i like cooking

Po prostu kuchennie

Wpis

środa, 13 maja 2009

Debiut z masą cukrową

Zrobiłam próbny torcik na szybko, żeby sprawdzić, czy w ogóle potrafię obchodzić się z tą masą. Tort właściwy będę robić w sobotę. Będzie zupełnie inaczej ozdobiony, bo ten był tylko próbą ;)

 

 

Składniki:

Biszkopt (mój próbny malutki)

3 jaja

3/4 szkl. cukru

3/4 szkl mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

tym razem z torebki Delecta krem ajerkoniakowy

 

Masa cukrowa z przepisu Dorotyxx

350 g cukru pudru

50 g glukozy ( w płynie lub w proszku)

2 łyżeczki żelatyny

35 ml wody

 

 

Białka ubić na sztywną pianę, dodawać po łyżce cukru, potem po 1 żółtku i po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej z proszkiem do pieczenia. Piec 30 minut w 170-180st.

Wystudzony i przekrojony biszkopt przełozyć przygotowanym według przepisu kremem. Wstawić do lodówki.

Przygotować masę cukrową (cytuję za Dorotaxx):

-wsypać do małego garnka żelatyne

-zalać ją zimną wodą i odstawić na ok 5-10 minut

-przygotować w tym czasie cukier ( nalezy go przesiac do większej miski , lepiej jest przesiac więcej w razie gdyby miało braknąć )

-postawić naczynie z zelatyną nad kąpielą wodną , odczekać chwile do momentu aż  zelatyna zacznie sie rozluźniać , od tego momentu mieszać najlepiej samą koncówką od miksera

-kiedy zelatyna sie rozpusci wsypać glukoze ,dobrze mieszać przez ok minute ( papka ma być ciepła ale należy pamiętać,żeby jej NIE ZAGOTOWAĆ! jesli sie zagotuje wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz)

-zdjąć  z kąpieli wodnej i wlać  olejek ( najlepiej migdałowy) ,

-od razu po wymieszaniu papki z olejkiem wsyp kilka garści cukru pudru, wymieszać całosc . Powinna powstac gęsta papka

-wylać ją na blat ,stopniowo  dosypywać  cukier puder i ciągle wyrabiać

-jeśli masa bedzie miała odpowiednią  konsystencje oczyscić blat z cukru pudru, posypać go mąką ziemniaczaną i wałkować .Nalezy pamiętać  o podsypywaniu mąką ziemniaczaną bo ona podczas wałkowania tej masy sprawdza sie rewelacyjnie . nadbiar mąki  mozna łatwo usunac  za pomocą pedzelka.

Rozwałkować masę, przykryć biszkopt, przyciąć masę odpowiednio do wielkości tortu, przygotować ozdoby.

Smacznego :o)

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
zebrra
Czas publikacji:
środa, 13 maja 2009 09:31

Komentarze

Dodaj komentarz

  • pinkcake napisał(a) komentarz datowany na 2009/05/13 09:56:30:

    No i jakie masz wrażenia z pracy z masą cukrową? Bo ja wolę marcepan:)

  • zebrra napisał(a) komentarz datowany na 2009/05/13 10:02:40:

    Są wady i zalety, wygląda bardzo efektownie, ale smak według mnie pozostawia wiele do życzenia... Nie mam porównania z marcepanem, ale kiedyś robiłam masę z pianek mashmallows i ta cukrowa jest o niebo łatwiejsza w obróbce... :)

  • alinkawyka napisał(a) komentarz datowany na 2009/05/13 16:58:13:

    Robiłam te masę, ale wyszła mi dziwna, taka jakaś zbita:( W smaku była nawet, nawet, bo dodałam troszeczku olejku migdałowego. Nie wiem, czy jeszcze kiedyś się zabiorę do jej przygotowania jeszcze raz:)

  • olalala77 napisał(a) komentarz datowany na 2009/05/13 17:08:08:

    Tort wygląda pięknie :)! Tylko szkoda, że smakuje nie tak jak trzeba, marcepan na pewno smaczniejszy :).

  • casiapaw napisał(a) komentarz datowany na 2009/05/13 23:51:52:

    WOW! Widzę że z takie masy można istne cudeńka wyczarować :)

  • mamajovana napisał(a) komentarz datowany na 2009/05/17 12:26:05:

    Torcik wygląda całkiem fajnie! I cały blog bardzo smaczny! Podaj proszę na blogu przepis z masy marshmallows, o którym napisałaś w komentarzu.Brzmi bardzo interesująco!

  • myosotis93 napisał(a) komentarz datowany na 2009/05/18 16:48:09:

    Wow, masa cukrowa? Zawsze myslałam, że istnieje tylko wata cukrowa hihi
    ślicznie ozdobiony ten próbny torcik :)
    myosotis.blox.pl/

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2009/05/18 22:50:05:

    chciałabym aby w przyszłości moja próba była tak udana :-)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery