i like cooking

Po prostu kuchennie

Wpis

poniedziałek, 25 stycznia 2010

Prażona cebulka

Zawsze miałam ochotę zrobić własną prażoną cebulkę, no i wreszcie nadszedł ten dzień ;)

Nie wiedziałam, że przygotowanie takiej cebulki jest banalnie proste ;)

 


Składniki:

cebula w ilości dowolnej

na każdą cebulę czubata łyżka mąki

olej

sól

 



Wykonanie:

Cebulkę siekamy, ale niezbyt drobno. Rozdzielamy warstwy. Mieszamy z mąką, ja nadmiar mąki usunęłam, wrzucając cebulkę na sitko.

Rozgrzewamy olej (smażymy w głębokim tłuszczu). Cebulkę wrzucamy na olej dopiero kiedy jest bardzo dobrze rozgrzany. Zmiejszamy ogień.

Wrzucamy cebulkę i smazymy pilnując żeby się nie przypaliła.

Wyjmujemy łyżką cedzakową i wrzucamy na sitko, żeby dobrze ociekła z tłuszczu.

Wrzucamy do miseczki i solimy.


UWAGA: SOLIMY DOPIERO PO USMAŻENIU!


Cebulka wyszła bardzo dobra, nieporównywalnie lepsza od kupnej, jest bardzo chrupiąca.

 



Smacznego ;)

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
zebrra
Czas publikacji:
poniedziałek, 25 stycznia 2010 13:29

Komentarze

Dodaj komentarz

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2010/01/25 14:49:31:

    ...o jaka fajna..;):) ja zawsze zaopatruję się w Ikei ale teraz zapisuje Twój przepis i spróbuje zrobić sama

  • andzia-35 napisał(a) komentarz datowany na 2010/01/25 17:41:14:

    Ale super, że podałaś te przepis! Uwielbiam prażoną cebulkę i dodaję ją do czego tylko się da:))
    Oczywiście wypróbuję przepis:)
    Pozdrawiam!

  • mag-43 napisał(a) komentarz datowany na 2010/03/28 14:09:43:

    pyszności a jakie proste!

  • czerwona_nesca napisał(a) komentarz datowany na 2010/05/27 10:55:46:

    Super pomysł. bardzo fajny blog.
    Jak długo można przechowywać taką cebulkę, do czego ją używasz???

  • zebrra napisał(a) komentarz datowany na 2010/05/27 18:55:50:

    czerwona_nesca Bardzo dziękuję :) Cebulkę można przechowywać długo, do pół roku spokojnie, ale jeszcze nigdy tyle u nas nie wytrzymała. A do czego ją stosować? Do kanapek, sałatek, hamburgerów, hot-dogów, do posypania zupy-krem. Naprawdę możliwości jest wiele :)
    Pozdrawiam :)

  • yoko-yoko napisał(a) komentarz datowany na 2012/07/08 12:33:19:

    W Lidlu w poniedzialek rusza tydzien amerykanski!takze pojawi sie prazona cebula!i to po 3zl. bo zawsze jest strasznie droga.

  • 4rktur napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/26 16:21:42:

    Polecam prażoną cebulkę, dostępną w marketach Żabka - to ta sama cebulka, co w restauracjach IKEA. Pycha!

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery