i like cooking

Po prostu kuchennie

Wpis

wtorek, 08 czerwca 2010

Torcik cappucino

Pyszny, powtarzałam go już 3 razy, a to na pewno nie koniec! Dodatek mleka w proszku nie do zastąpienia :) Łatwy do zrobienia i boski w smaku - bardzo, bardzo polecam!

Przepis zaczerpnięty od Oli.Cruz.

 



Składniki:

2 paczki okrągłych biszkoptów

kopiasta łyżeczka kawy rozpuszczalnej

4 żółtka

1 jajko

3/4 szkl cukru

250 g masła lub margaryny

2 serki homogenizowane waniliowe

1,5 szkl mleka w proszku

2 łyżki żelatyny

do posypania: starta gorzka czekolada lub kakao


Wykonanie:

Kawę zaparzyć szklanką gorącej wody i zostawić do przestygnięcia. Okrągłą tortownicę wyłożyć folią aluminiową. Na dnie ułożyć połowę nasączonych kawą biszkoptów. W garnku (najlepiej użyć garnka do gotowania na parze) zagotować wodę. Na wierzchu ustawić miskę z żółtkami, jajkiem i cukrem. Ubijać masę na parze, na małych obrotach miksera, przez około 20 minut. Masa powinna być puszysta i gęsta. W innym naczyniu zmiksować masło, dodać ostudzoną masę jajeczną i na przemian mleko w proszku i serki homogenizowane. Na koniec dodać rozpuszczoną we wrzątku, a następnie lekko przestudzoną żelatynę. Całą masę wlać do tortownicy, na biszkopty. Przykryć drugą warstwą nasączonych biszkoptów. Posypać startą gorzką czekoladą lub kakao.

 



[Listonic]

Smacznego :o)

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
zebrra
Czas publikacji:
wtorek, 08 czerwca 2010 20:04

Polecane wpisy

  • Ciasto truskawkowe z pianką

    W oryginale z malinami, ja poszłam w truskawki... Ciasto pyszne, chociaż spód był dla mnie trochę za bardzo zwarty (albo inaczej, za mało puszysty). Następnym r

  • Ciasto pomarańczowo-makowe

    Wykorzystałam przepis na muffiny, pochodzący z blogu Knedlik . Upiekłam natomiast zamiast w formie muffinowej w keksówce. Ciasto jest bardzo fajne, wilgotne z p

  • Ciasto makowe z kaszą manną

    Bardzo smaczne ciasto, które znalazłam zupełnie przypadkiem. Naprawdę bardzo udane :) Mimo, że po przepisowych 45 minutach pieczenia wydawało mi się, że nie jes

Komentarze

Dodaj komentarz

  • agpagp napisał(a) komentarz datowany na 2010/06/08 20:17:57:

    żałuje że nie mam miksera bo nie skłamię jak napiszę że mi ślinka poleciała :) pozdrawiam

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2010/06/08 21:02:55:

    Zapisuje do wypróbowania bo nie mogę się na te zdjęcia napatrzeć:)

  • gosiaa99 napisał(a) komentarz datowany na 2010/06/08 21:35:28:

    Świetnie wyglada, cos czuje ze by mi posmakowal i to bardzo:)

  • zaytoona napisał(a) komentarz datowany na 2010/06/08 21:49:36:

    Nie dość że pyszny, to jeszcze nie trzeba ciapać się przygotowywaniem ciasta. Super!

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2010/06/08 21:54:25:

    Znam to ciasto i masz rację, jest absolutnie fantastyczne:)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2010/06/08 22:03:09:

    Pieknie wygląda! Uwielbiam wszelkie kawowe wypieki. Chętnie kiedyś sie na niego skuszę, przy jakiejś fajnej okazji:))
    Pozdrawiam.

  • justmydelicious napisał(a) komentarz datowany na 2010/06/08 23:13:40:

    wygląda tak mięciutko! uwielbiam kawowe pyszności :)

  • ses-ame napisał(a) komentarz datowany na 2010/06/09 07:37:42:

    Kawusia . .. mniam:) Karmię piersią ale mam nadzieje ze taki kawałeczek synciowi nie zaszkodzi;)

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2010/06/09 08:40:35:

    ilośc powtórzeń mówi sama za siebie :-) chętnie i ja go zrobię.

  • milk_chocolate84 napisał(a) komentarz datowany na 2010/06/09 09:25:16:

    chodzi za mną taki torcik już tyle czasu że wkońcu chyba się skuszę ;)

  • katarzyna_sar napisał(a) komentarz datowany na 2010/06/09 23:44:25:

    Do kawy w sam raz, bardzo lubię włoskie desery. Pysznie wygląda:-)

  • zuza.iza napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/02 08:05:45:

    świetny musi być, napisz proszę czy po ubiciu masła-dodając resztę składników trzeba miksować czy mieszać łyżką..

  • zuza.iza napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/02 08:06:02:

    swietny musi być, napisz prosze czy po ubiciu masła-dodając reszte skladnikow trzeba miksowac czy mieszac łyżką..

  • zebrra napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/02 08:34:30:

    Trzeba miksować. Dopiero dodając żelatynę, mieszam łyżką.
    Pozdrawiam, zebrra

  • zuza.iza napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/02 11:27:12:

    dzięki :) zabieram się do pracy

  • beatka88ho napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/04 11:36:25:

    W jakiej ilosci wody rozpuscic zelatyne? Wyglada pysznie!

  • zebrra napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/04 12:09:57:

    W jak najmniejszej, żeby tylko była pokryta wodą i mogła napęcznieć. Ostatnio wzięłam się na sposób i żelatynę wsypuję do miksowanych jajek. Potem miksuję masło + serki + mleko w proszku (dodaję też 2 łyżki cappucino orzechowego w proszku) i na koniec po łyżce dodaję masę jajeczną.
    Pozdrawiam i smacznego :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery