ziarenka i dodać do gotującego się dżemu. Resztę wanilii też wrzucić. Dżem powinien się gotować na małym ogniu kilka godzin (3-5h), co jakiś czas można potrząsnać garnkiem, a gdy sok wyparuje wymieszać drewnianą łyżką. Pod sam koniec gotwania doadać ocet balsamiczny. Gdy dżem porządnie zgęstnieje przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić wieczkiem do dołu.

       



      [Listonic]

      Smacznego :o)

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Dżem truskawkowy z wanilią i octem balsamicznym”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 czerwca 2010 09:38
  • poniedziałek, 14 czerwca 2010
    • Mrożony tort bezowo-cytrynowy

      Pierwszy raz zrobiłam go na wielkanoc, potem były moje urodziny, potem przyjazd mojej mamy... i na pewno tych okazji będzie jeszcze dużo :) Tort jest pyszny, słodycz bezy świetnie współgra z kwaskowatym cytrynowym kremem...

      Znaleziony u Dorotus - cytuję:

       

       

      Składniki na blaty bezowe:

      6 białek

      1,5 szklanki drobnego cukru

      2 łyżki mąki ziemniaczanej

      1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

      2 łyżeczki soku z cytryny


      Wykonanie:

      Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo (!) dodawać cukier, dalej miksując. Wmiksować mąkę ziemniaczaną, wanilię i sok z cytryny.

      Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować 4 okręgi o średnicy 22 cm. Masę bezową wyłożyć na narysowane koło, wyrównać.

      Piec około 45 - 60 minut w temperaturze 150ºC. Ostudzić.

      Trochę problemów może być z pieczeniem wszystkich blatów jednocześnie - jeśli nie macie wystarczająco dużej blaszki (najlepiej do pieczenia ciasteczek), polecam pieczenie w dwóch turach, ale również przygotowanie masy bezowej w dwóch turach. Ja piekłam na dwóch dużych blachach - jedna niżej, druga wyżej - jednocześnie.

       

       

      Składniki na masę cytrynową:

      1 i 1/4 szklanki cukru

      75 g masła

      1 łyżka otartej skórki z cytryny

      1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryny (potrzeba na to 4 - 5 cytryn)

      6 jajek

      1,5 szklanki śmietany kremówki


      Wykonanie:

      W garnuszku umieścić masło, cukier, sok i skórkę z cytryny. Podgrzewać, mieszając, aż wszystko się rozpuści i masa będzie gładka, natychmiast zdjąć z palnika. W miseczce ubić jajka (ja zrobiłam to mikserem z przystawką do ubijania białek, nie ma też potrzeby oddzielania białek). Do masy jajecznej wlać ciepłą masę cytrynową (nie gorącą!), wymieszać, przelać z powrotem do garnuszka. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje, zacznie wrzeć, pogotować na średniej mocy około 1 minuty.

      Masę przelać do szerszej miseczki, przykryć folią (folia powinna dotykać masy), by nie utworzyła się skorupa. Schłodzić (masę można też przygotować dzień wcześniej). Kremówkę ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z zimną masą cytrynową.

       

       

      Wykonanie tortu:

      Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć folią aluminiową (ja zrobiłam dodatkowo 'kołnierz' wokół - od środka tortownicy - na wszelki wypadek, gdyby tort był wyższy). Na dno wyłożyć najmniej ciekawy blat bezowy, na niego wylać 1/3 masy cytrynowej. Powtórzyć czynność jeszcze 2 razy. Na górę pokruszyć 4, ostatni blat. Wstawić do zamrażalnika na minimum całą noc. Po tym czasie tort będzie się miękko kroił i już nadawał do jedzenia, po 24 h będzie bardziej zmrożony i twardy - wtedy przed pokrojeniem wyjmujemy go na 45 minut do temperatury pokojowej.

       


      [Listonic]

      Smacznego :o)

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Mrożony tort bezowo-cytrynowy”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 czerwca 2010 08:11
  • wtorek, 08 czerwca 2010
    • Torcik cappucino

      Pyszny, powtarzałam go już 3 razy, a to na pewno nie koniec! Dodatek mleka w proszku nie do zastąpienia :) Łatwy do zrobienia i boski w smaku - bardzo, bardzo polecam!

      Przepis zaczerpnięty od Oli.Cruz.

       



      Składniki:

      2 paczki okrągłych biszkoptów

      kopiasta łyżeczka kawy rozpuszczalnej

      4 żółtka

      1 jajko

      3/4 szkl cukru

      250 g masła lub margaryny

      2 serki homogenizowane waniliowe

      1,5 szkl mleka w proszku

      2 łyżki żelatyny

      do posypania: starta gorzka czekolada lub kakao


      Wykonanie:

      Kawę zaparzyć szklanką gorącej wody i zostawić do przestygnięcia. Okrągłą tortownicę wyłożyć folią aluminiową. Na dnie ułożyć połowę nasączonych kawą biszkoptów. W garnku (najlepiej użyć garnka do gotowania na parze) zagotować wodę. Na wierzchu ustawić miskę z żółtkami, jajkiem i cukrem. Ubijać masę na parze, na małych obrotach miksera, przez około 20 minut. Masa powinna być puszysta i gęsta. W innym naczyniu zmiksować masło, dodać ostudzoną masę jajeczną i na przemian mleko w proszku i serki homogenizowane. Na koniec dodać rozpuszczoną we wrzątku, a następnie lekko przestudzoną żelatynę. Całą masę wlać do tortownicy, na biszkopty. Przykryć drugą warstwą nasączonych biszkoptów. Posypać startą gorzką czekoladą lub kakao.

       



      [Listonic]

      Smacznego :o)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Torcik cappucino”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zebrra
      Czas publikacji:
      wtorek, 08 czerwca 2010 20:04
  • wtorek, 01 czerwca 2010

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery