i like cooking

Po prostu kuchennie

Wpis

sobota, 15 maja 2010

Ciasto budyniowe z rabarbarem

Znalezione u Dorotus bardzo szybko zyskało zwolenników :) Jest pyszne, wiem to z relacji innych, bo sama postanowiłam odstawić na jakiś czas słodkości :) Ale znam ich, możecie im zaufać :)

 

 

 

Składniki i wykonanie cytuję za Dorotą :)

Składniki:

200 g miękkiego masła

110 g (pół szklanki) drobnego cukru do wypieków

2 jajka

185 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

40 g proszku budyniowego, waniliowego lub śmietankowego

350 g obranego i pokrojonego na kawałki rabarbaru

kilka łyżek cukru demerara - do posypania

cukier puder - niekoniecznie - do oprószenia ciasta po upieczeniu

 

Składniki na budyń:

2 płaskie łyżki* proszku budyniowego, waniliowego lub śmietankowego

2 - 3 łyżki cukru

250 ml mleka (1 szklanka)

1 łyżka masła

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

 

Wykonanie:

Na początku przygotować budyń - musi bowiem wystygnąć. Ze szklanki mleka (250 ml) odlać około 70 ml. Większą część mleka zagotować, z pozostałymi 70 ml rozrobić proszek budyniowy i cukier (czyli przygotowujemy jak zwykly budyń); rozrobione wlać do wrzącego mleka, zmniejszyć gaz, zagotować, mieszając by nie zrobiły się grudki. Zdjąć z palnika, natychmiast dodać masło i ekstrakt, wymieszać. Budyń przykryć folią spożywczą, by nie zrobił się kożuch, odstawić do wystudzenia.

Przygotować ciasto. Miękkie masło umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodać cukier i nadal ucierać. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując cały czas (ciasto na tym etapie lubi się warzyć, ale nie ma to wpływu na wypiek; choć bardzo ważne jest, by jajka dodawać stopniowo).  Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i proszek budyniowy przesiać, dodać do masy maślanej, krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie części.

Formę tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć połowę ciasta, wyrównać. Następnie równo wyłożyć ostudzony budyń. Na niego łyżeczką wyłożyć drugą połowę ciasta, wyrównać.  Ciasto powinno całkowicie pokryć budyń. Na górę poukładać rabarbar, posypać kilkoma łyżkami cukru demerara.

Piec w temperaturze 170ºC przez 1 godzinę i 15 minut. Przestudzić, można podawać jeszcze ciepłe np. z kulką lodów waniliowych.

 

  [Listonic]

Smacznego :o)

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
zebrra
Czas publikacji:
sobota, 15 maja 2010 16:16

Polecane wpisy

  • Ciasto truskawkowe z pianką

    W oryginale z malinami, ja poszłam w truskawki... Ciasto pyszne, chociaż spód był dla mnie trochę za bardzo zwarty (albo inaczej, za mało puszysty). Następnym r

  • Mrożony tort bezowo-cytrynowy

    Pierwszy raz zrobiłam go na wielkanoc, potem były moje urodziny, potem przyjazd mojej mamy... i na pewno tych okazji będzie jeszcze dużo :) Tort jest pyszny, sł

  • Torcik cappucino

    Pyszny, powtarzałam go już 3 razy, a to na pewno nie koniec! Dodatek mleka w proszku nie do zastąpienia :) Łatwy do zrobienia i boski w smaku - bardzo, bardzo p

Komentarze

Dodaj komentarz

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2010/05/15 16:23:22:

    u mnie ciasto z rabarbarem też by prędko zyskało uznanie :-)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2010/05/15 16:28:39:

    Piękne ciasto. Też mam na nie wielką, wielką ochotę!:)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2010/05/15 18:45:58:

    widziała widziałam je właśnie u Doroty ech ja nie robię bo u mnie nikt nie chce jeść rabarbaru...;(...ale wygląda pięknie i chętnie bym kawałeczek skosztowała...;)

  • katarzyna_sar napisał(a) komentarz datowany na 2010/05/15 18:56:44:

    Piękne ciasto rabarbarowe i do tego drożdżowe, mniam....

  • mydelicious napisał(a) komentarz datowany na 2010/05/15 23:11:19:

    ten budyń wygląda wybornie... wyjadłabym go łyżeczką najpierw :)

  • mojamalakuchnia napisał(a) komentarz datowany na 2010/05/16 08:08:40:

    Ja nie mogłabym się oprzeć takiemu ciastu... :-)

  • kasiaaaa24 napisał(a) komentarz datowany na 2010/05/16 08:47:04:

    Przepysznie wygląda. Uwielbiam wypieki z rabarbarem :)

    Miłej Niedzieli :)

  • vespertinee napisał(a) komentarz datowany na 2010/05/21 09:22:31:

    Tez mam oko na to ciasto :) Widziałam je tez na jakims blogu w formie muffinów, też fajny pomysł.

    Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery