Po prostu kuchennie
Blog > Komentarze do wpisu

Prażona cebulka

Zawsze miałam ochotę zrobić własną prażoną cebulkę, no i wreszcie nadszedł ten dzień ;)

Nie wiedziałam, że przygotowanie takiej cebulki jest banalnie proste ;)

 


Składniki:

cebula w ilości dowolnej

na każdą cebulę czubata łyżka mąki

olej

sól

 



Wykonanie:

Cebulkę siekamy, ale niezbyt drobno. Rozdzielamy warstwy. Mieszamy z mąką, ja nadmiar mąki usunęłam, wrzucając cebulkę na sitko.

Rozgrzewamy olej (smażymy w głębokim tłuszczu). Cebulkę wrzucamy na olej dopiero kiedy jest bardzo dobrze rozgrzany. Zmiejszamy ogień.

Wrzucamy cebulkę i smazymy pilnując żeby się nie przypaliła.

Wyjmujemy łyżką cedzakową i wrzucamy na sitko, żeby dobrze ociekła z tłuszczu.

Wrzucamy do miseczki i solimy.


UWAGA: SOLIMY DOPIERO PO USMAŻENIU!


Cebulka wyszła bardzo dobra, nieporównywalnie lepsza od kupnej, jest bardzo chrupiąca.

 



Smacznego ;)

poniedziałek, 25 stycznia 2010, zebrra

Komentarze
2010/01/25 14:49:31
...o jaka fajna..;):) ja zawsze zaopatruję się w Ikei ale teraz zapisuje Twój przepis i spróbuje zrobić sama
-
2010/01/25 17:41:14
Ale super, że podałaś te przepis! Uwielbiam prażoną cebulkę i dodaję ją do czego tylko się da:))
Oczywiście wypróbuję przepis:)
Pozdrawiam!
-
2010/03/28 14:09:43
pyszności a jakie proste!
-
2010/05/27 10:55:46
Super pomysł. bardzo fajny blog.
Jak długo można przechowywać taką cebulkę, do czego ją używasz???
-
2010/05/27 18:55:50
czerwona_nesca Bardzo dziękuję :) Cebulkę można przechowywać długo, do pół roku spokojnie, ale jeszcze nigdy tyle u nas nie wytrzymała. A do czego ją stosować? Do kanapek, sałatek, hamburgerów, hot-dogów, do posypania zupy-krem. Naprawdę możliwości jest wiele :)
Pozdrawiam :)
-
2012/07/08 12:33:19
W Lidlu w poniedzialek rusza tydzien amerykanski!takze pojawi sie prazona cebula!i to po 3zl. bo zawsze jest strasznie droga.
-
2013/02/26 16:21:42
Polecam prażoną cebulkę, dostępną w marketach Żabka - to ta sama cebulka, co w restauracjach IKEA. Pycha!
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery