i like cooking

Po prostu kuchennie

Wpis

poniedziałek, 14 czerwca 2010

Mrożony tort bezowo-cytrynowy

Pierwszy raz zrobiłam go na wielkanoc, potem były moje urodziny, potem przyjazd mojej mamy... i na pewno tych okazji będzie jeszcze dużo :) Tort jest pyszny, słodycz bezy świetnie współgra z kwaskowatym cytrynowym kremem...

Znaleziony u Dorotus - cytuję:

 

 

Składniki na blaty bezowe:

6 białek

1,5 szklanki drobnego cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

2 łyżeczki soku z cytryny


Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo (!) dodawać cukier, dalej miksując. Wmiksować mąkę ziemniaczaną, wanilię i sok z cytryny.

Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować 4 okręgi o średnicy 22 cm. Masę bezową wyłożyć na narysowane koło, wyrównać.

Piec około 45 - 60 minut w temperaturze 150ºC. Ostudzić.

Trochę problemów może być z pieczeniem wszystkich blatów jednocześnie - jeśli nie macie wystarczająco dużej blaszki (najlepiej do pieczenia ciasteczek), polecam pieczenie w dwóch turach, ale również przygotowanie masy bezowej w dwóch turach. Ja piekłam na dwóch dużych blachach - jedna niżej, druga wyżej - jednocześnie.

 

 

Składniki na masę cytrynową:

1 i 1/4 szklanki cukru

75 g masła

1 łyżka otartej skórki z cytryny

1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryny (potrzeba na to 4 - 5 cytryn)

6 jajek

1,5 szklanki śmietany kremówki


Wykonanie:

W garnuszku umieścić masło, cukier, sok i skórkę z cytryny. Podgrzewać, mieszając, aż wszystko się rozpuści i masa będzie gładka, natychmiast zdjąć z palnika. W miseczce ubić jajka (ja zrobiłam to mikserem z przystawką do ubijania białek, nie ma też potrzeby oddzielania białek). Do masy jajecznej wlać ciepłą masę cytrynową (nie gorącą!), wymieszać, przelać z powrotem do garnuszka. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje, zacznie wrzeć, pogotować na średniej mocy około 1 minuty.

Masę przelać do szerszej miseczki, przykryć folią (folia powinna dotykać masy), by nie utworzyła się skorupa. Schłodzić (masę można też przygotować dzień wcześniej). Kremówkę ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z zimną masą cytrynową.

 

 

Wykonanie tortu:

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć folią aluminiową (ja zrobiłam dodatkowo 'kołnierz' wokół - od środka tortownicy - na wszelki wypadek, gdyby tort był wyższy). Na dno wyłożyć najmniej ciekawy blat bezowy, na niego wylać 1/3 masy cytrynowej. Powtórzyć czynność jeszcze 2 razy. Na górę pokruszyć 4, ostatni blat. Wstawić do zamrażalnika na minimum całą noc. Po tym czasie tort będzie się miękko kroił i już nadawał do jedzenia, po 24 h będzie bardziej zmrożony i twardy - wtedy przed pokrojeniem wyjmujemy go na 45 minut do temperatury pokojowej.

 


[Listonic]

Smacznego :o)

 


Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
zebrra
Czas publikacji:
poniedziałek, 14 czerwca 2010 08:11

Polecane wpisy

  • Ciasto truskawkowe z pianką

    W oryginale z malinami, ja poszłam w truskawki... Ciasto pyszne, chociaż spód był dla mnie trochę za bardzo zwarty (albo inaczej, za mało puszysty). Następnym r

  • Ciasto pomarańczowo-makowe

    Wykorzystałam przepis na muffiny, pochodzący z blogu Knedlik . Upiekłam natomiast zamiast w formie muffinowej w keksówce. Ciasto jest bardzo fajne, wilgotne z p

  • Ciasto makowe z kaszą manną

    Bardzo smaczne ciasto, które znalazłam zupełnie przypadkiem. Naprawdę bardzo udane :) Mimo, że po przepisowych 45 minutach pieczenia wydawało mi się, że nie jes

Komentarze

Dodaj komentarz

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2010/06/14 08:42:19:

    och musi być pyszny:) przepis zapisuję i serdecznie pozdrawiam

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2010/06/14 10:28:53:

    O rewelacja. i do tego jeszcze truskawki :)

  • dyrdymalki napisał(a) komentarz datowany na 2010/06/14 11:56:12:

    brzmi pysznie, a ja od dzisiaj na diecie ;(

  • ses-ame napisał(a) komentarz datowany na 2010/06/14 14:27:27:

    O jeja!! Musi być pieruńsko słodki!! ;) ale przecież taki najlepszy!! :D

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2010/06/14 17:27:46:

    Wygląda niezwykle smacznie ! :)) Bardzo mi się podoba :)

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2010/06/15 10:23:18:

    bezowo cytrynowe połączenie zawsze jakoś tak przyjemnie mi się kojarzy

  • gosiaa99 napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/19 01:46:45:

    Och wyglada mega aptycznie!:) Zjadlabym z checia!

  • ja-zolza napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/12 09:24:03:

    Mrrr... uwielbiam bezy! Chyba będę miała zajęcie niedługo... ;)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery