i like cooking

Po prostu kuchennie

Wpis

sobota, 20 lutego 2010

Małe kukurydziane hot-dogi

Znalazłam je wczoraj i pokazałam mężowi... no i już byłam stracona ;) Zamówienie na śniadanie :)

Podaję przepis na całą porcję, ja robiłam z połowy. 

 

 

Składniki:

8 dużych parówek

8 drewnianych szpikulców

mąka kukurydziana do posypania

olej do głębokiego smażenia

sos pomidorowy jako dip

 

Panierka:

220g (1 i 3/4 szklanki) mąki pszennej

7g proszku do pieczenia

35g (1/4 szklanki) mąki kukurydzianej

1 jajo roztrzepane

1 łyżka oleju

 

Wykonanie:

Parówki przekroić na połowy (u mnie na 4). Przełamać szpkulce na pół i nadziać na nie parówki tak, aby końce szpikulców wystawały. Oprószyć je mąką kukurydzianą.

Aby przygotowac panierkę, należy przesiać mąkę pszenną, dodać kukurydzianą, w środku zrobić zagłębienie. Stopniowo dodawać połączone jajo, olej i 1 i 1/2 szklanki wody, ubijając aby powstało gładkie ciasto.

W rondelku z grubym dnem rozgrzać  olej do temp 180 stopni. Jest gotowy kiedy wrzucona kostka białego chleba zrumieni się w ciągu 15 sekund. Parówki zanurzać w panierce i kłaść na olej. Smażyć ok 1-2 minuty do zrumienienia ciasta. Osączyć z oleju na papierowym ręczniku.

Do panierki mozna dodać szczyptę chili (u mnie łyżeczka słodkiej papryki).

 

 

 

Przepis pochodzi z książki

Smacznego ;o)

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
zebrra
Czas publikacji:
sobota, 20 lutego 2010 09:34

Polecane wpisy

  • Krucho-drożdżowe grzebienie z pieczarkami

    Ostatnio jestem zafascynowana ciastem krucho-drożdżowym, uważam że jest pyszne, no i oczywiście dłużej zachowuje świeżość niż drożdżowe. Tym razem grzebienie,

  • Popcorn według Nigelli

    Zaskakujący w smaku, intrygujący przepis ze względu na dobór przypraw, gościom bardzo smakował ;) Składniki: 2 łyżki oleju 200g popcornu 4 łyżki masła 2 łyżec

  • Jajka faszerowane na gorąco

    Takie jajka znam z rodzinnego domu, uwielbiam je jeść, przygotowywać mniej, ale jak mus to mus ;) Składniki: 10 jaj 500g pieczarek natka pietruszki bułka tart

Komentarze

Dodaj komentarz

  • kasiaaaa24 napisał(a) komentarz datowany na 2010/02/20 10:25:56:

    Świetny pomysł :) bardzo mi się podobają :)

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2010/02/20 13:34:21:

    w takim razie ja ich nikomu nie pokażę.. :-)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery