i like cooking

Po prostu kuchennie

Wpis

piątek, 22 stycznia 2010

Tarta cebulowa

Z góry przepraszam za jakość zdjęć, światło było okropne...


Bardzo lubię tarty różne, własciwie nie jadłam jeszcze takiej, która by mi nie smakowała :) Tym razem padło na prostą tartę cebulową. Przepis znalazłam u Liski



Składniki:


Ciasto:
250 g mąki
175 g masła
2 żółtka

Nadzienie:
50 g masła
2 łyżki oliwy z oliwek
400 g cebuli, pokrojonej w drobne piórka
120 ml śmietany
2 jajka
1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz

Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Zrobić z niego kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 30 minut. Piekarnik nagrzać do temp. 200 st C. Ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tart o średnicy 30 cm. Wstawić do piekarnika i piec 20 minut. Zmniejszyć temperaturę do 160 st C i piec kolejne 15 minut.

Przygotować nadzienie: Na patelni rozgrzać masło z oliwą, wrzucić cebulę. Dusić ją na małym ogniu 30 minut.

W misce ubić śmietanę, jajka, gałkę, sól i pieprz.

Cebulę ułożyć na podpieczonym spodzie. Zalać masą jajeczną, wstawić do piekarnika (160 st C) i piec 25-30 minut.




Smacznego ;)

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
zebrra
Czas publikacji:
piątek, 22 stycznia 2010 17:14

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery