i like cooking

Po prostu kuchennie

Wpis

wtorek, 05 maja 2009

Zupa krem z groszku

Ta zupka znana jest chyba wszystkim, prosta, łatwa do zrobienia, a przy tym pyszna. Nie trzeba jej specjalnie reklamować :)


Składniki:

2 udka

2 marchewki

1 pietruszka

kawałek selera

2 ziemniaki

2 puszki groszku konserwowego

chleb/bułka na grzanki

masło


Udka zalać wodą i gotować ok 15 minut, po tym czasie można wyjąć mięso (i przygotowac na drugie danie ;)) i wrzucić warzywa. Kiedy bedą miękkie, odlać ok 0,5l rosołu, dodać odsączony groszek i wszystko zmiksować blenderem na gęsty krem. W razie potrzeby dolać trochę rosołu. Trzeba pamiętać, że jeśli zupa wystygnie i będziemy chcieli ją podgrzać konieczne bedzie dolanie pozostałego rosołu, ponieważ zupka mocno jeszcze zgęstnieje.

Z chleba lub bułki pokrojonej w kosteczkę przygotować na maśle grzanki. Posypać zupkę.

 

Smacznego :)

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
zebrra
Czas publikacji:
wtorek, 05 maja 2009 14:19

Komentarze

Dodaj komentarz

  • aga-aa napisał(a) komentarz datowany na 2009/05/05 21:17:20:

    bardzo lubię, z tym, ze ja robię z groszku mrożonego, ale moze taką wersję pora spróbować

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery